reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyniki badań mamuś

Majka01 pisze:
Ja troszkę się niepokoję ponieważ ani raz nie miałam KTG, ostatnio nawet morfologi nie każe mi robić.

majka ja tez dopiero teraz tzn w 38 tyg miałam pierwsze KTG. Morfologi tez moja ginka mi nie zlecała, poniewaz miałam poprzednio b. dobre wyniki... :) :)

reklama
Leyna pisze:
JAAGA pisze:
No na HIVa to chyba mało ,która z nas robiła sobie test.....

ja nie robiłam
nie robiłam też na toksoplazmozę ani razu

no i wydaje mi się, że jedna cytologia w czasie ciąży w zupełności starczy...

ja na samym początku ciązy miałam zlecone badanie na HIV i na toxoplazmę też (IgG i IgM) i to były moje najdroższe badania - w sumie zapłaciłam 160 zł

Ja na HIV ani na toxo nie robilam.
Standardowo mam wykonana morfologie i analize w zeszlym tyg. i to juz moje ostatnie badania.
W klinice zadnych badan mi nie zlecili - tylko ogladali te dotychczasowe.
Mnie duzo taniej wyjdzie porod wlasnie w klinice niz w szpitalu, bo tam musialabym zaplacic za polozna 500zl i za ZZO chyba 300zl. Cytologie mialam zrobiona jednorazowo - na samym poczatku ciazy - podobno raz wystarczy.

JAAGA pisze:
witajcie! z tymi badaniami to jest tak ...ze ja od poczatku wszystko robie za własną kieszen ale co innego morfologia czy mocz ktora kosztuje 18zł  a co innego   jak koles mi wczoraj zlecił np  HIV  ktory kosztuje 50zł pozatym toxoplazme IgG, IgM, przeciwciała anty HCV, CMV JgG, CMV IgM, a kazdo z tych badan kosztuje koło 20 albo i 30zł...juz nie wspomne o wymazie z pochwy i szyjki...a jeszcze cos czuje ze oddzielnie bede miała zlecenie badania od anestezjologa.....dzis z ciekawosci pojde do przychodni zeby mi to babka podliczyła bo niewiem ile mam szykowa kasy  w portfelu....pozdrawiam

Jaaga ja na twoim miejscu wiekszosci bym nie robiła bo np. na toxo teraz nie beda miały znaczenia bo sie je robi na poczatku ciązy (jezeli sie jest w grupie ryzyka)CMV (cytomegalie)tez tylko w grupie ryzyka sie robi ja miałam i toxo i cyto bo chciałam i to bezpłatnie bo na skierowania, wiec te dwa to bym sobie na twoim miejcu darowała bo i tak nic nie zmieni lekarz teraz jak juz masz koncówke ciązy ::) Wiesz ja chodze na kase to mam wszystkie badania za darmo i jakie tylko sobie wymysle to mnie kieruje, a HCV to ni mam pojecia co to jest i napewno tez nie jest juz ci konieczne, jedynie to hiv zależy od ciebie, ja nie robiłam.U nas pryw. toxo (obydwa razem)40zł, cmv(obydwa razem)40zł. Zrobisz jak zechcsz ae ja bym sobie darowała, co innego jakbys dostała skirowanie na początku ciąży ale teraz , bezsensu moim zdaniem.

Hej własnie wrociłam z przychodni...bo poszłam sie zorietnowac ile mnie te badania wyniosą...spodziewałam sie ze sporo...244zł ....poprostu szczena mi opadła nawet babka z recepcji spytała kto mi tyle drogich badan zlecił na raz......zachciało mi sie kliniiki...pozdrawiam

Jaaga, w takim razie na Hiv musza być drogie ale jeżli nie masz podstaw zeby sadzic że możesz byc zakazona to ja bym nie robiła i na toxo, i cyto też to tera i tak juz bez sensu , szkoda tylko twojej kasy.
Zrobisz jak zechcsz ale mi sie wydaje ze ten gin daje wszystkim pacjentkom te badania czy sa konieczne czy nie ::)

No moja mam mowi podobnie..tylko boje sie ze jak nie zrobie tych badan to mogą mi robic problemy z przyjeciem mnie do porodu..hmm..

a co to ma do rzeczy???
powiedz mu ze cie nie stać i nie uważasz z sa ci konieczne (toxo i cyto robi sie jak masz bardzo duży kontakt ze zwierzetami i to nie oznaczy jednego pieska tylko koty i ptaki przedewszystkim)
zreszta nawet jak jesteś zarażona (odpukać) to przy samym porodzie nie ma zaczenia bo nie wpływa na przebieg porodu a wyleczyc tez cie nie zdąży wyleczyc, bo na to trzeba sporo czasu.
Ja bym nie robiła...

tak przy okazji to toxo i cyto robi sie ze wzgledu na rozwój dzidzi w czasie ciąży bo mogą byc problemy
wiec do porodu wyniki chyba mało przydatne

...moim zdaniem najistotniejsze to morfologia, mocz i ostatnie usg-tak przynajmniej mówi mój gin bo to do porodu im jest potrzebne...

reklama
jaaga, ja co prawda wykonywałam te badania, ale jesli chodzi o toxoplazmę to powinno się ja chyba wykonywac na samym początku ciąży...

Do góry