reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

pscółka jak już maluszki będą po drugiej stronie brzucha, to karmienie to będzie temat rzeka:-D
najpierw problemy z cycaniem, przyrostem wagi noworodka, z dietą mamy, jak malucha wysypie, potem rozszerzanie diety dziecka, co ugotować smykowi na obiad, co zrobić z niejadkiem...

a ja niedawno trafiłam na rewelacyjne szczotki do butelek Canpola.
CANPOL SZCZOTKI SZCZOTKA DO MYCIA BUTELEK SMOCZKÓW (2956638398) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
można nawet smoczek wygodnie wyczycić... a mnie szcególnie zachwyciły małe, wąziutkie szczoteczki,
od poczatku picia Gosi z kubeczka tammee tippe wymieniłam chyba z 50 tych kubków, bo po jakimś czasie zarastały ustniki, nie szło ich dobrze wyczyścić, a próbowałam i zapałką, i wodą pod ciśnieniem i w zmywarce. Teraz wchodzi w ten otwór mini szczoteczka i jest super wyczyszczone.
Chodzi o te kubki:
PIERWSZY KUBEK 190 ML; 4M + OD TOMMEE TIPPEE!!!!! (2940099381) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

reklama
Dziewczyny muszę się Wam pochwalić kupiłam wózek. Co prawda tani i nieznanej dla mnie firmy nie widziałam go wcale na żywo ale jestem zadowolona. Może inną kolorystykę bym wybrała bo ostatnio jakoś żywe kolory mi się podobają :)
Kupiłam wózek Adamex Mars https://www.google.pl/search?hl=pl&...urce=og&sa=N&tab=wi&ei=HnsTUeC4N-GK4ATOrYG4BA
Co mi się w nim podoba po obejrzeniu go na żywo i po jeżdżeniu po domu :)
wózek jest lekki gondola duża bo 84 cm w środku. Nosidełko spore od 0-10kg. Dobrze sprężynuje. Koła według mnie solidne mały po złożeniu. Od stelaża się wszystko odpina. Każdy materiał idzie odpiąć i wyprać.
Mam nadzieje że nie znajdę zbyt wiele wad jak zacznę użytkować
Ja wybrałam kolor 31m

Nef - dobrze, ze mi przypomniałaś. Kupię dzisiaj taka szczotkę jak będę na zakupach. Może się przydać.
U nas nie ma problemu z myciem butelek, bo od wiosny ich nie używamy. W domu są szklanki, kubki. Jak gdzieś jedziemy to kupujemy małemu kubuś waterrr, bo tam jest taki niekapek. Jak wypije to wlewamy zwykłego żywca i mały zadowolony :)

dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze o chustach do noszenia malucha. używałyście? zadowolone byłyście? warto się tym zainteresować?wiem że temat juz był, ale kurcze nigdy tego nie używałam i nie znam i zastanawiam się czy kupić. jak kupię to znowu zawiązać nie będę umiała. na zasadzie " a chciałabym a boję się:zawstydzona/y:":sorry2:

Dziewczyny karmienie na pewno nie jest sprawą łatwą - ani dla nas ani dla maluszków, trzeba po prostu trochę poprzystawiać żeby mieć wprawę. Dobrze jak jest wyrozumiała położna która pomoże bez marudzenia, u mnie w szpitalu jedna mówiła że dziecko pięknie je bo aż słychać jak ciągnie a za chwilę przychodziła druga i mówiła że źle jest przystawiona bo mlaszcze :eek: a mała już na łóżku porodowym zmasakrowała mi brodawki na szczęście mąż dowiózł osłonki i już poszło z górki :tak:córa wyciągnęła sobie przez nie sutek i nauczyła się łapać. Co do zastojów ja nie dopuszczałam jak czułam że się coś dzieje to szybko rozmasowywałam, ewentualnie ciepłą tetrę przykładałam i nic się nie działo natomiast położna na nawał zdecydowanie odradzała laktator - kazała tylko trochę ściągać nawet ręką delikatnie ucisnąć i tylko ten nadmiar co wyleci ściągnąć broń boże pierś opróżniać bo to sygnał dla organizmu żeby więcej produkował. U mnie się sprawdziło córę karmiłam 9 m-cy pewnie karmiłabym dalej ale wróciłam na 12-tki do pracy a i jej zębiska już wyszły i pierw było gryzienie i śmiech a później ewentualnie jedzenie tak więc w sumie odstawiła się sama:-p
Dobrze pokazać tatusiowi jak wyglądają nakładki w razie czego bo jak poprosiłam swojego jak byłam w szpitalu to mi kupił ale wkładki....:-D

muro - u nas się chusta niesprawdziła - najpierw mała w niej płakała, a potem jak się przyzwyczaiła to z kolei mi było niewygodnie się tak obwiązywać, ale może to dlatego że wojowałam z nią zimą i machanie rękoma w kurtce nie było zbyt wygodne... Jak szybko kupiłam, tak szybko wydałam szwagierce.
Zakupiłam za to nosidło Tuli (teraz nazywa się już Tula) i życie mi uratowało (w tym roku targaliśmy naszą prawie dwulatkę po górach zakładając ją z nosidłem na plecy). Szczególnie jak inne mamy wojowały w zaspach śnieżnych, a ja małą ciach na brzuch i luz :) Tylko że dziecko nie może być do niego za małe, moja miała niecałe 5 mies. jak zaczęła być tak noszona (chodziło o długość nóżek, żeby było dziecku wygodnie, ale teraz dorobili jakieś wkładki dla maluszków, tylko nie wiem jak się sprawdzają).
Ostatnio jak weszłam na ich stronę to przeżyłam szok jeśli chodzi o ceny, bo my płaciliśmy za nie 350zł, co już i tak było dla mnie mega kwotą.
Nasze wygląda tak:
Tula - Nosidełka i Chusty do Noszenia Dzieci — Cheeky Owls - Nosidełko Ergonomiczne Tula

Teraz pewnie i te 420zł bym dała, gdybym nie miała nosidła po Ninie, bo w przeciwieństwie do wózka nosidło wykorzystałam w 200% :) Odpadły problemy z przeciskaniem się z wózkiem lub pozostawianiem wózka przed sklepem, ręce zawsze miałam wolne więc i zakupy mogłam przytargać, no i nie musiałam po kilka razy drałować na moje 2 piętro żeby znieść/wnieść wózek i dziecko. Dziecko też się szybko od nosidła "uzależnia" - Nina usypiała w nim w moment, no ale czemu się dziwić - można wtulić się w mamę, jest cieplutko i słychać znane z "wcześniejszego życia" bicie serca mamy... :)

witam,
phel według mnie bardzo ważne jest nastawienie i po prostu czekanie do porodu, ja bardzo chciałam karmić córkę i karmiłam piersią aż do zeszłego roku,czyli jak córcia miała 2 lata i 4 miesiące :szok:. Położne w szpitalu jak sprawdzały po porodzie (miałą cc) pokarm to wszystkie stwierdzily ze nie mam pokarmu, ale ja sie uparłam i powiedziałam że chce spróbować przyłożyć do piersi. Okazało się potem że mam pokarmu na bliźniaki a nie na jedno dziecko :-D. Teraz jestem bardziej za butlą ale czas pokaże jak to będzie. Na razie maluszki są w brzuszkach i niech lepiej tam do kwietnia siedzą. POtem będziemy się martwić czym karmić :-)

z wątkiem dotyczącym karmienia i innych problemów z tym związanych to jest niezły pomysł :-) można by było dodać jeszcze pielęnację maluszka :)

ja zamówiłam sobie suszarkę na butelki (może troche droga ale to wydatek na pare lat) Suszarka na butelki i smoczki Deluxe (2930198977) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

anezram ładny ten wózek :) napisz jak się sprawuje :)

muro - u nas sie chusta sprawdziła... Trzeba tylko nabrać wprawy w wiązaniu. O nosidłach TULA też duzo pozytywnego słyszałam. Może kupię. Zobaczę jak mi pójdzie wiązanie chusty z antkiem u boku ;). Najważniejsze przy tego typu rzeczach to zdrowe bioderka maluszka... Poza tym nózki dziecka powinny byc ułożone w żabkę, a nie zwisać prosto w dół.

Ja dzisiaj kupiłam stanik Alles.. 75D. Ogólnie byłam nastawiona na całkiem inny rozmiar, ale ten był najwygodniejszy. Widziałam super koszulę do karmienia i chyba sobie ja kupię :p - Koszulka Alles Mama Azurro Na żywo wygląda ładniej :)
Kupiłam jeszcze jakieś pierdółka, których nie miałam. Pozostało kupić proszek aby wyprać ciuszki i pampersy.
A no i wózek, bo sobie tego małżonek zażyczył ^^

reklama
Do góry