reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka dla naszych Maluszków ♥

Hmm dziwne, bo moja położna na szkole rodzenia mowila, zeby wlasnie emolientow używać, sama ma 4 dzieci

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Zdrowa skóra nie potrzebuje takiego natłuszczania jakie daje emolient. To są kosmetyki na problemy skórne.

Trytytka oczywiście że każdy wybierze jak mu podpowiada doświadczenie chociażby. Moje dzieci bez większych problemów skórnych i stąd bez emolientów kąpane. Twoje kąpane, zadowolonaś no i git.

Ważne jest jednakże by czytać czytać i czytać nie wierzyć ślepo położnych lekarzom itp. Choćby dlatego że a) są to kosztowne kosmetyki b) ergo spory marketing w nie idzie a więc sporo reklam i nagabywań lekarzy.
Np Oilatum wcale takie cudowne nie jest jak się patrzy na skład

cb7wugpju04jz4q8.png

reklama
Elifit ja oczywiście wiem, że pochodne ropy, zatykają pory itd. dlatego zaczynałam od "mniejszego kalibru" i osobiście po organoleptycznych obserwacjach wybrałam jednak emolienty i uważam, że to każdego wybór.

Co położna to opinia, oczywiście nie mówię złego słowa na Twoją bo nie znam, natomiast moja kazała mi Linomagu używać do pupy - może niektóre dzieci idą na to, moja córka na pewno nie i u nas bepanthen + sudocrem na kryzysy.

Do pupy mowila o linomagu, ale jeśli chodzi o kąpiele to wspominała o emolientach

A jeszcze tak dla zobrazowania przytoczę wam historie z oddziału położniczego po narodzinach mojej córki. Córa miała plamy cała czerwona.. codziennie było ich więcej.
Położne przerażone kazał mi smarować i kąpać w emolientach.
Ja wiedziałam że to rumień noworodkowy.. nie smarowałam niczym.. samo zeszło po kilku dniach.. także ten. . [emoji23]

Czytać czytać czytać. Wiedza to potęga :)

cb7wugpju04jz4q8.png

Zdrowa skóra nie potrzebuje takiego natłuszczania jakie daje emolient. To są kosmetyki na problemy skórne.

Trytytka oczywiście że każdy wybierze jak mu podpowiada doświadczenie chociażby. Moje dzieci bez większych problemów skórnych i stąd bez emolientów kąpane. Twoje kąpane, zadowolonaś no i git.

Ważne jest jednakże by czytać czytać i czytać nie wierzyć ślepo położnych lekarzom itp. Choćby dlatego że a) są to kosztowne kosmetyki b) ergo spory marketing w nie idzie a więc sporo reklam i nagabywań lekarzy.
Np Oilatum wcale takie cudowne nie jest jak się patrzy na skład

cb7wugpju04jz4q8.png

Nie chodzi o ślepa wiarę tylko o zdobycie opinii od osób, które juz cos przetestowały. Nie sposób przeczytać dziesiątki artykułów z czego kazdy sponsorowany przez inna firmę, podobnie jak często opinie na forach internetowych.

Na odparzenia bepanthen linomag. Sudokrem doraźnie.

Na pupę bez odparzeń mąka ziemniaczana i wietrzenie.

To są moje sprawdzone typy przy MOICH dzieciach. Oczywiście każdy ma SWOJE sprawdzone i najważniejsze że działają :)

cb7wugpju04jz4q8.png

Nie chodzi o ślepa wiarę tylko o zdobycie opinii od osób, które juz cos przetestowały. Nie sposób przeczytać dziesiątki artykułów z czego kazdy sponsorowany przez inna firmę, podobnie jak często opinie na forach internetowych.

I dlatego trzeba samemu sobie wyrobić opinię. Bo ja mówię nie emolientom a tyrytka tak i twoja położna też. Położna ma kitel co dodatkowo powoduje że ufasz jej opinii. Dlaczego miałabyś ufać jakieś internetowej mamie np ;)
Przytoczyłam ci bloka srokao, rzetelnego bloga akurat.

cb7wugpju04jz4q8.png

Na odparzenia bepanthen linomag. Sudokrem doraźnie.

Na pupę bez odparzeń mąka ziemniaczana i wietrzenie.

To są moje sprawdzone typy przy MOICH dzieciach. Oczywiście każdy ma SWOJE sprawdzone i najważniejsze że działają :)

cb7wugpju04jz4q8.png

Kurczę zwariować można, serio [emoji846] bo od kilku osób juz słyszałam, ze żadnych zasypek na pupę tylko krem np ziajka a na sam początek jakiś najdelikatniejszy krem

reklama
Uniwersalne rzeczy na które zawsze zwracam uwagę w wyborze kosmetyków to żeby nie zawierał:
A.. parabenów
B... PEG-ów
C.. perfum wysoko w składzie.

Ufam Hipp i kosmetykom z Rossmana. Nivea niektóre ma dobre. Trn na zimę chyba jest ok

cb7wugpju04jz4q8.png

Do góry