reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka oraz zakupy dla malucha i mamy

reklama
Dziewczyny czy któraś z was planuje zamiast balsamów/ oliwek korzystać z oleju kokosowego/ migdałowego? Tak czytam, czytam... To jest jakis ogień, tyle tego wszystkiego, a w modzie jednak minimalizm... :/

Ja myślałam, ale mój mąż trochę się zaśmiał mówiąc, że on na oleju chce tylko smażyć.Ale moja znajoma używa kokosowego i sobie chwali bardzo.
Na krótkich zajęciach w szpitalu mówili, że najlepiej nie smarować dziecka, chyba że ma alergie lub AZS albo zaobserwujemy nagłe przesuszenie się skóry maluszka.

Ja tez słyszałam o tym minimum na szkole rodzenia. I troche jestem zbita z tropu, bo przecież kiedyś po każdej kąpieli sie oliwkowało, myło sie w mydle, czy innych cudach do kąpieli... I tak moja polozna mówi, ze na start wystarczy mi woda i gaziki... Ona przyniesie próbki kosmetyków, których mam zacząć używać gdy pojawia sie problemy z skóra dziecka... Ale, że tak nic? No to olej przynajmniej kupie, postawie w kuchni i w razie W bede przemycać. A czytałam, ze jest dobry i do masażu i nawet do kąpieli dziecka... I do ciemieniuchy...

U mnie na SR położna powiedziała, żeby najlepiej używać tylko płynów do kąpieli a już żadnych innych oliwek. Nam na "lekcji o kąpaniu" wlała do wanienki Emolium i powiedziała, że to w sam raz wystarczy.

Sama nie wiem jak z tymi oliwkami, moja kuzynka dwa lata temu rodziła i normalnie po każdym kąpaniu oliwkowała córcie mimo, że ta nie miała żadnych naskórnych dolegliwości.

Wanienka ze stelażem dziś dotarły i przewijaczek. Podesłałam mężowi linka do tej niani z walking-talking, co tu polecacie. Wybiera się właśnie na strych zobaczyć czy nasza 19 lenia niania działa!!!!!!! bOSIE, jako graciarz przechował ją przede mną prawie 20 lat! jak zadziała, to się zdziwię:elvis:

Co do oliwkowania- sama siebie oliwkuję po kąpieli, więc dziecko też będę oliwkować, jak poprzednie dzieci i tyle. Nie wiem jeszcze czym, ale nie olejem do żarcia :-) jak już ktoś chce cuda i nie argan to jest luksusowy abisyński olejek :-) a może zwykły bambino? hm?

Dziewczyny a jak z ciemieniucha?
Moj Maly nie mial, a i tak polozna kazala mo robic oliwka.
Czy to prawda, ze teraz zalecaja nic nie stosowac? Siusiak tez nie tykac?
Siusiaczka tez naciagalismy i ma ladnego,
a wiem co za koszmar przyzywaja chlopcy jak im sie sklei i pozniej zabieg :(

reklama
Evelina, no siusiaka ponoć nie tykać. Ale ja wiem, jak mój brat miał problemy i mama robiła wszystko żeby mu ulżyć.
Z ciemieniuchą nie wiem :(

Do góry