reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WYNIKI BADAŃ

uuu, to nieciekawie. mnie ostatnio pani w laboratorium zszokowala bo na morfologie pobrala mi krew z palca :eek: a ja sie nastawialam na wielkie klucie:-D

a dzis ide po wyniki, zobaczymy czy ciuckanie tego okropnego zelaza cos dalo :nerd:

reklama
Nasze forum to jest to:happy:. Mąż mi dziś odebrał wyniki glukozy, siedzę i szukam norm w necie, a tu proszę, na tym wątku znalazłam:tak: . I to jakie miłe, mieszczę się jeszcze:-) 131 po wypiciu, na czczo 79. A w czwartek do ginki, zobaczymy, co słychać u Niuńka:happy:

ol a tto badanie po było po 1 czy po dwóch godzinach od wypicia tego świnstwa???
interesuje mnie toponieważ ja miałam robione coś w rodzaju krótkiej krzywej glikemii, badanie było na czczo,potem glukoza i perwsze badanie po godzinie a drugie po dwóch wymik 75- 152-110 mam nadzieje ze dobre? aha poza tym miałam robioną morfologie ale nie moe znależc nigdzie norm w takich jednostkach,chodzi mi głóownie o hemoglobinę wyrażoną w mmol/l, możer gdzieś są takie opisy?

Ja miałam na czczo i po godzinie od wypicia, jeśli chodzi o interpretację, to uwierzyłam w to, co pisała MamaMonia:

Właśnie wróciłam od lekarza. Mój cukier 139 mg mieści się w normie - do 140. Ledwo ledwo, ale w normie. Jeśli wyszedłby powyżej, to też jeszcze nie tragedia, powtarza się badania ze zwiększoną dawką glukozy.

A jeśli szukasz hemogłobiny w mmol/l, to tu jest:
Interpretacja wynik

Te 70-115 to są normy na czczo. Moje 131 po glukozie ginka określiła jako "górną normę", obawiam się, że 150 to już powyżej, a po 2 godzinach to zupełnie nie wiem, jak powinno być. Najlepiej iść do lekarza, niech się fachowiec wypowie.
A denerwować się zbytnio chyba nie trzeba, z tego co się orientuję, to jak poziom cukru jest zawyżony, to przede wszystkim zaleca się dietę i kontrole, leki to przy jakichś bardzo złych wynikach. Zaniedbać tego nie wolno, ale pod kontrolą lekarza nie ma obaw o dzidziusia

a u mnie znowu hemoglobina za nisko:sick: wiec kolejna dawka zelaza. no trudno. trzeba brac i koniec

a glukoze 75 mam zrobic za 3 tygodnie. i nie wiem jak wytrzymam 2 godziny bez jedzenia:eek:

reklama
Odebrałam wyniki z morfologii: za dużo leukocytów, krwinki czerwone, hemoglobina i hematokryt poniżej normy. No i w efekcie gin. wypisał mi żelazo.:sick: Badał też dzisiaj szyjkę i trzyma się na tym samym stopniu rozwarcia, na szczęście:happy:

Do góry