reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka oraz zakupy dla malucha i mamy

reklama
jakoś nie mogę się przekonać do tych chust, może jeszcze zmienię zdanie :)

w c&a do jutra są obniżki do -70% oczywiście nie mogłam się powstrzymać i zamówiłam kurteczkę, bluzę i kombinezon dwuczęściowy już na jesień/zimę. :D zobaczymy co to przyjdzie.

Kombinezonik na 74 bluzo kurteczka 68. Licze ze tak :) to az tak grubasne ciuszki nie sa :) nie moglam sie oprzec. Zobacze jak przyjda jak to w ogole wyglada najwyzej oddam :d

Chyba później poszperam po sklepach bo takie kombinezony w okresie zimowym są bardzo drogie. Tez koleżanka ma mi oddać taki z Lidla.co w tym roku był granatowy w Śnieżki nie wiem czy kojarzysz :)

Ja dostałam dwa kombinezony, więc na razie nie kupuję :) I trzeci mam taki polarkowy na 74 rozmiar. a tamte są takie ocieplane. W Zarze widziałam ładne, ale w stacjonarnym, bo online już biednie z tymi ciuszkami.

reklama
Ja wczoraj oddałam się researchowi rzeczy aptecznych tudzież higienicznych i postanowiłam się z Wami podzielić wnioskami/linkami - może któraś z Was jest też teraz na tym etapie i jej to pomoże. W każdym razie mi pomogło podjąć decyzję :) Enjoy.

Wkładki laktacyjne.
Z tego co się dowiedziałam warto na sam start kupić wkładki Lansinoh. Są one chyba jednymi z droższych. Z tego co przeczytałam firma je produkująca specjalizuje się w produktach przeznaczonych dla kobiet karmiących piersią.
Dlaczego one? Bo po porodzie i na samym początku karmienia piersi mają tendencję do tego by być poranione i baardzo wrażliwe. Te wkładki - dzięki dużej zawartości lanoliny swojej delikatności nie dość, że zbierają mleko to jeszcze ponoć dają ulgę. Na start ponoć warto zainwestować w jedną ich paczkę.
A potem, gdy Lansinoh się kończą i nasze piersi powinny być już wprawione :) - w zależności do potrzeb - w wielu miejscach polecane są te z Johnson&Johnson, czy inne.
Ale taki ogólny wniosek - warto na start mieć takie, które jak najmniej uwierają, gniotą, wystają :)

Z ciekawych rzeczy - Lansinoh produkują też żelowe kompresy (link) wielokrotnego użytku na piersi. Ja się na nie zdecyduje, ale brzmią bardzo ciekawie :) Mi koleżanka mówiła, że ciepłe kompresy na pierś pomagają - a to brzmi jak fajny gadżet na ten cel.

Linki do poczytania:
http://madagene.pl/2015/09/jakie-wybrac-wkladki-laktacyjne/
http://www.lisiamama.pl/2014/05/recenzja-jednorazowe-wkadki-laktacyjne.html
http://www.hafija.pl/ranking-wkladek-lakatcyjnych
http://bedemamusia.blogspot.com/2014/09/test-wkadek-laktacyjnych.html

Maść do sutków.
Tutaj zasięgłam opinii koleżanek :)
I top 3 polecanych maściach znalazły się:
MALTAN
Bepanthen na sutki
i ponownie Lansinoh

Kluczem przy wyborze maści jest ponoć to - ile zawiera lanoliny i czy po jej użyciu przed karmieniem sutki trzeba umyć, czy można karmić dziecko. Warto kupić ponoć maść Maltan i pohartować nią sutki na jakieś 2 tygodnie przed porodem i robi się to tak, że wacik jałowy nasącza się tą maścią i przykłada do sutka na jakiś czas. W ten sposób ponoć po porodzie widać ogromną różnicę - na ile w tym prawdy?
Moja decyzja jest taka, żeby sobie kupić małą dawkę maści Maltan przed porodem i spróbować tych okładów, ale do stosowania po porodzie - już używać Bepanthenu.

Aspirator do nosa.
W sumie wszystkie są do siebie podobne i jakoś wielkich różnic między nimi nie ma. Ja zdecyduje się na Katarek Plus, bo w przeciwności do normalnego Katarka zbiornik na gluty jest rozręcany i ponoć lepiej się go czyści.
Przy tym ponoć i tak warto mieć nieodłączną gruszkę na odchodnym :)

Do pielęgnacji pępuszka.
Wiele z Was pisało o tym, żeby kupić Octanisept, a część o tym, żeby używać spirytusu. Wczoraj przeczytałam, ze używanie spirytusu wydłuża gojenie się rany (!). Stąd też wstrzymam się do szkoły rodzenia i zapytam o to położnych :)

Emulsje do mycia dziecka.

Najciekawszą rzeczą jakiej się wczoraj dowiedziałam to to, jak wielkim chwytem marketingowym jest emulsja Oliatum :D Toż to ciekła parafina! To samo otrzymalibyśmy rozpuszczając szare mydełko w wanience (czyli metoda na noworodka naszych babć i mam :) )
Alternatywą są produkty na bazie olejków - typu Mustela, czy inne nie zawierające parabenów, ale jest ale.... :)
Te olejki mogą uczulać i jakkolwiek eco i cool nie brzmią - olejki mają większą tendencję do uczulania niż kosmetyki na bazie parabenów...

Dlatego z tego co wczoraj wyczytałam matka ma stanąć na granicy decyzji - albo myję swoje dziecko w wypasione wersji szarego mydła w płynie :)D) i akceptuję, że dziecko wysycha mi na wiór - więc musze kupić jeszcze balsam do ciała - albo ryzykuje podrażnienia i jestem eco i stosuje tylko produkty na bazie oliw..
Bądź tu mądry. I bogaty, bo te chyba najdroższe ze wszystkiego są pieluchy i kosmetyki :o

Chusteczki nawilżane.
Ponoć na start nie trzeba ich wiele - z tego względu, że używa się ich w szpitalu, a po przyjściu do domu lepiej stosować ponoć po prostu waciki i ciepłą wodę :) A chusteczki przydają się w ramach wyjazdów, spacerów, etc.
I tutaj wybór chyba zależy w ogóle od tego na co nasze dziecko i portfele zareagują :) Ja mam zamiar używać na start pieluch pampers - więc kupię jakiś 3 pack tychże chusteczek, a potem będę szukała tańszych alternatyw.

I tyle co się dowiedziałam.
Dziś oglądam cały dzień filmiki na YT jak zorganizować sobie przewijak, komodę na ubrania i w ogóle praktycznie rzeczy, żeby były pod ręką.

Do góry