reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WYPRAWKA NA START (c.d Newfie)

aneta może nie skracaj bo w sumie nawet w upały jak malec leży w wózeczku czy w domu to jest mu chłodniej niż nam, niby powinno się warstwę więcej ubierać niż dorosłemu. Choć kiedy były upały jak Emi była malutka to w bodziaku z krótkim rękawkiem jeżdziła i bez skarpetek ale to jak miała 1-2 miesiące. No i do spania jak okno otwarte zostawimy to dłuższy może lepszy rekawek, w praniu zresztą wszystko wyjdzie:-), zobaczysz po stópkach i karczku w czym synusiowi ciepło i jakby co to zawsze mozena te rękawki skrócić;-)

tiffi ja ani jednej butli nie kupuje, jak pisałam kiedyś nieuzywana po Emi mi została więc boje się że znów będzie zbędny wydatek. A jak miała 6 miesięcy nauczyłam ja pić od razu z kubeczka bez dziubka więc ominełam butle całkiem. Trzyma mnie nadzieja że uda mi się akcja cyc:-)

A nam położna powiedziała że najlepsze po są bawełniane no ewentualnie te siateczkowe ale że bawełna to materiał zdrowy i naturalny i u nich polecają bawełniane :eek: i tak zrobie bo pamiętam z Emi że te jednorazowe to prawie nie trzymały tej pieluchy i dyskomfort czułam przez wrażenie że mi zaraz pielucha na pępek albo krzyże zjedzie :-D

tweenie koszulki lub body pewnie pod spichy a na to kaftanik jeszcze - u nas tak połozna mówiła, choć na te pierwsze dni w szpitalu, wiadomo ciepło tam niby ale tu okno tu korytarz, może zawiać a w domu to zalezy od temperaturk to juz dopasujecie sobie ubiór:tak:

reklama
wiadomo ile ludzi - tyle opinii.
Mnie się spodobało to, co wczoraj powiedziała nasza położna.
Zadajmy sobie jedno pytanie - czy to my się wprowadzamy do dziecka, czy dziecko do nas?
To dziecko musi się przyzwyczaić do warunków panujących w naszych mieszkaniach...

a co do sudokremu - uważam, że jest rewelacyjny, ale używamy go tylko na odparzoną skórę, nie na zdrową.
Po zmianie pieluchy linomag albo alantan.

wiadomo ile ludzi - tyle opinii.
Mnie się spodobało to, co wczoraj powiedziała nasza położna.
Zadajmy sobie jedno pytanie - czy to my się wprowadzamy do dziecka, czy dziecko do nas?
To dziecko musi się przyzwyczaić do warunków panujących w naszych mieszkaniach...

a co do sudokremu - uważam, że jest rewelacyjny, ale używamy go tylko na odparzoną skórę, nie na zdrową.
Po zmianie pieluchy linomag albo alantan.

Co położna, to opinie :) U mnie na SR pani podkreślała, ze przez pierwsze 3 miesiące mamy dostosować świat do dziecka, a nie dziecko do świata :)

ewelad ja też niedoświadczona w tej kwestii, rozważam zakup laktatora avent albo tommee tam są jakieś butelki i chciałam tego dr browna (tweenie podesłała mi info, że tomee też mają takie antykolkowe jak dr brown). Targi w wawie sa dopiero w czerwcu więc musze poczekać :-)
tweenie no ja też myślę, że body raczej z długim rękawkiem dla takiego noworodka
aneta myślę, że z krótkim rękawkiem się przyda, bo jednak później chyba cały czas w długim nie bardzo. Zresztą nie wiem. Koleżanka jak urodziła córkę w czerwcu w Anglii i jak przyszła położna do domu do niej jakoś 5dni po porodzie, to powiedziała, że nie przegrzewać dziecka rozebrała do golaska prawie i na dwór. Moja koleżanka była w szoku

Ile położnych tyle opinii, a to my mamy mętlik w głowie

Tiffi tu maja inne podejscie... ja widzialam pare dni temu mamusie z ok.2tyg malcem w nosidelku, tylko w bodziaku z krotkim rekawkiem i w skarpetkach, bez czapeczki oczywiscie... tu dzieciaki sie hartuja od urodzenia!

ewelad ja też niedoświadczona w tej kwestii, rozważam zakup laktatora avent albo tommee tam są jakieś butelki i chciałam tego dr browna (tweenie podesłała mi info, że tomee też mają takie antykolkowe jak dr brown). Targi w wawie sa dopiero w czerwcu więc musze poczekać :-)
tweenie no ja też myślę, że body raczej z długim rękawkiem dla takiego noworodka
aneta myślę, że z krótkim rękawkiem się przyda, bo jednak później chyba cały czas w długim nie bardzo. Zresztą nie wiem. Koleżanka jak urodziła córkę w czerwcu w Anglii i jak przyszła położna do domu do niej jakoś 5dni po porodzie, to powiedziała, że nie przegrzewać dziecka rozebrała do golaska prawie i na dwór. Moja koleżanka była w szoku

Ile położnych tyle opinii, a to my mamy mętlik w głowie

W Anglii chowają dzieci "na zimno". Moja mama była w szoku jak zobaczyła noworodki i małe niemowlęta w październiku bez czapek i skarpet. Na placu zabaw w chłodniejsze dni od razu można poznać dziecko polki, słowaczki czy ukrainki - po czapach i skarpetach :)

Ja zapakuję body i z długim i z krótkim na wszelki wypadek. Jak będą upały to to z krótkim nie ma co przesadzać. Koleżanka rodziła w czerwcu i pamiętam jak byłam u niej w szpitalu to taka duchota, że nie dało się wytrzymać. Okna pootwierane (od POŁUDNIA :o), matki zapocone, roznegliżowane, dzieci prawie na golaska bo zaraz potówki były. Normalnie jak w szklarni....

Tiffi tu maja inne podejscie... ja widzialam pare dni temu mamusie z ok.2tyg malcem w nosidelku, tylko w bodziaku z krotkim rekawkiem i w skarpetkach, bez czapeczki oczywiscie... tu dzieciaki sie hartuja od urodzenia!

Perla, w skarpetkach? Jak bylam w Londynie w marcu 2007, to dzieciaczki w lekkich sweterkach (było 14-17 stopni), ale wszystkie Z BOSYMI NÓŻKAMI! W sozku byłam, ale siostra twierdzi, ze widziała zimą takie w wózeczku w śpiworku i właśnie z bosymi stopami i że tam to norma...

tutaj tez tak hartuja dzieci,czasami patrzec sie odechciewa bo matka poubierana w gruba kurtke,czapke a dziecko w przewiewnym sweterku i z gola glowa:no:

reklama
od jakiegoś czasu zastanawia mnie, po co i do czego używa się pieluch flanelowych?:confused:

jaki krem/maść kupujecie na bolące sutki?

czy kupujecie pas poporodowy?

Do góry