reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Nie no to jak waży 12 kg, to jeszcze stanowczo za wcześnie na protectora. Poza tym tak jak pisałam "przepisowo" wiekowo jest jeszcze za mała na taki fotelik na normalne pasy, u nas młoda miała 19kg jak do niego wsiadła :-)
koniecznie musisz się poszarpać z tym zagłówkiem ;-)

reklama
Nef - są tylko takie Casualplay:

mmm.jpg

oj ja sie kompletnie na laktatorach nie znam :confused: jeszcze :-)
choc kolezanka zaproponowala, zebym nie kupowala laktatora, bo jak mi bedzie potrzebny to ona chetnie da mi swoj (w ogole nie uzywala, bo nie udalo jej sie karmic piersia)

wczoraj tak sie zastanawialam czy da sie w miare przewidziec czy dziecko bedzie duze czy male np. na podstawie wazenia na usg polowkowym? tzn. jak teraz wyjdzie jakies duze to potem tez z duzym prawdopodobienstwem bedzie duze??
bo zastanawiam sie czy majac meza, ktory rodzac sie wazyl 4700 wchodzic w ogole w w kupowanie ciuszkow 56 :confused: (ja mialam normalniejsza wage 3500 :))

Ella ja miałam laktator Aventu ręczny, fakt że ściągałam rzadko np w pracy ale prawdę powiedziawszy delikatnie ręką ściągnęłam więcej pokarmu niż tym ustrojstwem :/ także szybko wrócił do pudełka ;)
White moja córa na każdym USG chyba do 8 m-ca wychodziła rozmiarami większa co najmniej o tydzień, później przystopowała :) mój mąż miał ponad 4500g ja 3500g a córa urodziła się 3330g także chyba nie ma reguły :tak:

White zgadzam sie Pianką :tak: mój mąż ważył 4900 :szok: ja 4200 i nasza Jula urodziła sie 3230. Ja wogóle nie kupowałam małych ciuszków bo wszyscy myśleliśmy że bedzie duża po nas, no i niestety pływała w ubrankach ( jak juz wczesniej pisałam na forum)
Jeśli chodzi o laktator, to miałam ręczny z Aventu i teraz na bank kupie elektryczny, jakos mam niefajne wspomnienia z tamtym. Pamiętam jak dostałam nawału mleka i mąż musiał jechac w nocy do apteki, kupił taki starodawny z gruszką i w sumie był lepszy od Aventu.

Ella1 ale ten laktator z linku to też jest ręczny Aventu tylko z tej nowej serii. Nie wiem jaki on jest w rzeczywistości, ale wygląda na taki sam jak tamten tylko butelki sie różnią....

White_orchid ja miałam 4200 jak się urodziłam, moja mama 4700g, jej siostra 4300g, a moja teściowa 4500g...od początku przygotowałam się na dużżżeeee dziecko ;-)....a bodajrze w 32tc lekarz mi powiedział, ze dziecko jest małe, tak na dolnej granicy normy...więc obliczyłam, ze do porodu jak osiągnie 3500g to bedzie mega wielki sukces, a młoda urodziła się 3970g ;-) Do dziś dnia się smieje, że podtuczyła się na szpitalnym wikcie bo przez ostatnie 2tyg byłam w szpitalu ;-)

White, zaneguje troszkę koleżanki, bo u mnie w rodzinie sprawdzały się wymiary w/g USG, ale nie na połówkowym, bo tak jak mi mówił lekarz, to dziecko rośnie najwięcej w ostatnim miesiącu ciąży. Wyliczył mi, że będzie ważyć ponan 4 kg i ważył 4250 :szok: drugim razem, powiedział, że będzie duży chłop i był 3950:-)

dominiczka
smile
dzięki, kurcze zastanawiające, że nie ma tam testu protectora, chociaz na bank widziałam te karteluszki z notami przypiete do fotelika
ale zakup zostawiam sobie do wiosny, bo chyba faktycznie za wcześnie na zmianę, a tak naprawdę to w kurtce jedzie tylko chwilę bo zaraz ściągam.

white
na końcówce ciązy na usg podają wagę i jest ona najbardziej miarodajna
chociaż ja miałam robione usg w dniu porodu i nie do końca się zgadzało ale nie była to duża pomyłka

tak czy siak rozm. 62 przyda się prędzej czy później, a z 56 możesz sobie trójpak pajacyków na wyprzedaży zimowej kupić. Z pierwszego rozm. dzidziuś i tak wyrosnie po 2 tyg.

ella to kolejny model aventu, nie sądzę, żeby się coś bardzo zmieniło. Może poczytaj o laktatorach medeli (wiem, że elektryczny ma super opinie, ale sa też ręczne) lub tomme tippee

ja też miałam reczny aventu i pomstowałam na tą ilośc czesci, ale nie zamierzam inwestować w kolejny, bo w zasadzie przydawał się tylko podczas nawału i wyjazdów, żeby podtrzymac laktację

White - u nas Antek miał tylko 3300g i 56cm, a i tak od razu zakładałam mu rozmiar 62, bo był w sam raz. Na usg wychodziło, że ma 3650g, bo właśnie sprawdziłam... Reguły chyba nie ma.

Ella - ja mam elektryczny laktator Medeli. Ogólne wrażenia super. Jedyny minus to to, że głośny jest jak szlag. Nie mam porównania do innych. Ten mi maż w wigilię kupił w aptece, więc nie marudziłam. A może warto się zastanowić nad wypożyczeniem w poradni laktacyjnej na początek? Wiem, że u nas była taka opcja. Płacisz za wypożyczenie 'mechanizmu', bo końcówki i tak są wymienne i można kupić za grosze w aptece.

reklama
Ella, ja miałam taki w ciąży z Ami, jest ok, jedną reką odciągałam a drugą trzymałam Ami i jadła sobie z drugiej piersi :tak::-) teraz zastanawiam się czy wogóle będę kupowała, bo może kupię zwykły atekarski tak na wszelki wypadek, żeby jakiś był...ja miałam tyle pokarmu, że i tak musiałam wylewać to co odciągnęłam :dry:

Do góry