reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka-co kupić i kiedy ?

Pampersy my uzywamy dada 28 zl za opakowanie,starczaja gdzies na ok 12 dni.Chusteczki tez dada 4 zl starczaja na ok 2-3 tyg.

A o ile zmieniasz pieluszkę? Paczka chusteczek o ile dobrze rozumiem starcza Ci na 2-3 tygodnie???:confused2: Mi paczka starcza na kilka dni max 5.
U mnie paczka chusteczek starcza na tydzień-1,5 tygodnia, używamy 1 chusteczkę na 1 przewijanie, tylko przy ekstremalnie dużej kupie zdarza się zużywać max 3 chusteczki.

U nas też na długo starczała paczka pieluszek Dada w rozmiarze mini (od wtorku używamy już midi), zużywamy około 6-8 pieluszek dziennie, zmieniamy średnio co 3 godzinki, w nocy zdarza się dłuższa przerwa.

Ostatnia edycja:
reklama
Jak cena kosmetyków ma się do bycia dobrym czy złym rodzicem:confused:
Każdy kupuje wg. zasobności portfela, własnego uznania no i potrzeb dziecka.
Moje dziecko nie jest alergikiem i nie potrzebuje specjalnych kosmetyków, więc mogłam kupić cokolwiek sugerując się jedynie zapachem.
No i najbardziej podoba mi się zapach kosmetyków Hipp.
Oczywiście mogłabym kupić tańsze ale dlaczego skoro podobaja mi się te;-)
To coś złego:confused:

Nie uważam, że cena jest zawsze adekwatna do jakości ale nie znaczy to, że muszę kupować najtańsze.
skoro podoba mi się coś troche droższego.
Nie znaczy to też, że używam samych drogich rzeczy.

Poza tym nie rozumiem dlaczego ilekroć któraś napisze, ze kupiła coś droższego(kosmetyki,wózke, ubranka itd.) to zaraz sa komentarze "Po co takie drogie. Przecież można kupić tańsze:confused:"
Owszem można ale jak kogoś stać na droższe rzeczy i podoba mu się akurat body za 500 zeta to ma sobie nie kupić, bo mozna tanej.
Nie każdy żyje od pierwszego do pierwszego.

My zużywamy ok 1,5-2 paczek pieluch Pampers Active Baby.
Chusteczki starczają nam na 2-3 dni.

Ostatnia edycja:
Hm... Na niektórych rzeczach da sie oszczedzic
-Np ciuszki u mnie koszt 100 zł + to co dostałam a było tego jednak sporo jednak mozna kupowac uzywane rzczy z allegro albo chodzic po lumpkach
-wózek+fotelik samochodowy ( nosidełko) 800 zl
-łóżeczko 270 zł
- pościel rożek 70 zl
- pampersy na poczatku HUGGIES 45 zł paczka ( na miesiac 90 zl)
- mleko 37 zł opakowanie 400 g ( na miesiac 74 zł czasem wiecej...)
-butelki dostalismy
- większość ubranek dostaliśmy
-karuzele dostaliśmy
-leżaczek dostaliśmy
- nosidełko 5 poziomowe w stylu chusta ( bardzo przydatne dla nas) 40 zł
-jesli chodzi o kosmetyki to dostalismy
-opakowanie 700 ml kremu po kapieli ( od urodzenia zużylismy mniej niz pół butelki, bo jest bardzo wydajny a po kazdym myciu smarujemy całe ciałko mały ma teraz 15 miesiecy)
-mydło do kapieli w płynie 700 ml ( również barzo wydajne jednak starczyło na około 10 miesiecy użytkowania)
- 2x oliwka po 500 ml ( do tej pory zużyliśmy pół jednej)
-szampon 200 ml ( starczył tez na około 10 miesiecy!!)
- woda toaletowa dla dzieci z szamponem 2in1 200 ml ( zaczelismy ją jak sie szampon skonczył ale juz jest koncowka)
-2 x puder 300 g ( z jednego zuzyte mniej niz pół...)
Wszystko z firmy Johnson
Teraz kupuje przewznie bambino szczególnie szampon 3 zł a młody zaowolony
13 zł Sudokrem starcza na 3-4 miesiac
chusteczki kieys huggies 7 zł jedna paczka ( 2-3 paczki miesiac)
teraz dzidziuś lub bambino 3-4 zł paczka ( 2 paczki miesiąc)
Pampersy Huggies 45 zł paczka ( 2 paczki na miesiac) teraz uzwamy Dada z biedronki lub Tojuus z Lidla za 26-27 zł ( 2 paczki mies)
Dodam ze większość rzeczy z firmy Pampers małego uczula
No i to by było na tyle...
do tego dochodzą lekarstwa furaginum, doxanorm i jeszcze jakis bzdet 150 zł na 2 mies czasem na miesiac zależy jaka dawka,
ale to w przypadku gdy dziecko ma reflux nerki zdrowe dzieci łykac nie musza:-)

I to by było chyba na tyle
Od poczatku wydawałam na synka jakies 300-400 zł miesiecznie a jak dobrze poszło to mniej:-)

Asheara my na poczatku też używałyśmy Vita K i Vita D ale są koszmarnie drogie.
Zwykłe vit K i D na recepte kosztuję ok 7 zł i starczają na baaaaardzo długo.
I te zwykłe kupiłam jak zużyłam drożyznę;-)

Dziewczyny co Wam tak dużo Sudokremu schodzi:confused:
Moja córka ma prawie 8 miesięcy zużyłam niecałą próbkę.
Tak często maluchy odparzaja sobie dupki:confused:

Ostatnia edycja:
Łóżeczko + materac - 170zł
Przewijak - 45zł
Wanienka - 40zł
Pościel - 65zł ( kołderka, podusia, baldachim i poszewki)
Kosmetyki - żel + szampon - 8zł (250ml) krem do buzi (9zł) puder - 12zł krem do pupy (Bepanthen) 12zł
Pierdółki kosmetyczne ok.100zł (nożyczki,patyczki,Frida,szczoteczka do włosków)
Pampersy 100zł na miesiąc (Dada)
Chusteczki 30zł na 2 miesiące albo i dłużej :)
Wózek 450zł (spacerówka i głęboki)
Fotelik 150zł
Mata 80zł
Bujaczek 150zł
Karuzela 80zł
Ubranka ok.200zł (body kupowane w Pepco po 3/4zł)
krzesełko do karmienia 80zł

Potem dodatkowo jeszcze butelka i smoczek i mleko ale przy karmieniu piersią tego nie potrzeba ;) Ja uważam że te sterylizatory, podgrzewacze i laktatory to zbędny zakup :) ale każdy uważa inaczej :)

fifi mój miał 2 razy odparzona pupe raz po biegunce prze miesiac nie mogł z tego wyjsc... potem po pieluchach z pampersa i tez przez miesiac to trwało:/ wtedy to zuzylismy ze 4 opakowania sudokremu... tak to samrujemy jak sie zaczerwienienie pojawi ale jak ktoś chce stosować co dziennie po kazdym przewijaniu to w miesiac małe opakowanie pójdzie bo ja osobiscie o małym opakowaniu pisałam nie wiem jak inni:-)

Moja córcia miała 3 razy odparzoną dupcię.
Ale po jednym dniu stosowania sudokremu odparzenie zniknęło.
My czasem używamy Linomagu ale na ogół nie smaruję pupci niczym.
Przemywam chusteczkami po siku, myję dupkę pod kranam po kupie i wsio.
Odpukać nie odparza się nam;-)

umi no to może cos źle doczytałam:sorry:

fifi u nas Linomag całkowicie sie nie sprawdzil... a co do odparzenia to przy zwykłym odparzeniu sudokrem działa jednak u nas np po Pampersach pojawiło sie odparzenie + uczulenie mieszanka wybuchowa mielismy mase masci na to a i tak Sudokrem tylko zadzialał i to bardzo grubo smarowany przy kazdym przewijaniu... My ogólnie nie mamy problemow skórnych ale jak juz cos jest to pozbyc sie tego jest strasznie ciezko. Dodam ze jak miał odparzony tyłek to tez przemywalismy pupe pod kranem i w ogóle teraz kupka to chusteczka wystarczy i jest ok

Poza tym nie rozumiem dlaczego ilekroć któraś napisze, ze kupiła coś droższego(kosmetyki,wózke, ubranka itd.) to zaraz sa komentarze "Po co takie drogie. Przecież można kupić tańsze:confused:"
Owszem można ale jak kogoś stać na droższe rzeczy i podoba mu się akurat body za 500 zeta to ma sobie nie kupić, bo mozna tanej.
Nie każdy żyje od pierwszego do pierwszego.
Bo widzisz to są takie stereotypy. Jak ktoś kupi coś drogiego, to są komentarze w stylu "Po co takie drogie. Przecież można kupić tańsze", a ja ktoś kupi taniej to zostanie skomentowany w stylu "Nie każdy żyje od pierwszego do pierwszego", a wcale tak może nie być, znam wiele osób, które kupują tańsze rzeczy mimo, to że stać te osoby na coś o wiele droższego.

reklama
umi my zawsze po kupie pupkę pod kran.
U dziewczynki dużo łatwiej o infekcję.
A przy każdej kupie cała pipka jest usmarowana:dry:

Do góry