reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla malucha i mamusi :)

ananka ja mam jeden płyn do kąpieli nivea. Przy córce tylko z niego korzystałam. Mi brakuje tutaj gazików do czyszczenia buzi malucha, w ogóle nie korzystałam z żadnych kremów na początku, oprócz takiego do buźki, na pupę linomag a w razie zaczerwienienia sudocrem - nigdy nie mieliśmy żadnych problemów. W ogóle wyeliminowałam wszystko do karmienia - butelki, sterylizatory itp. Smoczek mamy, ale tak jak autorka pisała nie wiadomo czy się sprawdzi. Pieluchy flanelowe uważam za kompletnie źle wydane pieniądze. Nie lubiłam ich wolałam tetrę położyć w przychodni niż tą nierzyjemną flanelę. Dla mamy obowiązkowo purelan na brodawki. Brakuje mi też płatków kosmetycznych dużych - na początku korzystaliśmy tylko z nich i ciepłej przegotowanej wody- chusteczki tak do 3 m-ca były tylko na wyjścia.
W ogóle ja to mega przerzedziłam tą wyprawkę i mamy chyba połowę tego co tutaj :) ale jestem zdania, że lepiej dokupić niż później wywalać :)

reklama
A ja mam ziajke. Przy mlodym sie sprawdzila, a ma AZS wiec chyba nie jest najgorsza. Do buzki tez ziajka. Jak Jasiu nie bedzie mogl uzywac to sie nie zmarnuje, po prostu oddam mamie, a malemu kupie cos innego. Butelki i smoczek dostalam, sama bym raczej nie kupila, flanele mam doslownie jedna, za to spory zapas tetry. A kremow do pupci i dla siebie na brodawki nie musze kupowac. Kolezanka pracuje w aptece i mam sporo bepanthenu i jakis francuski krem na brodawki. Podobno dobry :b
Czyli jak na pierwszy raz wcale nie najgorzej mi idzie z ta wyprawka :)

Ta wyprawka jest faktycznie mega duża. A lepiej kupić mniej, a później dokupić to, czego brakuje, niż mieć połowę rzeczy niepotrzebnie. Ja np. bym nie polecała firmy bambino, generalne uważam, że mydło dla dzieci to jakieś nieporozumienie, a oliwka bambino strasznie żółci ubranka i paskudnie się wchłania. Laska tam pisze, że śliniaki się u niej nie sprawdził, a u nas szły jak woda, jak mały uczył się jeść z łyżeczki, a jak komuś dziecko ulewa, to już w ogóle niezastąpiona rzecz. Spirytus do pępuszka to dla mnie nieporozumienie, kąpieli bez termometru sobie nie wyobrażam, bo przy pierwszym dziecku nie ma się wprawy, jaka ta woda ma być, a ciągłe sprawdzanie łokciem, to nie dla mnie. Termometry i odciągacze do kataru można śmiało kupić po porodzie. Ja kupiłam przed bodajże nosalek i jak mały dostał kataru, to m leciał do apteki po katarek, taki do odkurzacza, bo na tym nosalku myślałam, że płuca wypluję.

Ja większość rzeczy mam z wyprawki z listy od Ciebie Jola :):)

nie kupowałam butelek smoczków wszystko dostałam na szkole rodzenia.. więc tyle oszczędności.. termometr do wody mam bo tak jak Jola napisała nie mam wyczucia, wrzuce zmierzę i już.
żadnych sterylizatorów podgrzewaczy nie kupię. Są domowe sposoby. Szkoda kasy. :)

kosmetyki to hipp :)
do pępka octenisept :)

Jolka, ja o bambino nawet nie myslalam bo sama mam na niego uczulenie.... Wlasnie jeszcze z aspiratorem mam problem.... Mlody mial cos co nazywa sie nosefrida czy jakos tak, ale ma strasznie szeroka koncowke i tak naprawde kiepsko sie tym odkatarza.....

Za podgrzewacz zawsze idealnie robi szklanka z goraca woda ;b

Jolka my mało używaliśmy butelkę bo mała 9 m-cy na cycku była, z tydzień może w nocy jej robiliśmy mleko a potem już nie było potrzeby, a rano to mogła chwilkę poczekać :). Ale patent z termosem jest całkiem niezły :)

jak tam u Was pranie? U mnie jeszcze nie ruszone :p
Ale ostatecznie jeszcze brakuje tylko jednej koszuli do karmienia i szlafroku i mamy wszystko :) czekam na paczkę z gemini :)

U mnie juz większość poprana... mi brakuje koszuli materaca i pościeli do łóżeczka. Wanienke też muszę kupić ze stojakiem. Ale to po wypłacie męża.

Matosia też czekam na paczkę z gemini.

co do prania dla malucha wszystko zrobione dla mnie też.
torba czeka na spakowanie.
nie ma złożonego łożeczka i prezentu z pościelą :D czekamy :D

reklama
Pranie daleko w polu, lozeczko lezy w puzzlach, a do Jasiowego pokoju nawet wejsc sie nie da....
Chyba dzis zabiore sie za pranie, chociaz czesci rzeczy, tak na w razie W. Zwlaszcza ze w piatek wyjezdzamy a mnie coraz czesciej skurcze lapia i wszystko boli....

Do góry