reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka 2011 - co warto mieć, co odpuścić, co zabrać do szpitala

reklama
No widzisz a dochodzi

dlatego się boję właśnie o to rozwarcie najbardziej chyba....

będzie dobrze, zobaczysz, młoda jesteś, szybko dojdziesz do formy, krocze naprawdę błyskawicznie sie goi jeśli się o nie dba. Tantum, wietrzenie i będzie git.

A co do rozwarcia to nie nakręcaj się że Ty go mieć nie będziesz, takie przypadki naprawdę nie zdażają się często, częściej w takim przypadku jest zalecenie cc.

będzie dobrze, zobaczysz, młoda jesteś, szybko dojdziesz do formy, krocze naprawdę błyskawicznie sie goi jeśli się o nie dba. Tantum, wietrzenie i będzie git.

A co do rozwarcia to nie nakręcaj się że Ty go mieć nie będziesz, takie przypadki naprawdę nie zdażają się często, częściej w takim przypadku jest zalecenie cc.

Jakoś dam radę, muszę w końcu

boję się może temu że to pierwszy poród i zielona jestem całkiem

Clauduś -będzie ok,tak jak Tonia pisze:)Ja jak dojechałam do szpitala z synem to rozwarcie miałam na 4 cm....,skurcze co 7 min,bóle z krzyza .szły.....i co mnie badały to rozwarcie większe było 6cm później 8 do 10cm...(przez to ze są skurcze szyjka się rozwiera...coraz bardziej i coraz bardziej)i jak było to 10cm to dopiero położna pozwoliła mi przeć....Nacinana byłam bo wszystkie kobietki co 1 raz rodzą u mnie w szpit nacinają....miałam 4 szwy i było git.....a po tygodniu smigałam jak fryga,Więc głowa do góry:)
A jak rozwarcie zatrzymuje się na pewnym etapie i ani dalej to dają kroplówkę z oxy.....

w takim przypadku do porodu siłami natury wogóle nie powinno dojść,

No dokładnie. Moja koleżanka rodziła dwa tygodnie temu. Termin miała na dzisiaj, ale dostała zatrucia ciążowego (białkomocz, opuchlizna) i zdecydowali się na wywołanie porodu, w końcu ciąża już donoszona. O 16 dostała pierwszych skurczy, ale do 22 zrobiło jej się rozwarcie tylko na 2 palce i ostatecznie urodziła przez cc. Teraz już jest w domu z córeczką. Zapraszała mnie do siebie, ale jakoś mnie wystraszyłyście tym, że widok małych dzieci może przyspieszyć poród, więc się wstrzymuję z odwiedzinami.

a znacie jakieś zamienniki Tantum Rosa? ja po Tantum kiedyś dostałam jakiegoś pieczenia, swędziało mnie okropnie. Nie wiem może jakoś to źle podałam, ale nie chce ryzykować po porodzie;)

a moze rumianek? zapytaj najlepiej w aptece..

kashyaa- tu chodzi raczej o instynkt.. wytworzenie prolaktyny, pozniej skurcze macicy moga byc spowodowne tym, ze sie chce bardzo dziecka i organizm sie stymuluje.. sa przypadki ze kobieta adoptująca dziecko- moze karmic piersia, tak pracuje przysadka.. ja mialam taki okres w 2006roku, kiedy chcielismy bejbika a nie wychodzilo a bratowa urodzila- ja pomagalm jej zajmowac sie mala to mialam mleczko(doslownie kropelki ale byly), bralam tabletki na zbice prolaktyny..

a znacie jakieś zamienniki Tantum Rosa? ja po Tantum kiedyś dostałam jakiegoś pieczenia, swędziało mnie okropnie. Nie wiem może jakoś to źle podałam, ale nie chce ryzykować po porodzie;)
ferulka - mi położna poleciła korę dębu - nawet lepsze to było od tantum - tylko stosowałam już w domu bo strasznie farbuje.
Claudia - co ty się znów nakręcasz? Ja nie miałam zupełnie rozwarcia - dostałam OXY i jakoś poszło :) Będzie dobrze - nie nastawiaj się na problemy kotku :)
A nacinana owszem byłam i goiło się koszmarnie - myślałam nawet nad tym by teraz zaznaczyć że sobie nie życzę. Ale przemyślałam to dobrze - to przecież dla bezpieczeństwa dziecka, a zależy mi bardziej na tym by szybko przeszło ten ostatni etap dużo bardziej niż na własnej ...(hm... no wiecie;)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry