reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

paklanki - kosza nie posiadałam, ale paklanki były przydatne. Starczyły na długooo bo Ig robił kupy bardzo rzadko, raz na dwa, trzy tygodnie. Ale 12 kup dziennie?? wof, to była produkcja :)

laktator - miałam elektryczny, byłam bardzo zadowolona, mój przyjaciel na kilka ładnych tygodni, zanim się nie ustabilizowało,
przewijak - nie miałam ale teraz na pewno kupię

a do kąpieli polecam taki leżaczek, łatwo utrzymać w czystości, niewiele kosztuje
Leżaczek frotte do kąpieli niemowląt - Akcesoria dla dzieci i niemowląt sklep Calineczka Warszawa -

reklama
Ola miała takie kilka dni, ze jednego po 14 kupie przestalam liczyć... I to wcale nie na początku, bo pamiętam, ze następnego dnia pojechałam i kupiłam dady 3 żeby taniej było....więc jak rozmiar 3, to musiała mieć ponad 2 miesiące...

12 kup dziennie się nie zdarzyło, ale kilka dziennie owszem. Poza tym siuśki w tym cieple w pieluszce też śmierdzą..

Fajne takie zajęcia z położną w szkole rodzenia. Dostaliśmy kilka próbek kosmetyków dla dzieci, prowadząca miała ostatnio najazd przedstawicieli. Poza tym ma przygotowaną dla nas mini wyprawkę, więc jeszcze jakieś wyposażenie na start dostaniemy.
Całości wyprawki którą nam podyktowała rozpisywać nie będę, bo większość rzeczy została już wymieniona na listach ale kilka rzeczy wymienię, które zwróciły moją uwagę:

1. do szpitala
- karta ciąży
- oryginał badania grupy krwi po 2000r.
- aktualne wyniki badań, szczególnie gbs
- dowód osobisty
- czekolada
- 2 ręczniki (jeden na porodówkę i drugi na później)
- podkłady typu semi 90x60
- klapki gumowe dla mnie i dla M.
- maltan
- pieluszki jedynki - zwróciła uwagę, że jedynki pampersa bardzo często uczulają i o dziwo lepiej się sprawdzają te z biedronki deda (?)
- linomag maść zielono-biała do częstego stosowania (sudokrem dopiero przy odparzeniach) a najlepiej maść pośladkowa, podobno na receptę, do przygotowania w aptece
- duża wanienka, nie warto tych małych kupować
- klin pod materac 15stopni, podobno teraz jest tendencja, żeby dzieci nie spały na boku tylko na pleckach w nocy (ja miałam zupełnie inne wyobrażenie)
- do kąpieli przez pierwsze 6tyg. oliaty np. z balneum, później coś 3 w 1
- zamiast ampułek soli fizjologicznej sugerowała 5ml ampułki Aqua
- aspirator
- podgrzewacz do pokarmu
- termometr dla dziecka - tutaj się szykuje spory wydatek, nie wiedziałam, że te "nowoczesne" są takie drogie ech stare dobre rtęciowe termometry były takie tanie...

Sugerowana temperatura pomieszczenia
pokoju dla dziecka 21stopni, do kąpieli 22 stopnie.
Do spania 18/19stopni i duża wilgotność.

Hmm i tyle.

Michalina w lidlu poluj na termometr, można tam kupić taki na podczerwień za 40-50zł:tak:
W życiu nie położę ulewającego noworodka na wznak:no:
I znowu to balneum.. - przedstawiciel z balneum szkołę rodzenia sponsoruje? ech...

A wiesz co, ona tych firm jakoś szczególnie nie polecała. Tylko tą jedną zdążyłam zapisać jako przykład, bo wymieniła sporo. Jedno co to na johnsona raczej narzekała, że uczula ale próbki nam dała. Po tym dzisiejszym spotkaniu raczej więcej wiem na temat czego nie kupować niż jakiej firmy coś kupić. O wielu rzeczach mówiła, że trzeba testować czy nie uczulają. Ja raczej na reklamę uczulona jestem ale ona robi na mnie (na razie) pozytywne wrażenie pod tym względem.

Termometr w lidlu? Rozumiem, że sprawdzone? Bo jakoś nie mam zaufania do kupowania takich rzeczy w sklepach typu lidl.

No właśnie do mnie też średnio ta teoria przemawia z układaniem na plecach :/

Ostatnia edycja:
Teraz mi się przypomniało, że na sr kilka tych emolientów wymieniała położna, ale ten jakoś zapamiętałam, albo zdążyłam zapisać? Po 4 latach to się za wiele nie pamięta ;-)
Macie rację, z tym kładzeniem na plecach to jakoś tak dziwnie, ale to może niech Szmaragd coś doradzi?

A to Cię zaskoczę, ale lidl ma świetne rzeczy elektroniczne Jestem w szoku, bo naprawdę dobrej jakości i te dla majsterkowiczów i te do domu. Na serio polecam, bo cena połowę niższa:tak: Tylko trzeba polować i rano iść jak zaczyna się akcja, bo baaardzo szybko schodzą.
Johnson faktycznie wiele dzieci uczula - pisałam wyżej nawet o tym. Ja johnsona kategorycznie odradzam, po co testować na swoim dziecku coś co większość dzieci uczula, a wybór jest tak duży, tym bardziej, że cenowo też słabo na tle dużo lepszej jakościowo konkurencji..

Jak byłam z Ola w ciąży to po zarejestrowaniu sie na stronie j&j przysylali próbki do domu. Sprobowalam jak Ola miała ponad rok, teraz myjemy ja w tym j&j bed time i nic nie jest, a o dziwo nivea która uzywalismy na początku uczulila ja jakoś właśnie koło roku....

reklama
Nivea ma parabeny i skłądniki podobne do SLSów (SMS- detergent syntetyczny) i wcale taka dobra nie jest. Klaudię uczulił kiedyś szampon, a miała już ponad roczek, krem na każdą pogodę - taki zimowy - też ją paskudnie do tej pory uczula, teściowa zapomniała i kupiła w tym roku, kolejna tubka do wywalenia. Plusem jest to, że kosmetyki nivei bardzo ładnie pachną;-) no i chusteczki do pupy mają bardzo dobre (w sensie faktury i nawilżenia), tylko pierońsko drogie.

I tutaj info o tym co można znaleźć w kosmetykach - nie tylko dla dzieci: Szkodliwe składnik kosmetyków - dr H. Różański

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry