reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Dziękuję dziewczyny.
Ja miałam maleńko pokarmu i laktatorem bawiłam sie solidnie próbując pobudzić laktacje na wszystkie sposoby. Jedyne co udawało mi sie odciągnąć w kazdy możliwy sposób to 20ml mleka co 3h- porażka. Ciągnęłam to 2 m-ce żeby dokarmaić tym życiodajnym badziewiem moje dziecko sama wpędzając sie niemal w depresję z powodu braku owego pokarmu. Teraz się zastanawiam jaki laktator kupić bo pewnie chwilkę też się pomęczę tyle że już z innym nastawiniem ;)

White- u nas się nie sprawdziło bo M ważył 4 kg a ja 3 przy porodzie a Julcia 2920g. Cuiszki 56 nosiła do 3 miesiąca bo w 62 sie topiła. Tak że to nie ma reguły i może być różnie, Koleżank ostatnio synka urodziła- ważył prawie 3600 i miał 62cm.

reklama
Ella - ja się męczyłam podobnie.. A jak już laktacja zastopowała to mi znajoma powiedziała, że jej w poradni kazali przystawiać małego co godzinę do piersi, bo nic tak laktacji nie pobudzi jak ssanie dziecka. Każdy laktator przy tym pasuje. Tylko mój mały w ogóle nie był zainteresowany cycem. Przystawiałam go co 3-4h i męczyłam sie dobrą godzinę po czym dostawał mm, bo sie zaczynał drzeć.

Dotkass - Twój problem chciałabym mieć. Ja po każdej próbie karmienia odciągałam około 10-15ml. A jak raz nie dałam cyca tylko od razu mm żeby zobaczyć ile się nazbierało mleka to miałam niecałe 25ml.

wiecie co dziewczyny, ja młodą długo karmiłam cycem, wydawało mi się że mam mało mleka, ale Gosia ładnie przybierała na wadze i nie budziła się w nocy głodna.

Ale zauważyłam, że jak jeździłam na szkolenia na 4 dni i brałam laktator żeby podtrzymac laktację, to za każdym razem tego mleka było coraz mniej.

Mi się wydaje, że to mleko tkwi w naszej psychice, bo jak brałam małą na cycka i ona trochę possała, to czułam takie specyficzne mrowienie i twardnienie piersi, zwiastujace napływ mleka. Przy laktatorze tego nie miałam i mleka bylo coraz mniej. Tylko tyle, żeby utrzymać laktację.

oj ja sie kompletnie na laktatorach nie znam :confused: jeszcze :-)
choc kolezanka zaproponowala, zebym nie kupowala laktatora, bo jak mi bedzie potrzebny to ona chetnie da mi swoj (w ogole nie uzywala, bo nie udalo jej sie karmic piersia)

wczoraj tak sie zastanawialam czy da sie w miare przewidziec czy dziecko bedzie duze czy male np. na podstawie wazenia na usg polowkowym? tzn. jak teraz wyjdzie jakies duze to potem tez z duzym prawdopodobienstwem bedzie duze??
bo zastanawiam sie czy majac meza, ktory rodzac sie wazyl 4700 wchodzic w ogole w w kupowanie ciuszkow 56 :confused: (ja mialam normalniejsza wage 3500 :))

Mój mąż też ważył sporo, ponad 4500 g, ale urodziłam w 36 tyg z wagą 2500 g i nie miałam okazji się przekonać do ilu by dociągnął ;-)

Nie wiem czy juz o tym było, bo przyznam, że do tej pory nie myślałam o zakupach. Teraz już połowa ciąży i trafiłam na coś takiego PHILIPS AVENT LAKTATOR NATURAL COMFORT + BUTELKA (2782261229) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. W poprzedniej ciązy miałam zwykły laktator klasyczny ręczny aventu i powiem że był średni. A co myślicie o tym???:confused: Warto/nie warto?

Ja też polecam medelę. Najpierw miałam od szwagierki ręczny aventu. Mały nie miał siły ciągnąć z cyca. Aventem nabawiłam się zastoju w 1-ej piersi, jakoś tak uciskał, no i długo się odciągało. Potem wypożyczyłam elektryczny kombajn z medeli, następnie zakupiłam elektryczny z medeli (dużo używałam i opłacało się kupić)

wiecie ja piłam herbatkę Hippa na laktacje, być może to ona mi tyle mleka produkowała :confused:

Ja też ją piłam ;-)

Nef to mrowienie w piersiach to takie cudowne uczucie :-), ja miałam to mrowienie jak zbierał mi się pokarm, nie wiem czy psychicznie sobie go produkowałam, karmiłam Ami tylko 3 m-ce...ona nie bardzo chciała, a ja się poddałam...przy odciąganiu też czułam produkcję :tak: najgorsze były pierwsze dni po porodznie, byłam po CC i niby od razu po przystawiłam Ami do piersi, ale miałam przyblokowane kanaliki, o czym dowiedziałam się dopiero w domu...przystawiałam a Ona płakała, okazało się, że du.pa, beczałam, ale siostra R podpowiedziała mi, że zwykłym laktatorem się tylko namęczę, kazała mi rozgrzać pierś pieluszką ciepłą i odciągnąć pokarm zwykłym aptecznym laktatorem, poszło...a jak już poszło to było mleka pełno, później już aventu laktator, albo ręka pod prysznicem, ba palec czasem starczył, bo wystarczyło, że nacisnęłam pierś i sikało na metr :-D

Ja nie miałałam laktatora, herbatkę też piłam, wydaje mi się zę z tym pokarmem to jest różnie, jedna ma więcej druga mniej. Tomka karmiłam bite 5 miesięcy, ale prawie od początku na noc dostawał mm , zawsze od tatusie i jakoś sie nie odzwyczaił od cyca, za to Antka karmiłam do 2 miesiecy, mozna powiedzieć że chyba bardziej mm niż cycem, miałam mniej pokarmu a on taż tak jadł po troszeczku i za chwilę znowu, a do tego starszak biegał i wariował więc szybko się skończyło, teraz chciałabym zawalcyć o te 5 miesięcy ale czy się uda to nie wiem, a laktatora nie kupuję, wątpie żeby był mi potrzebny

dzieki dziewczyny za uwagi co do wagi :-)
czyli jest duza szansa, ze nie urodze malego giganta... oł jeaa!:-D

hmm w sumie chcialam juz zlozyc zamowienie na czesc ciuszkow w grudniu, bo kolezanka by mi przywiozla z Dublina ze sklepow ktorych u nas nie ma (Next czy tam Marks & Spencer), wiec chyba bezpiecznie bede sobie wybierac ciuszki od rozmiaru 62 wzwyz, a te najmniejsze ewentualnie kupi sie juz na samej koncowce jak juz bedzie bardziej wiadomo jakie maluszek moze osiagnac rozmiary :tak:

a jeszcze mam pytanie co do butelek. slyszalam, ze jak mam zamiar karmic piersia (a baaardzo bym chciala) to najlepiej nie brac calego zestawu tylko na poczatek kupic max dwie. i teraz tak sie zastanawiam czy brac jedna taka najmniejsza (150 ml) i jedna wieksza czy lepiej od razu dwie wieksze?
chcialabym takie http://www.tommeetippee.pl/product/butelka_antykolkowa_260_ml_x_2/
slyszalam duzo dobrego o butelkach TT.

white, na początek jedną mniejszą i jedną większą...ja powiem Ci, że z Ami miałam szczery zamiar karmić piersią, a jednak kupiłam cały zestaw butelek z laktatorem, bardziej mi się opłacało kasowo, a butelki przydały się później, choćby do herbatek itp :tak: więc wg mnie wybór należy do Ciebie

reklama
white: moja córka w rozmiarze 62 chodziła jak miała jakieś 4/5 miesięcy haha :D każde dziecko jest inne, nie da sie trafić ze wszystkim w rozmiar ;p ja mam dużo rzeczy nowych w których Maja nie chodziła bo były za duze a potem była inna pora roku i sobie lezą :p

co do butelek to ja kupiłabym jedną małą i druga większą, jeśli masz zamiar karmić to mała może sie nie przydać, a większa i tak będzie CI potrzebna

a ja mam jeszcze coś takiego WAGA DZIECIĘCA DLA DZIECI NIEMOWLĄT 20 KG (2778995635) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
w sumie to sama nie chciałam jej kupować bo po co, ale mama mi kupiła i jestem bardzo zadowolona, ważyłam Maje raz w tygodniu wiedziałam przynajmniej ze dobrze przybiera na wadze nawet jak miała okres ze nie chciała jesc za bardzo :tak:

Do góry