reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

hej ja też jestem początkującą mamą i też miałam ten problem.
Znalazłam fajny filmiki na youtub o kosmetykach do pielęgnacji dziecka np. taki https://www.youtube.com/watch?v=dSWvKahoFhU
Ja osobiście zdecydowałam się na hipp i sprawdzę czy nie będzie alergii żadnej. Każde dziecko jest inne i ciężko doradzić. Oilatum Oillan Mustella to są produkty dość często polecane.

reklama
Hania ja miałam z nivea do mycia, przy pierwszym na początek bambino mydło i oliwkę i też były dibre, do pupci linomag a w razie czego bepanthen
Przewijaka nie posiadałam i nie posiadam, przy zmianie pieluszki po prostu siadam bokiem na łóżku a obok mam maluszka, a po kąpieli zazwyczaj na kolanach, mi było wygodnie, sama musisz zdcydować;-)

hania ja w sprawach kosmetyków jestem minimalistką, teraz jest tyle uczuleń, że nie ma po co wprowadzać maleństwu nadmiaru chemii... a te wszystkie środki dla dzieci tak ładnie pachną... a dla mnie jak cos pachnie to znaczy, że ma chemię:baffled:

z mojej listy:
- bephanten dla niemowlaków (na pupkę, ale tylko jak jest zaczerwienienie)
- sól morska do noska + frida, gruszka lub coś podobnego... chociaż na poczatku wystarczy położyć malucha na brzuszku a on z wysiłku sam wyszystko wysmarka;-)
- sól fizjologiczna do przemywania oczek + gaziki jałowe (ale to na poczatek) bo potem woda i płatki kosmetyczne
- jak jakaś przesuszona skórka to krem Oilatum z apteki, ale stosowany tylko na przesuszenie, myślę, że nie ma sensu kupować zawczasu
- mydełko Oillan lub inne bezzapachowe (a nawet lekko smierdzące;-)) włoski początkowo też myłam mydełkiem do ok. roku, a Gosia nigdy nie była łysa
- chusteczki do pupy (ale zazwyczaj poprawiałam czystą wodą) najmniej pachnące były Nivea Sensitive, ale niestety zniknęły z rynku

Nigdy nie stosowałam oliwki, pudru, nigdy nie nacierałam całego ciałka kremem, nie stosowałam emolientów lanych do wody przy każdym kąpaniu. W mojej rodzinie sa uczulenia na kosmetyki, im mniej chemii, tym lepiej, takie moje zdanie:tak:

Gosia nigdy nie miała odparzenia ani większych problemów skórnych. Jedynie ciemieniucha... tą likwidowałam oliwa z oliwek i myciem i szczotkowaniem. A ostatecznie pomogło rzadsze mycie głowy;-)

Ostatnia edycja:
U nas bardzo sprawdził sie najprostszy przewijak na łóżeczko ,do tej pory używany:) Alutek wie ze nie ma na nim zabawy u moze byc "bum" wiec grzecznie lezy ,a wiem ze jakbym przewinela go na łózku to bylby ryk i awantura tak było ostatnio u mojej kumpeli:baffled:...

Łóżeczko turystyczne najlepsza rzecz jaka wymyslili na wyjazdy wakacje my mamy takie na kółkach:)ŁÓŻECZKO TURYSTYCZNE KOJEC + MATERACYK + GRATISY! (3014104330) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i jestesmy bardzo zadowoleni...

My też korzystaliśmy z przewijaka na łóżeczku. Teraz przewijam go na łóżku i masakra dla moich pleców. Zrobi się ciepło i kończymy z pieluchami ;)

Łóżeczko turystyczne bardzo fajnie sprawdzało się na wakacjach i u babci. Mamy podobny model.

A ja zamówiłam taki wózek.
I gondola ma takie nóżki dzięki którym można ją postawić i służy jako łóżeczko na wyjazdach. Więc jak się wszytsko uda, to na wczasy zabierzemy tylko wózek, a Pyza będzie spała w gondoli, jesli jej się łózko rodziców nie spodoba :-D
wozek.jpg

a turystyczne łóżeczko tez mamy nawet z przewijakiem ;-) hi hi Przez jakiś czas zastanawiałam się czy nie dokupić do niego materaca i używać od początku zamiast drewnianego lekko nadgryzionego zębem czasu.

Felidae - dla starszego dziecka może i ok (aczkolwiek nie wiem czy to takie stabilne), ale maluszek podobno rozwija się z opóźnieniem, bo nie ma jak ćwiczyć siadania i wstawania (nie ma za co sie złapać)

reklama
Bishopka-fajny ten wózeczek taki elegancki.

My nie uzywamy kojca jak mlody skonczyl 6 miesiecy jest schowany dla Marcelka na strychu...Kumpela uzywa kojca do spania zamisat łóżeczka,nie wiem ja jakos nie jestem za tym....moze to z powodu iz ten materiał jak dla mnie jest nie przepuszczalny i to tak jakby spac po celofanem:confused2:na wyjazdach to fajna sprawa ale nie na codzien w domu...

Do góry