reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Ja takiej typowej listy nie posiadam - często w gazetach dla mam były listy z wyprawkami i po nich trocę gryzdałam jedynie. A teraz narazie o tym nie myślę - może jak już wreszcie poczuję że to maleństwo to nie fikcja, może jak poznam płeć... może wtedy zacznę o tym myśleć, sprawdzać co mam a co muszę dokupić bo wydałam rodzinie itp

Natomiast wiem już na 100% co będę mieć, a czego nie miałam przy pierwszym dziecku i potem po nocy wydzwaniałam do rodziców żeby nam dowieźli:
- jakieś mleko dla maluszków - którejś z pierwszych nocy zaczęłam się stresować małą ilością mleka, próbowałam coś ściągnąć laktatorem i z tego wszystkiego miałam wrażenie że piersi mam puste i w panice prosiłam rodziców do kupno jakiegoś i nim dokarmiłam. Na pewno nie jest do rzecz niezbędna, ale u mnie będzie na pewno, żeby spać spokojnie.
- kapusta w lodówce :) - miałam wrażenie że zaczęło mi się robić zapalenie piersi - i znów ratowali mnie rodzice , okłady naprawdę pomogły
- kila obiadów zrobionych przed porodem i pomrożonych na te pierwsze dni :) Z pierwszego tygodnia w domu pamiętam niewiele - wiem tylko że mój mąż prał, sprzątał, gotował, wychodził z psem i nawet przewijał małą... a ja to chyba w jakimś amoku byłam :)

reklama
Tak jak napisała Monic_ chciałabym abyście Wy doświadczone mamusie napisały w punktach co potrzebuje niemowlak w pierwszych miesiącach życia od spiochów do kocyka. Nie muszą byc firmy bo każda z nas i tak wybierze to co będzie jej pasowało Chociaż nie powiem , że wasze rady są niepomocne!
kochanie, ja taką listę wkleiłam, pisałam również, że jak któraś chciałaby taką listę mieć ewentualnie do swojej modyfikacji, bo nie dla każdej wszystko jest istotne to wyślę na e-mail :tak:

Felidae,
miałam takie bodziaki z Ami, chyba jeszcze je mam, ze dwie czy trzy sztuki, kupowałam komplet w H&M, ja tam problemu z ubieraniem nie miałam, ale mojemu R napewno było łatwiej ubierać w te :tak:;-)

Ostatnia edycja:
Dopóki pamiętam - u nas rewelacyjnie sprawdzały się jeszcze półśpiochy - jak mój mąż po raz pierwszy je ubierał, powiedział, że nigdy więcej nie ubierze już pajaca. Potem stosowaliśmy tylko zestaw: bodziaki plus półśpiochy.
Szczególnie polecam te bezuciskowe - z szeroką gumą.

ALE - moja córka zawsze była duża, 90-97 centyl. Rozmawiałam niedawno z koleżanką która miała naprawdę kruszynkę i u nich półśpiochy nie zdawały egzaminu, gdyż mała pokopała trochę nóżkami a półśpiochy od razu się zsuwały.

co do kołyski nie pomogę

jeżeli chodzi o śpiochy my mieliśmy tylko te rozpinane do końca, czyli przy nóżkach też, więc nie było problemu z ubieraniem, nawet przez męża :-)

co do polspiochow to ja nigdy ich nie uzywalam .... bardziej wolalam polaczenie bodziak + spioszki albo krotki albo dlugi rekaw - w zaleznosci od temperatury.... moja mala zawsze byla pow 97 centyla ale nie wiem czy to ma cos do rzeczy albo komus podpasuja albo nie ;-) ja np. nienawidzialm kaftanikow i wszystkiego co sie zapina na pleckach.... :-) za to wolalam standardowo koszulki, bodziaki, i spiochy i pajace :-) na okazje miala sukienunie nie spodniczki (bo z koszulkami mialam problem)
co do kolyski to wg mnie 82 cm spania to troszeczke malo.... jak sie urodzi duze dziecko - dajmy na to 60-62 cm to juz moze byc ciasno.... jeszcze poduszeczka jakas i nie masz miejsca.... ;-) jest sliczna ale nie moj styl ;-)
ja wole taka, nawet ze wzgledu na karuzele : Kołyska, przystawka, łóżeczko 3w1 FILIP NOWOŚĆ!!!! (2692861288) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. nawet moge z niej dostawke do mojego lozka zrobic.... ale wiesz jak sie juz napatrzylas to niewazne co kto powie, jak bedziesz chciala kupic to i tak kupisz ;-)

u nas zakupy ubranek dla maluszka juz zakonczone :-) jestem pewna, ze 19 spiochow z kaftanikami w zupelnosci nam wystarczy, bodziakow mam 10 sztuk wiec tez powinno starczyc, kombinezonik, bluzy, spodenki, buciki, skarpetunie. Pozostalo dokupic pieluch tetrowych i flanelowych i to byloby chyba na tyle. Lozeczko kupie jak juz poznam plec i pewnie w okolicach 7-8 miesiaca. Nadal mam problem z wozkiem:szok:, butle na 100% TT, no i laktator elektryczny, bo na recznym dlugo sie trzeba napompowac ;-)

Dotkass jakbys mogla wrzucilabys mi na email liste, to sobie skoryguje co jeszcze mi brakuje a co juz mam :-)

Co myslicie o zakupie maty edukacyjnej?? mnie sie wydaje, ze w 2-3 mz, ale od kiedy moj mlody byl maluszkiem minely wieki i szczerze takich drobiazgow nie pamietam.

Pchla_Szachrajka ja też myślę nad kupnem takiej kołyski ;-) chciałam najpierw Kosz Mojżesza ale taka kołyska ma na dole ten kosz wiec pieluszki i kosmetyki możesz położyć, ma tez muzyczki i pałąk, jest na kólkach a w razie w może być kołyską....mi się podoba :-D
aaa i 82 cm długości to i tak wiecej niż ma niejedna gondolka od wózka...., poza tym noworodkom sie nie kładzie poduszki wiec dla mnie miejsca dzidzia będzie miała pod dostatkiem.

ps. bo zapomniałam ja mam łóżeczko drewniane po młodej ale będzie stalo w małym pokoju a nie chce żeby dzidziuś budził w nocy młodą więc na początku chce żeby spał koło mnie....a na łóżku nie widze tego bo młoda potrafi w nocy przyjść niezauważona :-) i się boje że mogłaby zgnieść dzidziusia :-)
nooo więc nie licze, że dzidziuś będzie w tym spał 2 lata :-) ale myślę, że na 6 miesięcy taka kołyska powinna wystarczyć (oczywiście zależy od wielkości dziecka) :-)

Myszka2829 mi też się wydaje, że na matę to przyjdzie czas troszkę później :-)

Ostatnia edycja:
Dotkass jakbys mogla wrzucilabys mi na email liste, to sobie skoryguje co jeszcze mi brakuje a co juz mam :-)

Co myslicie o zakupie maty edukacyjnej?? mnie sie wydaje, ze w 2-3 mz, ale od kiedy moj mlody byl maluszkiem minely wieki i szczerze takich drobiazgow nie pamietam.
jeżeli chodzi o laktator ja nie musiałam się wysilać leciało samo, teraz raczej nie będę kupowała, chyba że okaże się, że mam mało pokarmu, ale jak będę miała taki nawał jak w pierwszej ciąży to na bank nie kupuję...jeśli chodzi o listę prześlij mi na prv e-mail adres, a jeśli chodzi o macie, to na bank na sam początek nie jest Ci potrzebna :tak:

reklama
ja jeszcze nic nie kupuje bo nie wiem jakie kolory, zreszta czesc mam po wiki i od siostr.... zreszta kupujac to nigdy nie wiadomo na jaki rozmiar ;-) ja jeszcze sie wstrzymam ;-)
teraz pewnie kupimy pieluchy tetrowe i flanelowe i na tym sie skonczy.... pozniej lozeczko - kolyske i poscielowe, nianie, wozek, butle, smoki pewnie kolo 7-8 mc, a mate moze zlece babci ;-) mi sie podoba w tym stylu i sa dobre bo od 0+ Mata edukacyjna Miś składany 466 ŚWIAT WYOBRAŹNI (2685039113) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. :-)

Do góry