reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka - Lista potrzebnych rzeczy

A prawda to ze chlopcom lepiej puder kupic? Bo pametam przy niki mowili ze dla chlopcow lepsza jest niz dla dziewczynek bo w zakamarki wchodzi? Ja dzis jade do netto przecena disnejowiskich bodow jest i spodni

reklama
niedrapki u mnie byly niezbedne, corka juz urodzila sie z pazurami jak tipsy - zolciotkimi do tego - zreszta pierwsze co pamietam to te jej pazury machajace mi przed nosem :D
I mimo obcinania co chwile paznokci nie obylo sie bez niedrapek.
Jednak po jakims czasie pojawil sie problem - ciezko bylo dziecko oduczyc od niedrapek i jeszcze wiecej sie drapalo, a wrecz jak sie tylko je sciaglo to plakala - np do kapieli - tak jakby zle sie czula nie majac ich na dloniach.

Teraz bede uzywac sporadycznie raczej wlasne ze wzgledu chyba na pogode - a po drugie nie chce zeby synek mial taki sam problem.

Monisia niewiem jak to jest z pudrem. Ogolnie to jest chyba wybor matki czego uzywa? Pudrow, czy masci.
Wiem ze z pudrami/maka tzreba przy dziewczynce uwazac zeby fifulki nie zasypac.
Ja uzywaLAM BEphantenu [tylko jak sie pupa robila czerwona] a tak to nic i nigdy problemow nie bylo, teraz bede tak samo probowac. [Mam nadzieje ze dziecie bedzie tak samo poddatne na moje sugestie :D :D]

Ostatnia edycja:
[h=3]To lista wyprawki dla Dzidziulka , z której ja korzystam
Akcesoria do karmienia[/h]● Biustonosz (2 szt.). Z odpinanymi miseczkami. Powinny być one rozmiar większe, a obwód pod biustem o 5 cm mniejszy niż ten przed porodem.

● Wkładki laktacyjne. Pozwolą ci uniknąć krępujących plam na ubraniu.

● Usztywniany rożek. Bawełniany, miękki w dotyku. Dzięki niemu bezpiecznie podniesiesz malca do karmienia.

● Poduszka-rożek. Ułatwia wygodne karmienie piersią.

● Smoczki (4 szt.). Najlepiej sprawdzą się antykolkowe, anatomiczne, które zapewniają prawidłowy odruch ssania.

● Butelki (4 szt.). Na początek wystarczą dwie o pojemności 150 ml i dwie 250 ml.

● Sterylizator. Do wyparzania smoczków i butelek.

● Laktator. Przyda się do ściągania nadmiaru pokarmu.

Przewijanie smyka
Zapas pieluszek i chusteczek musisz zabrać już do szpitala.
● Pieluszki jednorazowe. W pierwszych tygodniach najlepiej sprawdzą się te z wycięciem na kikut pępowiny.

● Pieluszki z tetry (10 szt.). Przydadzą się nie tylko do przewijania. Wytrzesz nimi buzię maluszka, ochronisz swoją garderobę podczas ulewania. Nie muszą być białe.

● Chusteczki nawilżane. Choć pupę możesz myć wacikami i wodą, wygodniej używać delikatnych, mokrych chusteczek o miłym zapachu.

● Woreczki na pieluchy. Skutecznie zapobiegają przedostawaniu się na zewnątrz zapachuz brudnych pieluszek.

● Krem przeciw odparzeniom. Przed założeniem pieluszki używaj kremu, który chroni przed podrażnieniami. Na podrażnienia zastosuj preparat z tlenkiem cynku.

● Przewijak. Możesz kupić go oddzielnie (montuje się go na łóżeczku) albo wybrać komodę z przewijakiem, który można potem zdemontować.
Kąpiel i pielęgnacja
● Wanienka. Im większą kupisz, tym dłużej posłuży dziecku. Możesz wybrać profilowaną lub z płaskim dnem.

● Termometr do wody. Pozwoli szybko ustalić właściwą (37°C) temperaturę wody.

● Leżaczek do kąpieli. Dzięki niemu umyjesz malca wygodnie i bezpiecznie.

● Ręcznik (2 szt.). Najlepszy będzie miękki frotté z kapturkiem. Powinien być duży, dzięki temu dokładnie otuli i osuszy noworodka.

● Kosmetyki. Im mniej ich używasz, tym lepiej dla skóry dziecka. Podstawowy zestaw to oliwka, krem do twarzy i płyn do kąpieli. Dla noworodka odpowiednie będą tylko preparaty od 1. dnia życia.

● Akcesoria do pielęgnacji. Niezbędne są: jałowe gaziki, cążki lub nożyczki z zaokrąglonymi końcami i szczoteczka do włosków.

● Sól fizjologiczna. Przyda się do codziennego przemywania oczek dziecka.
Na spacer i w podróż
● Wózek z gondolą. Dobrze sprawdzi się dwufunkcyjny ze zdejmowaną gondolą, którą można potem zamienić na spacerówkę. Wózek nie musi być drogi, ważne, by spełniał wasze oczekiwania. Jeśli np mieszkacie pod miastem, kupcie model z dużymi kółkami. Jeśli natomiast często podróżujecie, wybierzcie lekki pojazd, który łatwo złożyć i zapakować do bagażnika.

● Fotelik do auta. Niezbędny wydatek dla zmotoryzowanych rodziców. Foteliki dla noworodków to tzw. kołyski (dla dzieci o wadze 0-13 kg).

● Chusta. Można wygodnie nosić w niej smyka zarówno na spacerze, jak i w domu.

● Kocyk do wózka. Zabieraj go na każdy spacer, by w razie zmiany pogody okryć maluszka.
Wszystko do spania
● Łóżeczko. Wybierz takie o wymiarach 60 x 120 cm (posłuży do 2. roku), z regulowaną wysokością materaca i wyjmowanymi szczebelkami.

● Materacyk. Piankowy, kokosowy lub piankowo-kokosowy. Tego typu materace nie odkształcają się i są zdrowe dla plecków dziecka.

● Pościel, prześcieradła (2 kompl.). Najlepsza będzie bawełniana (biała lub dwukolorowa). Zamiast kołderki można używać śpiworka do spania.

● Podkład pod prześcieradło (2 szt.). Ceratka z bawełną uchroni materacyk, gdy przesiąknie pieluszka.

● Ochraniacz do łóżka. Dzięki niemu maluszek nie uderzy się o szczebelki.
● Otulaczek. Ciasno zawinięty smyk szybko w nim zasypia.
Niezbędne ubranka
Nie kupuj wielu ciuszków w rozmiarze 56, bo maluch szybko z nich wyrasta. Zainwestuj w garderobę w rozmiarze 62. Ubranka powinny być wygodne i łatwo się zakładać.

● Kaftaniki, bluzki (5 szt.). Wybierz zapinane z przodu lub z boku. Kopertowe łatwo rozchylają się na brzuszku.

● Body (5 szt.). Dzięki nim maluch nie zmarznie i nie będzie miał gołych plecków.

● Śpioszki (5 szt.). Powinny być o rozmiar większe, by nie krępowały ruchów nóżek.

● Pajacyki (3 szt.) Kiedy jest zimno, można je zakładać na body lub na bluzeczki.

● Sweterki (2 szt.). Przydadzą się na chłodniejsze dni.

● Skarpetki (5 szt.). Aby malcowi nie marzły stópki.

● Rękawiczki (2 szt.). W pierwszych tygodniach po narodzinach chronią maluszka przed podrapaniem buzi.

● Czapeczka (2 szt.). Cienka (po kąpieli) i ciepła na spacer.

● Kombinezon (1 szt.). Konieczny na spacer, gdy na dworze jest chłodniej.

myślę, że jest fajna, nie przesadzona....

lista super. Nawet sobie ściągnęłam. Przyczepiłabym się tylko do kombinezonu ;)) i do smoczków sztuk 4 ;) Na początku wystarczy jeden, jak się okaże że dziecko załapie dany kształt i firmę to wtedy nawet 5 będzie mało ;)) oj jak sobie przypomnę, że mała miała 2 i tak zawsze było nagłe szukanie smoczka w najmniej odpowiednich momentach :-)

Ja na poczatek kupilam jeden, zobaczymy czy podpasuje ;-)
Zreszta kazdy robi swoja wyprawke, ja nie wiem czy z tych kremow do pupy nie zrezygnuje calkiem...

lista super. Nawet sobie ściągnęłam. Przyczepiłabym się tylko do kombinezonu ;)) i do smoczków sztuk 4 ;) Na początku wystarczy jeden, jak się okaże że dziecko załapie dany kształt i firmę to wtedy nawet 5 będzie mało ;)) oj jak sobie przypomnę, że mała miała 2 i tak zawsze było nagłe szukanie smoczka w najmniej odpowiednich momentach :-)

Też uważam, że jeden smoczek w zupełności wystarczy na początek. Może się okazać, że dziecko w ogóle nie chce smoczka :)

i tak zawsze było nagłe szukanie smoczka w najmniej odpowiednich momentach :-)
Moja kolezanka wiazala smoczka do rogu pieluchy - mowila ze super sie sprawdzalo

ja nie wiem czy z tych kremow do pupy nie zrezygnuje calkiem...
na poczatku mialam plan chyba na 2- 3 kremy,
ale w koncu wyszlo ze nie smarowalam dziecka kremem wogule;
tylko jak sie zaczerwienila pupka to troche bephantenu [zeby nie odparzylo bardziej -zazwyczaj raz posmarowalam i juz byl spokuj na wiele dni]

reklama
Moja kolezanka wiazala smoczka do rogu pieluchy - mowila ze super sie sprawdzalo

na poczatku mialam plan chyba na 2- 3 kremy,
ale w koncu wyszlo ze nie smarowalam dziecka kremem wogule;
tylko jak sie zaczerwienila pupka to troche bephantenu [zeby nie odparzylo bardziej -zazwyczaj raz posmarowalam i juz byl spokuj na wiele dni]

W sumie moze tylko ten bepanthen kupic bedzie i na sutki i do pupy 2w1 ;-)

Do góry