Skopiowałam z neta, dziewczyna poleca również co jakiej firmy zakupić:
Wyprawka dla Dzidziusia
:
1. Łóżeczko + materacyk + płaska poduszeczka (
ponoc nawet plaskie sa niezdrowe dla kregoslupa -moja Miska dwa lata spala bez poduszki i w niczym jej to nie przeszkadzalo) + 2 komplety pościeli + ceratka pod materac + 2 kocyki (cieńszy i grubszy)
2. Wanna + mata antypoślizgowa
(nie mielismy maty, ale wanna polecam bardzo tani z IKEI ma takie anyposlizgowe paski na dole) + oilatum lub balneum (drogie, ale na początek potem nivea baby lub ziajka)
ja uzywalam na poczatku MUSTELLI 2w1 czyli do ciala i do glowki i bardzo bardzo sobie chwale
3. Apteczka Dziecięca:
- spirytus lub piochtanina (do kikuta pępowiny)
- sól fizjologiczna
- jałowe gaziki, patyczki do uszu ( do pepka)
- termometr do mierzenia temperatury (w pupie) (
NIGDY bym nikomu nie polecila mierzenia temp w dupce, na poprzednich czerwcowych dzieciaczkach mielismy dziewczyne pracujaca w szpitalu i pisala ze nawet polozne juz maja zabronione tak mierzyc temp, bo sie zdarzaly wypadki... na czerwcowym forum mielismy bardzo doswiadczona mamusie 4 dziecka - pislala ze wszystkim poprzednim tak sprawdzala temp i wie jak to robic bo ma lata doswiadczen - z najmlodszym dzieckiem wyladowala w szpitalu pisze o tym bo nie jest to info prywante - pisala o tym na forum, gdzie wszyscy mogli i pewnie do teraz moga sobie poczytac... tak wiec lepiej nie ryzykowac bo mozna dzidziusia ktory sie ruszy bardzo uszkodzic... to jest NIEBEZPIECZNE jak widac nawet u tych z duzym doswiadczeniem... zamiast tego dobrze jest zainwestowac w termometr taki do ucha - polecam uzywany przeze mnie i wiele moich znajomych BRAUN TERMO SCAN jest dosc drogi - ale zmierzenie temp to kilka sekund, wyniki prawdziwe (przez pol roku sprawdzalam na Braunie + pod pacha u Miski ) nigdy nie bylo roznicy w ocenie temperatury (poza tym, ze w uchu zawsze jest kilka kresek wiecej bo jest cieplej niz pod pacha) moje kolezanki uzywaja go juz 6 rok - wystarczy zmienic baterie .... wygodny w nocy i podczas choroby kiedy trzeba mierzyc temp czasem nawet co 10 min zeby widziec kiedy podac lek) w nocy nie trzeba dziecka budzic, nie trzeba rozbierac, wklada sie do uszka i ma wynik w ciagu kilku sekund.
Moge tez napisac, ze nie wszystkie marki sa dobre - uwazajcie co kupujecie -tansze chinskie termometry do ucha czesto oklamuja wynik, psuja sie i sa do niczego - ja BRAUNA moge w 100% polecic - jako inewstycja na iles tam lat to jest tego warta)
- aspirator lub gruszka (do nosa)
w 100 % polecam FRIDE i mysle, ze wszystkie mamy, ktore jej uzywaly sie ze mna zgodza - nic jej nie dorowna jezeli chodzi o skutecznosc - tylko trzeba sie przelamac zeby jej uzywac - ale po czyszczeniu dupki z kupki juz chyba mamusiom nic nie jest straszne tutaj link jakby ktos nie znal tego wynalazku; Frida aspirator do noska dla niemowląt + filtry (1902550226) - Aukcje internetowe Allegro
- wazelina
(nie uzywalam nie wiem)
- zwykły bandaż (
nie uzywalam nie wiem)
- strzykawka - aplikator do podawania lekarstwa
(zazwyczaj w lekarstwach sa aplikatory razem z miarkami takze ja nic innego nie kupowalam)
- małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami -
tak
*- ewentualnie woda morska w sprayu (np. Marimer) do odtykania noska z pokarmu -
zdecydowanie lepszy wedlug naszego doktora jest sol fizjologiczna wspomniana u gory i my tez tylko jej do tej pory uzywamy nawet w czasie kataru
4. Dziecięce kosmetyki:
- szczoteczka z miękkiego włosia
- oliwka -
nie uzywalam niczego takiego bo miska miala sliczna skore i do tej pory zadnych balsamow nie uzywamy - mysle ze jeszcze sie nawciera wszystkiego w siebie jak dorosnie - ale to indywidualna decyzja kazdej mamy widzac skore dziecka bedzie wiedziala co robic
- krem ochronny z filtrem -
to dopiero na wielkie upaly w lecie
- krem do pupy (nivea baby) -
nigdy nie uzywalam nic zapobiegawczo, ale przez pierwszy rok uzywalismy chusteczek pampers sensitive i nigdy nic sie na dupce nie stalo
- pieluchy jednorazowe (pampers, dużo)
bardzo duzo
- chusteczki dla niemowląt (nivea baby, happy)
ja polecam na poczatek pampers sensitive ale to tez kazdy sobie sam wyprobuje i wie co dla jego dziecka najlepsze
- szampon mustella -
przy kompieli juz wspominalam o mustelli 2w1
* - ewentualnie balneum baby cream (od czasu do czasu)
nie uzywalam
5. Pozostałe gadżety:
- pieluchy tetrowe (dużo)
mialam tylko 4-5 do bekania w razie czego
- butelka i 2 smoczki (avent)
smoczkow nie uzywalismy butelka jedna w razie czego jakby sie z piersia nie udalo - chociaz to zawsze mozna w ciagu kiku minut w aptece dokupic
- podgrzewacz można zastąpić z powodzeniem garnkiem z wodą
tak
- porządny przewijak -
zalezy kto co rozumie przez porzadny
- laktator elektryczny (medela swing ale drogi) -
moze sie okazac nie przydatny wiec nie warto inwestowac dopoki sie nie okaze ze sie go naprawde potrzebuje
- smoczek uspokajacz -
nie uzywalismy
- kubełek na zużyte pampersy -
taki mini smietniczek ktory jest zawsze pod reka kolo przewijaka zeby mozna bylo wyrzucac co trzeba najlepiej z takim obrotowym zamykaniem, ze sie latwo do niego wrzuca a jednoczesnie jest zamkniecie ze nie smierdzi
- rożki usztywniane 2-3 szt. -
nie uzywalam
6. Ubranka powinny być wykonane z naturalnych, przewiewnych tkanin, bez ostrych szwów, drapiących haftów ani guzików, które mogłyby uwierać. Przed pierwszym założeniem ubranka należy wyprać w proszku lub płynie dla dzieci nawet jeśli są nowe.
i wyprasowac - tak mozna pozbyc sie zarazkow i wszystko jest mieciutkie
- body z krótkim rękawem 4-5 szt. (z odpowiednio dużym otworem na głowę)
- body z długim rękawem 4-5 szt.
- bawełniane koszulki 4-6 szt.
- nie uzywalam w ciagu pierwszych tygodni czy nawet 2-3 miesiecy
- kaftaniki 4-6 szt.
nigdy nie uzywalam bo moim zdaniem sa niewygodne
- bawełniane śpioszki 4-6 szt. (conajmniej)
ich liczbe dopasowalabym do liczby body z dlugim rekawem
- skarpetki lub buciki bawełniane ok 5 par
- sweterki 2-3 szt.
- spodenki 2-3 szt.
- bluzy 2-3 szt.
- czapeczki po kąpieli białe bawełniane 2 szt.
tak
- czapeczki wiązane 2-3 szt. -
mi wystarczyla 1 bo potem glowka rosla i co kilka miesiecy trzba bylo miec nowe
- pajacyki bawełniane lub z polaru 3 szt. -
moim zdaniem min. 3 sztuki bo to jest najbardziej wygodne dla malutkiego dzieciaczka, lepsze dla takiego malenstwa niz spodnie, swetry i bluzki
*- rękawiczki, kombinezon, ciepły śpiwór (na zimę)
to juz bylo u nas wielokrotnie przegadywane i kazda ma swoje zdanie
- ręcznik z kapturkiem 3szt.
tak
Jak pokazałam narzeczonemu to złapał się za głowę, powiedział że on da pieniądze, ale żebym sama to wszystko kupiła ;D