reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Myślę że częściowo zrobimy tu i tak mętlik w głowach dziewczynom, które czekają na swoje pierwsze dziecko i z uwagą będą czytać nasze rady, bo jednak każda ma jakieś swoje doświadczenia i typy, które dla innych są zupełnym niewypałem :)
Któraś tu np. pisała, że ani butelki avent, ani smoczki lovi się u niej nie sprawdziły, a ja jedno i drugie sobie bardzo chwalę :)
Też używałam laktatora i mleko ze mnie leciało ciągle, dlatego tym razem mam zamiar nie używać jeśli sie uda.
Zaś jeśli chodzi o wkładki laktacyjne to szczerze polecam tommee tippee - mają dużą średnicę, są cienkie i bardzo chłonne. Miałam też próbki aventa, le dla mnie były za małe i za sztywne (może to przez mały biust? :) TT były miekkie więc mi ładnie oplatały pierś, zaś te sztywne potrafiły przylegać np tylko u góry, a dołem ciekło mleko ;)). Tak więc radzę spróbować z TT - nie wiem jak teraz, ale te 2 lata temu były one też stosunkowo tanie.
Któraś napisała, że mogą się nie przydać - no akurat i ja i dziewczyna z którą leżałam miałyśmy juz w szitalu ten pierwszy nawał pokarmu, więc okazały się już tam niezbędne.

Jak już ktoś pisał - polecam bephanten - zarówno na krwawiące brodawki (leczy błyskawicznie), jak i odparzenia pupki maluszka. My nie używaliśmy systematycznie kremów do pupci jedynie gdy się coś działo i zawsze to był właśnie bephanten i problem szybko znikał.

Na pępek kupiliśmy gaziki nasączone spirytusem, ale się nie sprawdzały, jakoś słabo nasączone były. Jak przyszła położna to kazała kupić i rozrobić spirytus, nasączać nim waciki do uszu i tym przecierać naokoło pępka. Bardzo nam się ten sposób spodobał - było szybko i wygodnie. I w tym spirytusie kazała też odkażać nożyczki przed obcinaniem pazurków.

Poduszki do karmienia nie miałam, więc używałam dużej poduchy składanej na pół, ale teraz Nina ją uwielbia i ciąga po całym mieszkaniu, więc kupię rogala, żeby nie było wojen o tę poduszkę ;)

Planuję też zakup kołyski - dopóki maluch będzie spać w salonie z nami, zajie to mniej miejsca, a poza tym może da się ograniczyć noszenie, skoro można będzie pobujać - zobaczymy :)
A łóżeczko mam najzwyklejsze, najtańsze - no, jedynie tylko że z szufladą, więc wyszło drożej niż najprostsze modele. Jednak na małych przestrzeniach każdy cm się liczy więc szuflada była przydatna. Łóżko przetrwało, posłuży teżteraz drugiemu i nadal powinno być ok. Jednak gdybym miała kupować nowe, zdecydowałabym się na takie z obniżanym jednym bokiem, aby łatwiej było wkładać śpiące dziecko na ten najniższy poziom (Nina bardzo długo usypiała wyłącznie na rękach).
Jak ktoś kupuje przewijak na łóżko, radzę wybrać ten dłuższy (są dwie długości do wyboru, różniące się chyba o 10cm) - ja czułam się pewniej bo więcej cm wystawał po bokach, a poza tym wystarczy na dłużej :)

reklama
Tak jak napisała Monic_ chciałabym abyście Wy doświadczone mamusie napisały w punktach co potrzebuje niemowlak w pierwszych miesiącach życia od spiochów do kocyka. Nie muszą byc firmy bo każda z nas i tak wybierze to co będzie jej pasowało Chociaż nie powiem , że wasze rady są niepomocne!

Mi napewno przydadzą się rady doświadczonych mamuś,bo chociaż to moje czwarte dziecko to naprawdę przez te 13 lat wiele się zmieniło w kwestii wyprawki dla maluszka i dla mamy również... :-) Może kiedyś było prościej, ale napewno nie tak zabawnie, bo tyle tego że zawrotu głowy można dostać... :tak: Pewnie jak każdy coś tam sobie zmodyfikuję według upodobań własnych i maluszka ale naprawdę cieszę się że mogę podpatrzeć i ewentualnie podpytać co i jak? :-)

a ja lubie czytać o produktach które miałyscie i lubicie lub nie, bo choć moje dziecko urodziłam 2 lata temu to i tak sie troche zmieniło a co dopiero jak któraś ma większy odstęp :p

Cześć Wam:)
Śledze kwietniówki od początku:) Ja też mam termin na kwiecień.
Teraz powoli zastanawiam się nad zakupem wózka.
Wsumie to juz wybrałam:
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1139
Mam kilka pytań, bo jestem zielona, a może któraś z Was wie.
Do wózka 3w1 trzeba dokupić : baze do samochodu oraz adapter do fotelika (Maxi Cosi)?
I o co chodzi z tymi bazami? Niektóre są do samochodów z systemem ISOFIX a inne do samochodów bez tego systemu? Skąd wiadomo ,który samochód ma ten system?

Pozdrawiam Was:)

bajerkahh witaj :)

w zasadzie w dobrym sklepie z wózkami mają liste samochodów z systemem IsoFix takze tam ci powiedzą, a jesli nie to możesz zadzwonic do salonu marki samochodu który posiadasz i tam napewno otrzymasz tą informację. Oczywiscie sama mozesz zobaczyc na tylnej kanapie samochodu miedzy oparciem a siedziskiem, czy są takie metalowe zaczepy, jesli tak, to to bedzie własnie to. Ja osobiscie mam ten fotelik o którym piszesz z Maxi Cosi i jestem mega zadowolona. Dla drugiej dzidzi dokupie tylko nastepny IsoFix :) Wózek teraz tez kupie firmy Maxi Cosi, bardzo go chciałam w poprzedniej ciąży ale jakos staneło na Jedo Fyn, teraz nie odpuszcze i musze go miec ! Do wózka który wybrałas dostępne są chyba adaptery do fotelika Maxi Cosi, a baza to raczej pasuje pod dany model fotelika i zaden inny tazke nie wiem jak jest w mutsy. Mam nadzieje ze choc ciutke pomogłam :-)

ticker.php

ticker.php

Ostatnia edycja:
bajerkahh - musisz sprawdzić czy masz ISOFIXa w aucie. Baze się montuje w aucie, które ten system posiadają. Wpinasz wtedy fotelik do niej i koniec. Gdy nie masz ISOFIXa montujesz fotelik za pomocą pasów. Najlepiej jakbyś podjechała do jakiegoś sklepu z wózkami i fotelikami i popytała sprzedawce.
Listy z samochodami wyposażonymi w system ISOFIX nie ma ;). Za zwyczaj jest to opcja do wybory. Teraz już dorzucają to w gratisie do nowych aut, ale w starszych za zwyczaj była to opcja dodatkowo płatna. W jednych autach, więc jest, a w innych nie ma.

bejerkahh zazwyczaj jak jest ISOFIX to na tylnej kanapie jest taka jakby metka z napisem w tym miejscu albo są dziurki. Żeby być w 100% pewnym czy się ma zaczepy do Isofixu wystarczy podnieść tylną kanapę i powinny być pod nią 4 metalowe zaczepy.
U nas zaczepy były, metki z napisem ISOFIX były ale nie było dziurek, pytaliśmy Pana w sklepie z fotelikami ale nie bardzo wiedział o co chodzi więc podjechaliśmy do serwisu wyszło 4 chłopa głowili się i doszli do wniosku, zebyśmy wyciagnęli 1 część tylnej kanapy i bez niej zapieli fotelik....wyśmiałam ich tylko...poszperałam w instrukcji od auta, w necie i okazało się, że obok naszywek są dziurki tylko lekko zaszyte i wystarczy nożykiem naciąć. W środku dziurki pięknie obrobione, poprostu producentowi chodziło o to, żeby było estetyczniej :-)

A tak w ogóle to są jeszcze bazy nie na ISOFIX a na pasy, do fotelika Maxi-Cosi to chyba jest EasyBase i wtedy ja się przypina pasami a fotelik wpina w bazę. To dla tych co nie mają isofixu a chcą mieć bazę :-)
A co do tego czy trzeba mieć bazę. O ile mi wiadomo baza zwiększa bezpieczeństwo natomiast to zależy od zasobności portfela bo trochę też kosztuje....
Jeśli chodzi o adapter do fotelika to zależy czy kupujesz w komplecie (fotelik+wózek)- często już jest dołączony "w cenie" czy osobno wózek i osobno fotelik to zazwyczaj trzeba dokupić jeśli sie chce mocować fotelik na ramie wózka.

Smile jak ja kupowałam baze w moim mieście w bardzo fajnej hurtowni to ogarnięty facet wyciągnął wielką książkę z markami samochodów i sprawdził czy mój ma ten system, bo tez nie byłam pewna. Także raczej w dobrych sklepach mają liste samochodów z informacją od którego roku w danym modelu produkowali IsoFix ;)

ticker.php

ticker.php

reklama
hih i a ja byłam ostatnio w C@A i była wyprzedaż bodziaków...i tak sobie pomyślałam, że skoro nie musze robić wielkiej wyprawki to sobie zafunduję trochę ułatwienie w życie i kupie kilka bodziaków w najmniejszym rozmiarze 56 i 62 całych rozpinanych, miałam takich słownie 3 sztuki a młody urodził się malutki 2900 i 50 cm wiec doceniłam to jak wygodnie ubiera się na początku takiej nie paradnej mamie maleństwo w coś co można rozłożyć na płasko :-)

i ponawiam pytanie o bebecar vector czy ktoś widział na żywo ?? Bebecar Vector głównie chodzi o to czy zawieszenie nie jest za twarde i dziecko na wybojach sie nie trzęsie tylko żeby sie bujało :-)
adaptery jedna z rzeczy które mi nie pasowały w x-landerze ( nie wiem jak teraz) moim zdaniem zaczep na gondolę i spacerówkę oraz fotelik z tej samej Lini powinien być jeden a nie, że trzeba sie jeszcze z adapterami męczyć...i jeżeli firma dołącza do zestawu fotelik to powinien w nim być adapter do stelażu wózka Pozdrawiam...

Do góry