reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

reklama
Julisia ja nie mam ani wózka, ani fotelika, łóżeczko niby mamy stare, M. pomalował ale nieskręcone, więc nie wiem jaki efekt tego malowania.
Ciuszki mam po synku, ale jak ma być dziewczynka to niewiele z nich się pewnie nada, jak już pisałam za segregowanie ciuszków wezmę się pewnie we wrześniu. Nowego nie kupowałam jeszcze nic. Wózek niby mam wybrany ale nie zamówiony bo te kolory co są w promocji nie podobają mi się, więc czekam dalej.

Ja też jeszcze w lesie z wyprawką ;) Cały czas żyję w przeświadczeniu, że to jeszcze tyle czasu, zwłaszcza, że mój Michaś urodził się dwa tygodnie po terminie.
Ale jako doświadczona matka ;) mogę się podzielić następującymi przemyśleniami:
a propos wkładek laktacyjnych, polecam Chicco, bo są miękkie i cienkie, a bardzo chłonne. Tym bardziej jeśli już macie problemy z przeciekami, bo są oddychające i antybakteryjne, a w takie upały to podstawa, żeby utrzymać "bufet" bez żadnych infekcji. Do tego, już na czas karmienia, specjalne bezpieczne chusteczki "bez spłukiwania" do higieny piersi.
W dyskusji "nożyczki czy obcinacz do paznokci", ja zdecydowanie wolę nożyczki, ale to pewnie kwestia indywidualnych przyzwyczajeń. (notabene, obcinacz też jest mi niezbędny, odkąd Michaś jest zafascyowany zabiegami toaletowymi. Zaczynam obcinaczem, on mi go odbiera i ogląda, a ja w tym czasie działam nożyczkami ;))
Z pościelą nie ma co szaleć, noworodek śpi na płaskim (chyba że specjalny klinek pod materacyk), a kołderka jest dla niego za duża - wystarczy kocyk albo śpiworek/rożek. Ja tylko dokupię prześcieradełka, a kocyki w różnych grubościach mam jeszcze po Michasiu.
I już nie dla maluszka, tylko dla jego mamy: tym razem zabieram do szpitala jakiś żel chłodzący przeciwko puchnięciu nóg i stóp. To nie fanaberie, po poprzednim porodzie przez parę dni nie mieściłam się nawet do klapek, mimo że nie mam skłonności do opuchlizny. Może któraś z Was ma taki problem i coś poleci?

Ostatnia edycja:
hehe Julisia, ja poza ubrankami i to co po synku zostalo to tez nic nie mam i tak sobie mysle, ze chyba czas i pora, ale jakos sie zabrac nie moge

Witam w klubie mam bez wyprawki :)
Ja mam tylko to co po starszakach mi zostalo łóżeczko, poscielke, laktator.
Kupione sa pieluszki, butelka do laktatora, smoczek pare ubranek
Do kupienia mam wozek materac fotelik ubranka i mase innych rzeczy :)
Co do wkladek laktacyjnyvh to chicco byly dla mnie najlepsze i nie przrciekaly w penatan pamietam cieklo po 10 min

Kamila ja nie wyobrazam sobie funkjonowania bez wkładek w przypadku karmienija cycem. Mi tez nic nie leci teraz ale zacznie :) po porodzie mniej wiecej w trzeciej dobie jest nawal laktacyjny i wkladki jak dla mnie to mus. Jak tylko myslalam o dziecku albo o porze karmienia cycki robily sie dyze i mleko z nich wyplywalo. Jak spalam i przydusilam cyca to tez wylatywalo.

reklama
Podpisuje się pod kamila - wkladki obowiazkowo zwlaszcza na początku zuzywa sie ich sporo. Uzywalam chyba z Belli takie w różowym opakowaniu, dla mnie byly najlepsze a sporo wypróbowałam.

Do góry