ewelina może masz mierzone w innych jednostkach, bo ja wiem że miałam żelazo 20, a norma była coś od 10 do 24 i nawet lekarka się dziwiła że taki ładny wynik mam. Wiec może masz w tych jednostach co ja mierzone, to wychodzi mały niedobor..
reklama
ellsi
Fanka BB :)
ewelina masz zapewne mierzone w innych jednostkach. Jeśli się nie mylę to ty masz w w g/dl a inne jednostki to np. to mmol/l lub mikrogramów/dl
Tu masz normy:
Kobiety: 11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l) , 50 -170 mikrograma/dl
Mężczyźni: 12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l)
Noworodki: 14,2-19,6 g/dl (8,8-12,2 mmol/l)
Pamiętam jak w szpitalu mi zrobili badanie i wyniki podali w innych jednostkach to w pierwszej chwili nie wiedziałam co jest grane.
Tu masz normy:
Kobiety: 11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l) , 50 -170 mikrograma/dl
Mężczyźni: 12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l)
Noworodki: 14,2-19,6 g/dl (8,8-12,2 mmol/l)
Pamiętam jak w szpitalu mi zrobili badanie i wyniki podali w innych jednostkach to w pierwszej chwili nie wiedziałam co jest grane.
A mi lekarz ostatnio tłumaczył jak to jest z żelazem, może być za niskie, tzn nie tyle co może, co jak jest za niskie, to je się uzupelnie suplementami albo jakoś tam i ono (zelazo) uzupełnia się na bieżąco, więc nie ma co się martwić. Gorzej jest z hemoglobiną, bo ona się 'kształtuje' dłużej i tutaj trzeba uważać :-)
aniawos
A u mnie właśnie hemoglobina pierwszy raz w dolnej granicy. Norma od 11,2, a ja mam właśnie 11,2. Ale zaczęłam od wczoraj znowu jeść witaminki, więc mam nadzieję, że nie spadnie niżej.
magda1977
mamusia 03.02,10.05,09.11
Ja mam wyniki przez całą ciążę w normie i cieszę się bo żadnych suplementów nie stosuje.Widac mój organizm świetnie z ciążą sobie radzi
martela
ja w sumie też mam wyniki w normie,ale biorę od czasu do czasu witaminki,tak dla pewności,żeby dzidzi niczego nie brakowało...
ewelinak1
No to własnie dotarły moje wyniki ze szpitala.
Myśle, że powinnam dostać jeszcze jakieś suplementy, bo wszystko od tego nieszczęsnego lutego poszło w dół.
Hb (hemoglobina) 9,7 g/dl - to chyba o niej byłą mowa w tym liście do szpitala, a nie o żelazie - nie wiem, było dokładnie wpisane Iron
RBC 3,62
WBC 7,8
płytki krwi - poprzednio miałam 250, teraz 190
Nie wiem czy w poniedziałek nie przejść się do położnej - może coś jeszcze mi przepisze...
Myśle, że powinnam dostać jeszcze jakieś suplementy, bo wszystko od tego nieszczęsnego lutego poszło w dół.
Hb (hemoglobina) 9,7 g/dl - to chyba o niej byłą mowa w tym liście do szpitala, a nie o żelazie - nie wiem, było dokładnie wpisane Iron
RBC 3,62
WBC 7,8
płytki krwi - poprzednio miałam 250, teraz 190
Nie wiem czy w poniedziałek nie przejść się do położnej - może coś jeszcze mi przepisze...
reklama
Podziel się: