reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyniki badań - normy, wątpliwości :)

ewelina może masz mierzone w innych jednostkach, bo ja wiem że miałam żelazo 20, a norma była coś od 10 do 24 i nawet lekarka się dziwiła że taki ładny wynik mam. Wiec może masz w tych jednostach co ja mierzone, to wychodzi mały niedobor..

reklama
ewelina masz zapewne mierzone w innych jednostkach. Jeśli się nie mylę to ty masz w w g/dl a inne jednostki to np. to mmol/l lub mikrogramów/dl

Tu masz normy:
Kobiety: 11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l) , 50 -170 mikrograma/dl
Mężczyźni: 12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l)
Noworodki: 14,2-19,6 g/dl (8,8-12,2 mmol/l)

Pamiętam jak w szpitalu mi zrobili badanie i wyniki podali w innych jednostkach to w pierwszej chwili nie wiedziałam co jest grane.

A mi lekarz ostatnio tłumaczył jak to jest z żelazem, może być za niskie, tzn nie tyle co może, co jak jest za niskie, to je się uzupelnie suplementami albo jakoś tam i ono (zelazo) uzupełnia się na bieżąco, więc nie ma co się martwić. Gorzej jest z hemoglobiną, bo ona się 'kształtuje' dłużej i tutaj trzeba uważać :-)

A ja sie musze pochwalic bo wlasnie od zawsze mialam problemy z hemoglobina i przez to musialam zrezygnowac z honorowego dawstwa krwi :/
A teraz wynik najwyzszy w zyciu 12,8 :D normalnie ale mialam radoche jak go zobaczylam :D

A u mnie właśnie hemoglobina pierwszy raz w dolnej granicy. Norma od 11,2, a ja mam właśnie 11,2. Ale zaczęłam od wczoraj znowu jeść witaminki, więc mam nadzieję, że nie spadnie niżej.

No to własnie dotarły moje wyniki ze szpitala.
Myśle, że powinnam dostać jeszcze jakieś suplementy, bo wszystko od tego nieszczęsnego lutego poszło w dół.
Hb (hemoglobina) 9,7 g/dl - to chyba o niej byłą mowa w tym liście do szpitala, a nie o żelazie - nie wiem, było dokładnie wpisane Iron
RBC 3,62
WBC 7,8
płytki krwi - poprzednio miałam 250, teraz 190

Nie wiem czy w poniedziałek nie przejść się do położnej - może coś jeszcze mi przepisze...

reklama
Plytki krwi w ciazy zawsze leca w dol.... ja zaczynalam z wynikiem 300 a teraz mam 218 :/ Aha, traci sie je np jak sobie guza nabijesz :D

Do góry