reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Widze, że u większości już ostre przygotowania ;-)
mi brakuje tylko kosmetyków dla dziecka,butelki,tych wszystkich pierdółek dla mnie i kołyski.

Co do wózka to tez bym nie chciała takiego który mi sie nie podoba bo by mnie później denerwował. No i 4tys. za wózek to jak dla mnie bardzo dużo. Aczkolwiek jakby mnie było stać to kto wie czy bym nie zaszalała, ale wtedy bym miała od meża nakaz na 1 wózek, a tak to mogę sobie zmieniać ;-)

No i mam do Was pytanko, w co planujecie się pakować do szpitala? ja poprzednim razem leżała m na patologii wcześniej więc miałam 2 mniejsze torby, 1 moja 1 Zośki ale jak mam w głowie obraz męża z tymi tobołami wszystkimi, który niesie je najpierw z patologii na porodówkę, a później na poporodową to stwierdzam, ze teraz spakuje się w 1 torbę i tu mam zonk bo nie wiem w jaką, lepsza będzie zwykła sportowa torba podróżna czy mniejsza walizka? jak myślicie?

reklama
A ja się ostatnio w szkole rodzenia dowiedziałam, że w "moim" szpitalu dla maleństwa trzeba przynieść tylko pampersy i chusteczki. No i na wyjście ciuszki. Rodzić też polecają w szpitalnej koszuli.

Ogólnie byłam w lumpeksie na łowach. Trochę pokupowałam różowych ciuszków, bo dostałam dużo ubranek ale wszystkie po chłopcach, więc żeby wyrównać proporcje kupuję typowo dziewczęce. Muszę w końcu zdjęcia porobić i się pochwalić.

Ja nie mam dla Młodszej niczego jeszcze. Ciągle mi się wydawało, że mam jeszcze strasznie dużo czasu. Z rzeczy po Tosi został nam wózek, fotelik, jeden becik, dwa kocyki, body 56 - 1szt, śpiochy 56 -1sz, spodenki 56 - 1szt., skarpetki i niedrapki w dowolnych ilościach. Wszystko u rodziców na strychu.
Za to dzisiaj przyśniło mi się, że urodziła się Młodsza a ja nie miałam dla niej żywcem nic. Ani jednego ubranka, żeby ja przebrać, ani kocyka, żeby otulić, ani mleka ani butelki żeby nakarmić (karmiłam ją rosołkiem z łyżeczki:-D). Ani,co gorsza, wybranego imienia. Więc obiecuję, że od dzisiaj (jak tylko wyzdrowieję) zabieram się za powolne kompletowanie wyprawki. I chyba przyspieszę też zaplanowane przemeblowanie, planowałam na marzec, ale oby nie okazało się za późno!

Ja robie tak samo mam mnóstwo ciuszków ale po chłopczykach z tym że na szczęście przewaga ciuszków to bialutkie ciuszki :) ale pomimo to szukam teraz ubranek typowo dziewczęcych nie mogę upolować sukienek a taka jestem zakochana w sukienkach tego typu :
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://static.zara.net/photos//2012/I/0/3/p/6139/535/649/6139535649_1_1_3.jpg?timestamp=1344500261879

Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://static.zara.net/photos//2012/I/0/3/p/6139/535/649/6139535649_1_1_3.jpg?timestamp=1344500261879
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.krainamalucha.pl/data/gfx/pictures/large/9/8/1289_1.jpg

Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.51015kids.eu/media/photos/22/k/5/12/a392/1/original.jpg

i mogłabym tak dodawać :)

Co do wyprawki do szpitala nie mogę znaleść nigdzie informacji co mam zabrać ze sobą :(

dominiczka: ja juz jestem spakowana :D tzn. to co mam :p ręcznik, koszula do porodu i kosmetyczka juz leżą w walizce :p poprzednio spakowana byłam do wielkiej torby, az sie dziwiili co ja tam mam, a jak ja leżałam 2 tygodnie ponad to miałam duzo rzeczy, wielki welurowy szlafrok, poduszke bo 2 tygodnie na szpitalnej to bym umarła, laptopa i inne takie plus dziecka rzeczy, a teraz mam nadzieje leżeć krócej, na pewno będe mieć inny szlafrok więc juz duzo mniej miejsca zajmnie i spakowana jestem do walizki podróżnej, takiej niedużej, do torby sportowej by mi sie nie zmieściło nic :no:

Mam pytanie w jakie kosmetyki się zopatrzacie dla waszego maleństwa? Ja jestem w tym nowa i nie wiem nic. Dla mnie problemem jest nawet oliwka bo jak przeglądam ciuszki po rodzinie to od oliwki bambino zostają plamy z którymi się nieżle namęczyłam. M yślałam że Nivea będzie dobrą opcją ale siostra mówiła że jej mały miał uczulenie. Na odparzenia jedni polecaja sudacrem inni nie że nie dobry. Wiem tylko jeszcze że trzeba na pępuszek coś tyle że nie wiem co. Peoszę napiszcie co jeszcze potrzeba i co polecacie

Mam pytanie w jakie kosmetyki się zopatrzacie dla waszego maleństwa? Ja jestem w tym nowa i nie wiem nic. Dla mnie problemem jest nawet oliwka bo jak przeglądam ciuszki po rodzinie to od oliwki bambino zostają plamy z którymi się nieżle namęczyłam. M yślałam że Nivea będzie dobrą opcją ale siostra mówiła że jej mały miał uczulenie. Na odparzenia jedni polecaja sudacrem inni nie że nie dobry. Wiem tylko jeszcze że trzeba na pępuszek coś tyle że nie wiem co. Peoszę napiszcie co jeszcze potrzeba i co polecacie

oliwke nakłada się na mokre ciałko dziecka, potem chwile wsiąka i wycierasz ręcznikiem, ale ktoś z rodzinki widocznie o tym nie wiedział skoro brudne ubranka są, ja używałam i nie mam nic poplamionego :no:

na pępuszek octenisept, mojej psikali tym nawet w szpitalu

a co do reszty to sama musisz wybrać, nie wiadomo co dziecko uczuli a co bedzie ok zanim nie spróbujesz
używałam nivea od urodzenia i mojej córki nic nie uczuliło, najgorzej podobno jest z johnsonem

teraz kupuje oilatum i nic wiecej, a potem przejde na nievea znowu

na odparzenia nic nie używałam, nie smarowałam pupy chyba ze pojawiało sie zaczerwienienie (rzadko) to wtedy sudocrem albo nivea :)

Pscółka ja dla Tosi miałam ciuszki od 56 i były OK, te od 62 w górę to gdzieś tak dopiero od 3 mca były na nią dobre (o ile dobrze pamiętam).
O 50 ktoś mi powiedział, że to taki rozmiar dla wcześniaków, więc w ogóle nie kupowałam i dobrze bo Tosia chyba miała ponad 50 jak się urodziła.

reklama
Pscółka ja dla Tosi miałam ciuszki od 56 i były OK, te od 62 w górę to gdzieś tak dopiero od 3 mca były na nią dobre (o ile dobrze pamiętam).
O 50 ktoś mi powiedział, że to taki rozmiar dla wcześniaków, więc w ogóle nie kupowałam i dobrze bo Tosia chyba miała ponad 50 jak się urodziła.

a moja córa nie była wcześniakiem a miała 47 cm, nawet w tych ubraniach dla wczesnieków pływała :p

i tak samo długo używałam 56, bo 62 to ubierałam dopiero w 3 lub 4 miesiącu a i tak było luźne ;];]

Do góry