Klapsa jak najbardziej przyjmuje. Mogłam to zrobić szybciej ale skoro lekarz nie kazał to troszke to zlałam Na samaym poczatku ciazy robilam tylko IgM, wyszło ujemne wiec nic wiecej nie kazał robić, dopiero jak Was poczytalam troche to sobie zrobiłam drugi raz ale troche póżno. Czyli u mnie wychodzi ze moglam sie zarazic miedzy 6 a 3o tygodniem ciazy bo wtedy robilam te drugie badania. Ale kurcze jak to jest ze IgM jest ujemne a IgG dodatnie i to az tak?I powinnaś klapsa dostać że wcześniej tego badania nie zrobiłaś.
A czy dawno to hmm trudno powiedzieć,byś musiała jeszcze raz zrobić to badanie i zobaczyć czy przeciwciała rosną czy też nie.Wtedy można się zorientowac czy to swieże zakażenie jeśli przeciwciała lecą do góry ;-)
reklama
aniawos
Fanka BB :)
syla a robiłaś teraz IgM? bo takie duże IgG świadczy o zakażeniu, ale może to być stare zakażenie nie zagrażające dziecku. I pewnie tak jest. Zrób awidność tokso i będziesz miała pełny obraz.
syla a robiłaś teraz IgM? bo takie duże IgG świadczy o zakażeniu, ale może to być stare zakażenie nie zagrażające dziecku. I pewnie tak jest. Zrób awidność tokso i będziesz miała pełny obraz.
Dziewczyny a wiecie ze w moimi miescie nie robią awidnosci (byłe miasto wojewodzkie!!!), trzeba jechac do Poznania. To chyba niemozliwe, musze jeszcze popytać. Tearz IgM mam ujemne i wlasnie nie wiem czy jesli by zakazenie trwało to IgM powinno byc nadal dodatnie?
aniawos
syla u mnie też nie robili..musiałam jechać 110 km od siebie, żeby zrobić..
aha, a masz teraz też IgM? to jak ujemne, to ok..to stare zakażenie, jakbyś miała dodatnie to musiałabyś robić awidność..
aha, a masz teraz też IgM? to jak ujemne, to ok..to stare zakażenie, jakbyś miała dodatnie to musiałabyś robić awidność..
magda1977
mamusia 03.02,10.05,09.11
Syla jeśli masz IgM ujemne a IgG dodatnie to wycodzi że przeszłaś zakażenie dawno i masz wysoki poziom przeciwciał.A to chyba dobrze bo nie grozi ci nowe zakażenie.
A przecztałaś ten artykuł co ci podałam linka tam jest łądnie wszystko objaśnione.Tylko badanie awidnosci rozwieje twoje wątpilwości czy to świeże czy stare zakażenie
Cytat z tego artykułu
A przecztałaś ten artykuł co ci podałam linka tam jest łądnie wszystko objaśnione.Tylko badanie awidnosci rozwieje twoje wątpilwości czy to świeże czy stare zakażenie
Cytat z tego artykułu
Właśnie dzwonił do mnie mój lekarz i powiedział że wyniki sa takie jak poprzednio czylinic się nie zmieniło i wygląda na to że nic się nie dzieje i taka moja uroda a zakażenie wygląda że przechodziłam dawno.. Dowodem przebytej infekcji jest pojawienie się we krwi specyficznych przeciwciał, tzw. klasy IgG, które pojawiają się 2–4 tygodnie po zakażeniu i utrzymują latami, zazwyczaj do końca życia.
Przeciwciała IgM wytwarzane są już około tygodnia po zakażeniu. Po kilku tygodniach ich liczba maleje, aż znikają zupełnie z krwi po kilku miesiącach. Są więc dowodem na świeżą infekcję, która w ciąży jest szczególnie groźna. Gdyby okazało się, że doszło do zakażenia, nie oznacza to od razu problemów. Nie każde zakażenie jest równoznaczne z powstaniem wad u dziecka. Po pierwsze, infekcję pierwotniakiem toksoplazmozy można leczyć, zmniejszając ryzyko przejścia pierwotniaków przez łożysko – zakażone w czasie ciąży kobiety przyjmują zazwyczaj do końca ciąży (z krótkimi przerwami) lek spiramycynę. Poza tym do zakażenia mogło dojść niedługo przed poczęciem dziecka. Warto w takiej sytuacji wykonać badanie tzw. awidności przeciwciał IgG. Pozwala ono ustalić, czy infekcja jest świeża (niska awidność), czy przebyta kilka miesięcy lub lat wcześniej (wysoka awidność). Zbadanie awidności pomaga czasem podjąć lekarzom decyzję dotyczącą leczenia przyszłej mamy antybiotykiem
Jak odczytać wyniki badania? IgG IgM interpretacja
(-) (-) nie było infekcji, w ciąży badania co 3 miesiące
(+) (-) przeżyte w przeszłości zakażenie (wyjątek - bardzo wysokie stężenie IgG, sprawdzić awidność przeciwciał)
(-) (+) świeża infekcja, konieczna pilna wizyta u lekarza, prawdopodobnie leczenie
(+) (+) niedawne zakażenie, można sprawdzić awidność (jeśli jest niska, prawdopodobnie trzeba rozpocząć leczenie ciężarnej)
UWAGA: Lekarz w zależności od stężenia przeciwciał może zalecić nieco inne postępowanie od wymienionego w tabelce.
Ostatnia edycja:
Trzymam kciuki, żeby wszystkie wyniki wyszły prawidłowe!!
Co do toksoplazmozy, to u mnie wynik stały,między 400 a 500. Od ciąży z Adasiem do teraz... Taka moja uroda...
Syla trzymam kciuki, żeby i u Ciebie tak było jak u mnie!!
Czekam razem z Tobą, na Twoją wizytę!
Co do toksoplazmozy, to u mnie wynik stały,między 400 a 500. Od ciąży z Adasiem do teraz... Taka moja uroda...
Syla trzymam kciuki, żeby i u Ciebie tak było jak u mnie!!
Czekam razem z Tobą, na Twoją wizytę!
Syla jeśli masz IgM ujemne a IgG dodatnie to wycodzi że przeszłaś zakażenie dawno i masz wysoki poziom przeciwciał.A to chyba dobrze bo nie grozi ci nowe zakażenie.
Dziękuje kobietki za pomoc. Jestem troche tym wszystkim zdziwiona bo dwa razy juz poroniłam i teraz dopiero do mnie doszło ze tak naparwde to nawet nie wiem czy przyczyna straty maleństwa nie była w któryms przypadku toksoplazmoza. Przeciez mogłam byc chora kilka miesiecy temu ale tez moglam byc chora dwa lata temu. Teraz tego nie stwierdzić. Teraz najważniejsze dla mnie żebym w tej ciąży nie załapała tego zakażenia. Madzia to zdanie które cytujesz "Przeciwciała IgM wytwarzane są już około tygodnia po zakażeniu. Po kilku tygodniach ich liczba maleje, aż znikają zupełnie z krwi po kilku miesiącach. Są więc dowodem na świeżą infekcję, która w ciąży jest szczególnie groźna. "
Trochę mnie uspokoiło bo gdybym przeszła to zakazenie może w ciagu ostatnich miesięcy to jeszcze bym miała dodatnie IgM - wiem ze sie pocieszam na siłe ale cóz
Później martwi mnie natomiast to zdanie:
(+) (-) przeżyte w przeszłości zakażenie (wyjątek - bardzo wysokie stężenie IgG, sprawdzić awidność przeciwciał)
bo właśnie u mnie jest bardzo wysokie to stężenie IgG wiec dlatego obawiam sie ze mogło dojść niedawno to zakażenia w ciagu kilku ostatnich miesiecy. No coz zobacze co powie lekarz. Jeździłam do Łodzi z nerkami małego, straciłam pol zdrowia jak sie dowiedziałam ze malenstwo ma coś nie tak z nerkami a teraz jeszcze ten problem - a gdzie tu do końca ciazy. Osiwiec mozna , naprawdę.
syla, zrob awidnosc jak najszybciej i nie zamartwiaj sie na zapas, to tez ani Tobie ani malemu nie pomoze.
Trzymam mocno kciuki zeby jednak sie okazalo ze nie masz toxo. Na pewno wszystkie bedziemy trzymac kciuki a jak juz pewnie zauwazylas jak my trzymamy kciuki to problem sie rozwiazuje pozytywnie :-)
Trzymam mocno kciuki zeby jednak sie okazalo ze nie masz toxo. Na pewno wszystkie bedziemy trzymac kciuki a jak juz pewnie zauwazylas jak my trzymamy kciuki to problem sie rozwiazuje pozytywnie :-)
magda1977
mamusia 03.02,10.05,09.11
Wiesz ja to tak mnie mam że ty to zakażenie przezłaś dawno temu i masz wysoki poziom przeciwciał.I hmm może właśnie to była tez przyczyna strat wcześniejszych maleństw.
Więc sie nie masz co martwić i zrób ta awidność
Więc sie nie masz co martwić i zrób ta awidność
reklama
sylwia8708
syla &&&&&&&&&&&&&&&& zaciśnięte :-) Trzymaj się kochana i nie zamartwiaj :-)
Podziel się: