reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

ja miałam butelkę z aventu i drugą od laktatora (mam ten ręczno-elektryczny aventu). mi laktator przydał sie już po przyjściu ze szpitala, więc dla mnie opcja zakupu przed porodem się sprawdziła. smoczki miałam różne różniaste, Ola żadnego nie chciała... teraz kupię jedną butelkę też z aventu, chyba tą z "cyckiem", jakby trzeba było dokarmiać. potem do tych butelek pasują silikonowe smoczki-niekapki z canpolu, które kosztują grosze. bo ja Oli nie dawałam pić ze smoczka, jak już trzeba było dopajać, od razu silikonowym niekapkiem, żeby nie przyzwyczajać do smoka butelkowego
trzeba samemu wypróbować, np. u nas chusteczki z pampersa te zielone wcale się nie sprawdziły, dla mnie za mokre, wolę nivea, bambino, ewentualnie dada sensitive, te białe pampersowe niby fajne były, ale zapach doprowadzał mnie do szału. ale co kto lubi, moja koleżanka znów twierdziła, że nivea są za suche i nie da rady wyczyścić pupy. pieluchy dady 3 nam pasowały, 4 uczuliły, a 5 sa sztywne i dziwne...

reklama
Malgorzatka ma racje tr,eba wyprobowac. Ja wolalam chuzteczki pampersa zielone. Huggies tez nie byl zly. Pieluchy mielismy 1 pampersy i poczatek 2 pozniej huggies. Nastepnuejak zac,al raczkowac to tesco bo huggiesy obtarly. Nastepnie pieluchy majtkowe i tylki na noc zwykle.

no chusteczki chyba wszystkie wypróbowaliśmy, jedne za mokre, drugie za suche. Trzecie się źle wyciągały z paczki. Pasowały nam bambino, dzidziuś, dada, babydream. nie pasowały Huggies i pampers biały bo śmierdziały. Pampers zielony chyba był ok.

Najlepiej nie kupować na początek -paków, tylko pojedyncze paczki. same szybko dojdziecie co wam pasuje.

Ja przez pierwszy miesiąc używałam w domu tylko wody z wacikiem.

Laktator elektryczny medela mini - polecam, u mnie się sprawdził, chociaż rzadko go używałam (nie miałam problemów z piersiami i nie musiałam wracać do pracy) Butelkę na początek warto mieć chociaż jedną planuję kupić dr browna.
Gdy przestałam karmić po 7 miesiącach popróbowałam różne butelki, ostatecznie stanęło na chicco (urzekły mnie głównie zamknięciem, w innych butelkach trzeba było odkręcać smoczek i wkładać zabezpieczenie, w chicco osłonka smoka blokowała dziurki więc szybko się mieszało mleko) Dobre były też TT ale nie mieściły się do standardowych podgrzewaczy.
Butelki będę raczej kupowała szklane.

A co myślicie o firmie NUK? Na tych warsztatach się reklamowała.

I druga kwestia, czy warto przed porodem zaopatrzyć się w laktator albo pojemniczki na mleko cz poczekać? Wydaje mi się, że takie pojemniczki się przydają jakbym na przykład zostawiała małą z tatą a sama gdzieś wybywała.

My używaliśmy smoczków NUKa, z aventu też miałam kilka, ale głównie NUK był w użyciu

michalina jeśli wiesz że będziesz wybywać to się zaopatrz. Ja się zaopatrzyłam i użyłam go góra kilka razy. Ręką też można ściągać pokarm w razie czego. A pryska czasem jak z krowy :-D Ja mam ręczny Avent i kilka pojemników, często odciągałam do butelki Avent tej 125ml.

NUK to wyższa półka cenowa. Nie miałam z nimi do czynienia, my mieliśmy smoczki Avent i canpol. Ale jakby ci dziecko wybrzydzało to można próbować.
Tak naprawdę to wszystko trzeba po prostu spróbować i zobaczyć czy dziecku podpasuje. Ciężko sie wypowiedzieć czy to dobre czy nie bo każdy ma inne doświadczenia w tej kwestii :sorry2::happy2:

Ja teraz jakoś bardziej uważam na skład kosmetyków, choć nie mam jakiś złych doświadczeń w sensie uczuleń. Może po prostu teraz mam więcej kasy i mogę wybrzydzać :-p
Pieluchy np. Dada wszyscy chwalą, dla mnie dada śmierdziały i przemakały po bokach. Potem jechaliśmy na Sleep&Play pampka a teraz Babydream. Na początku wiadomo kupuje się najlepsze pieluszki bo jest najwięcej rzadkich kup więc wręcz konieczne jest to co najlepsze dla pupy. To samo się tyczy kremów i chusteczek.
To samo się w sumie tyczy wszystkiego :-D

Pieluchy Dady raz kupiłam i nigdy więcej. Kompletnie nie rozumiem ochów i achów pod ich adresem.
Zielone chusteczki pampersa - trochę za mokre, potrafią się ślizgać po pupie zamiast myć - przy starszym dziecku były lepsze. Bambino są całkiem ok, nivea soft cream nam bardzo pasowała właśnie ze względu na nawilżenie i fakturę. Chusteczki pomarańczowego pampersa są chyba najsłabsze, białego próbowałam, ale nie pamiętam, bo niewiele ich było;-) Często kupowaam też chusteczki cleanica i sporo ich było, więc chyba nie były najgorsze. Chusteczki huggiesa uczuliły Klaudię. Dobre chusteczki i pieluszki takie od 2 wzwyż są w lidlu, używaliśmy ich zamiennie z pampersem białym i zielonym, potem różowym (te majteczki). Pieluszek próbowaliśmy wielu - happy, pampers, toujours (lidl), huggies (mieli świetne pieluchomajtki, ale wycofali je i musieliśmy kupować pampersa), pieluchy z rossmanna mi nie pasowały. Jeszcze czegoś używaliśmy, ale już nie pamiętam. Teraz zostajemy przy pampersach na początek - muszę tylko kupić te dla wcześniaków jedną paczkę, bo Klaudia się topiła w 1.

Koszula najlepsza była dla mnie była taka, nadal ją mam tylko w czerwone kwiatki :-p
sleep_II_blue_str.jpeg

Załączniki

• sleep_II_blue_str.jpeg
    sleep_II_blue_str.jpeg
    31,1 KB · Wyświetleń: 91
My teraz kupiliśmy smoczek NUK - wiele osób go polecało. I w sumie to był o 3 zł tańszy niż avent. Butelka dla nas dr Brown - super, a Avent - beee (to syczenie jakoś wytrącało małego z równowagi). Kupiliśmy na razie 1 butelkę. Chusteczki lubiłam z Huggiesów, natomiast Nivea rozrywały się przy wyciąganiu (może miałam jakieś wadliwe :confused:) i po 1 paczce więcej nie kupiłam. Pieluszek Sleep & play nie lubiłam, bo nie miały rozciągliwego zapięcia (któreś jeszcze, ale poza sleep&play i softino z lidla nie pamiętam które). Pieluchy z Lidla ok, ale te toujours, a nie softino. Używaliśmy też pieluch z tesco i były ok.

u nas w użyciu przeważnie chusteczki z pampersa te zielone, a z pieluszek pampers. Spróbowałam dady -beznadzieja - mój ma taki strumień, że przesikuje wszystko, tylko pampersy są w stanie to wchłonąć. huggisy chyba 2 trochę poużywaliśmy, ale kolejne nie dawały już rady. reszty pieluszek nie pamiętam. Ogólnie mój od wakacji używa pampersa tylko do spania (a i tak od miesiąca wstaje prawie zawsze z suchym) więc teraz jedna paczka prawie na 2 miesiąca ;-)

reklama
Hmm sama nie wiem teraz co robić. Chyba wstrzymam się z zakupem laktatora i butelki. Butelkę ma nam dać położna, zobaczymy co to będzie, smoka jakiegoś dostałam w prezencie przy zakupie pieluch tetrowych i flanelowych - muszę zobaczyć z jakiej w ogóle jest firmy ale chyba canpol. A laktator ewentualnie zamówię jak już będę w domu.

A dzisiaj korzystając z urlopu po sklepach pobiegałam i kupiłam sobie koszulkę nocą, M. się bardzo spodobała.
P1260816.jpg

Załączniki

• P1260816.jpg
    P1260816.jpg
    34,1 KB · Wyświetleń: 78
Do góry