reklama
Tak, obecnie 30tc. Faktycznie włączyli ten acard i mierzenie ciśnienia. Na początku tylko tyle teraz pod koniec mam trochę częściej wizyty i sytuację kontroluje lekarz na pewno lekarz prowadzący wytłumaczy ci wszystko na wizycie i bedzie mial reke na pulsie, ale nie ma się czym martwić na ten momentO to super a jesteś jeszcze w dwupaku? jakie zalecenia mialas?
Malgo21
Fanka BB :)
mi wyszły w ciąży podobne te ryzyka do Twoich, brałam acard i urodziłam normalnie bez wywoływania. Duży wpływ na te ryzyka ma wiek, wywiad itd.A porod bedziesz musiala miec wywoływany czy ciśnienie się unormowało i nie ma takiej potrzeby? Z porodem przedwczesnym tez Ci wyszlo duże prawdopodobieństwo?
Na ten moment nic nie wskazuje, żebym miała urodzić wcześniej niż w terminie i miec yen porod wywolywany, ale wiadomo, że jeszcze trochę czasu zostało u mnie ciśnienie jest w normie w domu. Mam tzw. syndrom białego fartucha, czyli u lekarza mi się ciśnienie podnosi a w domu jest ok tego akurat rozpisanego nie miałam w wynikach. Musisz pamiętać, że to jest prawdopodobieństwo i nikt nie mówi, że na pewno tak się stanie ale rozumiem cie, też się martwiłamA porod bedziesz musiala miec wywoływany czy ciśnienie się unormowało i nie ma takiej potrzeby? Z porodem przedwczesnym tez Ci wyszlo duże prawdopodobieństwo?
Jeśli chodzi o ryzyko stanu przedrzucawkowego i zahamowania wzrastania płodu to miałam podobne wyniki do Twoich. Lekarz włączył mi acard, który brałam do końca 36tc. Z tego co pamiętam, ważne jest, żeby ten acard włączyć około 12tc, więc ja na twoim miejscu wysłałabym teraz te wyniki do lekarza prowadzącego i poprosiła o szybsza konsultację.
U mnie wszystko skończyło się dobrze, musiałam kontrolować ciśnienie i miałam zalecenie, że jeżeli wzrosłoby powyżej 140/90 to niezwłocznie na IP, dodatkowo sprawdzałam mocz pod kątem obecności białka. Problemów z ciśnieniem nie miałam, urodziłam w 38tc+3 przez cc, ale z innych wskazań. Powodzenia
U mnie wszystko skończyło się dobrze, musiałam kontrolować ciśnienie i miałam zalecenie, że jeżeli wzrosłoby powyżej 140/90 to niezwłocznie na IP, dodatkowo sprawdzałam mocz pod kątem obecności białka. Problemów z ciśnieniem nie miałam, urodziłam w 38tc+3 przez cc, ale z innych wskazań. Powodzenia
Wysłałam od razu wyniki krwi, bo robilam dodatkowo u mojej prywatnie usg i dodatkowo wykupiłam interpretację pappa. Powiedziala ze potrzebuje na to weekendu więc mam nadzieję że za kilka dni będę wiedzieć co i jak. Wiecie jak to jest na gorąco po wizycie jak się dostaje cos pogrubiona czcionka ciezko wyczekać do odp lekarza. Dziękuję
reklama
Ja przy podobnych wynikach miałam zapobiegawczo wywoływany poród w skończonym 38 tygodniu. Z tego co zrozumiałam to różne są procedury w różnych szpitalach - w moim stosowali takie. Ale to było w 2022, więc może się coś pozmieniało
reklama