reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka lipcówek

Matko dopiero tu zajrzałam, tyle mam nadrabiania [emoji33]
1.chusta tylko tkana, żadne elastyki (używałam,nawrocilam sie), muszę kupić bo wszystko sprzedałam,polecam "moja pierwsza" z lenny lamb, bardzo mięciutka od nowości, albo coś używanego w niskiej gramaturze już złamanego
2. Ja muszę kupić też coś na dół, myślę o lezaczku tiny love, tym co się na plasko kładzie, żeby nie nosić z góry niczego, a leżaczek sprzedałam (miałam fisher Price do 19kg i polecam!), więc i tak muszę kupić
3. Fotelik mam po Wiktorze, był nowy, więc jest w dacie jeszcze, na szczęście nie zdazylam sprzedać

reklama
Aha- ubranka jakieś mam na chlopca, za to oddałam wszystkie ręczniki, nie mam przewijaka, kocyki mogę sobie uszyć, pościel mam też szyta przez siebie. Co gorsza nasz 10letni wózek chyba już się nie nadaje i będę musiała kupić gondole[emoji85] spacerówkę mam nową, kupiłam 1.5 roku temu. Gondole kupię pewnie używana, bo to na chwilę, bez sensu wydawać kasę

Laktator mam super, Avent natural elektryczny. Kosztował majątek,ale polecam. Można dokupić części i znowu jest jak nowy:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja na szczęście podostawalam dużo rzeczy od znajomych, wszystkie już maja dzieci. Kupić musimy tylko wózek i fotelik, no i trochę wielorazowek, bo mam tetrowe, ale nie dużo. I chce jak najwiecej unikać pampersow.

Co do kp, mama mnie straszy, ze mogę nie karmić, bo ona ani babcia nie karmiły, bo się nie dało. Ale myśle, ze się nie dało, bo taka wtedy była w Czechach moda. Dla mnie jest najważniejsza zaleta kp - gotowy pokarm w podróży, na wyjeździe, wycieczce itd. Szybko, smacznie i odpowiednia temperatura:)

Dokładnie dziecko ma być najedzone.

Co do wyprawki - to ja z kolei nie kupowalam rzeczy w rozmiarach 56 tylko wszystko 62. Kosz Mojżesza mi się bardzo podobał ale stwierdziliśmy że to spory wydatek jak na czas jego użytkowania. lóżeczko muszę kupić bo jak pisalam wcześniej nic nie mam, oczywiście wózek dlatego sledze jakie wózki polecacie, butelki teraz musze sie mocno zastanowić - wcześniej miałam dr brown i bylam mega zadowolona ale wymienili środki na takie zielone które mam wrażenie gorzej odprowadzają powietrze - ale raczej zdecyduje się na nie ponownie. Smoczek musi być - nauczona po córci która miala bardzo mocny odruch ssania i sie darła w szpitalu non stop :) łóżeczko turystyczne podejrzewam że sobie odpuszczę - miałam i ani jedno ani drugie nie chcialo w nim być. Pieluchy tetrowe i flanelowe (wydaje mi się że nie zastąpione zwłaszcza jak się dziecku ulewa). dla siebie laktator i tym razem elektryczny bo ten ręczny to ręka mnie bolała od naciskania :D. Poduszka do karmienia - musi być - ta po synku do tej pory mam i się świetnie na niej śpi - ale już zniszczona to czas na nową :)

Kupujecie rożki, beciki? Bo mi te rzeczy sie ani razu nie przydały i tak się zastanawiam czy jest sens wydawać kasę?
Rożek ok ale tylko miękki preferuję. Tylko ze to Lato będzie więc raczej zbędny. Wolałam kocyk, milutki I czuć ciałko dziecka.
My pewnie będziemy spać razem więc łóżeczko kupię później. Ale na pewno coś musi być w salonie za dnia by młode było obok.
Mieliśmy kiedyś turystyczne zamiast zwykłego i było ok, ale z normalnym materacem dokupionym ;)

Ostatnia edycja:
Rożek dla mnie niepotrzebny, rodze male dzieci,zawsze mi wpadały w te rożki..ale, fantastycznie sprawdzały mi się duże tetrowe i bambusowe otulacze

Ja na szczęście podostawalam dużo rzeczy od znajomych, wszystkie już maja dzieci. Kupić musimy tylko wózek i fotelik, no i trochę wielorazowek, bo mam tetrowe, ale nie dużo. I chce jak najwiecej unikać pampersow.

Co do kp, mama mnie straszy, ze mogę nie karmić, bo ona ani babcia nie karmiły, bo się nie dało. Ale myśle, ze się nie dało, bo taka wtedy była w Czechach moda. Dla mnie jest najważniejsza zaleta kp - gotowy pokarm w podróży, na wyjeździe, wycieczce itd. Szybko, smacznie i odpowiednia temperatura:)
HaTo nie zrażaj się tym co mówią inni. Samomotywacja jest najważniejsza. Z doświadczenia wiem że rózne trudności można pokonać. Najważniejsze dla mnie to prawidłowe przystawianie do piersi. Ze starszą nic nie wiedziałam i nie miałam żadnej pomocy. Pierś łapała płytko sutki mi krwawiły a ona była ciągle głodna. Karmiłam 45 min a za 30 min znowu była głodna. Miałam dość. A z drugą był luz. Jadła co 2 lub 3 godz a najadała sie po 10 minutach. Będziemy się wspierać nic się nie martw :)

Dziewczyny..
Kupujecie body na krótki czy na długi rękaw ? Bo teraz na wyprzedażach to głównie na długi rękaw.. A lipiec w sumie upalny może być. Sama nie wiem [emoji2955]

reklama
Ja kupuje większość na 62cm mam kilka tak może z 5 sztuk na 56 i więcej nie chce. Ewentualnie body bo z 56 mam tylko śpiochy.
Ja bym tak chciała mieć minimum 10 body z rozmiaru 62 na każdy rękaw i 10 śpiochów. Plus jakieś tam spodenki itp
Z 56 to tak 5 body i 5 śpiochów. Tutaj drogie to nie jest.

Do góry