reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

WYPRAWKA dla malucha (i mamy do szpitala)

reklama
Dziewczyny listy genialne, nie było mnie parę tygodni na forum a tu takie zmiany. Super IVI te listy, ja będę mieć pierwsze dziecko więc naprawdę są one dla mnie dużą podpowiedzią jak się przygotować, Naprawdę super, dzięki wielkie ;) Mam pytanko jeszcze do szpitala potrzeba wziąć dla dziecko całe ubranie na te kilka dni tak? Wszystko jest nasze w co ubierają dziecko?

karolka - musisz dowiedzieć się w szpitalu w którym będziesz rodzić. U mnie w szpitalu muszę mieć wszystko dla dzidziusia, ale dziewczyny pisały że u nich część ubranek szpital daje.. Także koniecznie zadzwoń! tak samo wypytaj o listę rzeczy dla siebie - co musisz mieć a co niekoniecznie:)

no właśnie tak jak pisze IVi zadzwoń do szpitala!albo napisz maila,albo się przejedź,to często oprowadzają po porodówkach i oddziałach poporodowych(fajne jak ktoś się baaardzo przejmuje tym jak to będzie)...
ja np. dla dziecka na pobyt w szpitalu potrzebowałam tylko chusteczki nawilżone i nic więcej(tylko na wyjście ze szpitala potrzebowałam moje) a dla siebie wszystko (oprócz podkładów)
i jeszcze zapytaj czy w szpitalu dozwolona jest bielizna...bo u nas ani gatek ani biustonoszy nie wolno.....

Ja tylko napiszę, że na pierwsze tygodnie najbardziej sprawdził się u mnie zestaw: bodziak z długim rękawem + śpiochy. W ogóle body to najwspanialszy wynalazek dla niemowląt - trzyma ładnie pampers, nic się nie podwija, itd. Ja osobiście nie przepadałam za pajacykami - ewentualnie do spania, miałam tylko kilka sztuk i to "dostanych". Ktoś mądrze wg mnie napisał, żeby raczej nie kupować spodenek i bluzeczek w tych najmniejszych rozmiarach, bo dzidziusiowi w tym po prostu niewygodnie. Ja zaczęłam zakładać taką bardziej urozmaiconą garderobę ok. 3 miesiąca.

Zgodzę się też z jedną z przedmówczyń, że Frida jest doskonałym wynalazkiem. U nas też bardzo sprawdził się podgrzewacz. Pieluchy - wg mnie tylko firmy Pampers, najlepsze. Chusteczki nawilżane jakieś dobre - ja miałąm pampers sensitive - bardzo bardzo dużo tego idzie, ale nie trzeba kupować hurtowo, bo przecież to ogólnie dostępne. Poduszki w łóżeczku może wcale nie być.

W szpitalach jest różnie - w niektórych mama musi mieć wszystko dla swojego maluszka, w moim - tylko chusteczki i ubranka "na wyjście".

Kupcie też dobry proszek do prania dla niemowląt. Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę. W ogóle to będąc w pierwszej ciąży kupiłam wszystkiego za dużo - ale to już tak mamy mają. Teraz podchodzę troszkę, ale tylko troszkę rozsądniej.

u nas w szpitalu ciuszki dla maluszka są - tylko na wyjscie oczywiscie swoje... dla mamuśki tez większosc rzeczy jest....:) gdzies za miesiąc idziemy się przejsc po porodówce zeby pozaglądac we wszystkie zakamarki;p

----
co do nawilzanych chusteczek nie kazdemu ida hurtowo:) ja po rozmowach z Paniami ze szkol rodzenia...z tymi od laktacji i innymi na porodowce ....chusteczek nie bede uzywala na codzien po kazdym przewijaniu...tylko na wyjazdach jak juz... czy na wyjścia. ;-))) a chusteczki zalezy jakie dla kogo :) kolezanki synuś na pampersowe reagował źle i metodą prób i błędow wyszło na to ze uzywac mogą tylko z babydream. :) innej pupci służą tylko te z Dady chusteczki:)
u nas w ruch idzie miseczka z wodą/wacik/tetrówka itd... chusteczki na wyjazdach;-)
Na pewno kazda znajdzie swój najlepszy sposob itd;-)

reklama
manta - u nas synek też był uczulony na wszystkie możliwe chusteczki, dlatego przez bardzo długi czas jedyne co używałam to woda+gazik ;) Dopiero później się uspokoiło i chusteczki pampersa możemy stosować.
dziewczyny pamiętajcie też aby pupci maluszków za bardzo nie nawilżać! odrobinka kremu, nawet nie co przewijanie, spokojnie wystarczy!

Do góry