reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wynik pozytywny mimo krwawienia (okresu?)

daj znac koniecznie jak beta. Dobrze rozumiem, ze wieczorem mialas ciemna kreske na tescie, a z porannego moczu była jaśniejsza?
Dokładnie, dołączam zdjecie z porannego moczu

Załączniki

• 20220323_170252.jpg
    20220323_170252.jpg
    1 002,4 KB · Wyświetleń: 198
reklama
Przed wizytą u ginekologa możesz iść na badanie bety - to Ci da jednoznaczną odpowiedź. Bo jesli ciąża jest młodsza to ginekolog może na usg jeszcze nic nie zobaczyć, a po wyniku będziecie wiedzieć, że faktycznie coś jest na rzeczy i trzeba poczekać. ;)
Krwiawienie w ciąży może wystąpić, bo mógł być np. krwiak który pękł. Na pewno trzeba to sprawdzić i monitorować. ;)
Powodzenia!
W moim przypadku badanie bety było bez sensu...piękna beta po teście, po 48h super przyrost...i po 2 tygodniach poronienie. Czasami mam wrażenie, że tutaj beta jest 100% wyznacznikiem, że będzie dobrze 🤷 oczywiście można zrobić beta HCG ale najważniejsze co powie lekarz na wizycie, zwłaszcza przy takich krwawieniach

W moim przypadku badanie bety było bez sensu...piękna beta po teście, po 48h super przyrost...i po 2 tygodniach poronienie. Czasami mam wrażenie, że tutaj beta jest 100% wyznacznikiem, że będzie dobrze 🤷 oczywiście można zrobić beta HCG ale najważniejsze co powie lekarz na wizycie, zwłaszcza przy takich krwawieniach
Dokładnie też tak myślę. Mi beta przyrastała prawidłowo a były puste pęcherze 🤷‍♀️ lekarze też coraz częściej odradzają badania przyrostu, bo wywołuje to niepotrzebny stres.

Poza tym jeśli dziewczyna jest już w 7 tc to jej beta może być powyżej 1000 a wtedy już może nie podwajać się co 48h bo już może być widoczny zarodek na usg i wtedy wyznacznikiem odpowiedniego rozwoju ciąży jest USG a nie beta.

I znów będę straszna ale we wczesnej ciąży krwawienie bardzo często zwiastuje wczesne poronienie ☹️ dlatego postaraj się nie nakręcać, zachowaj chłodną głowę, bo mocno boli jak się spada 😞. Oczywiście mam nadzieję, że wszystko będzie super 🙂 ale nawet po poronieniu jeszcze przez jakiś czas testy mogą wychodzić dodatnie

Sama przeszłam poronienie mimo dobrze przyrastające bety, a mimo to przy kolejnej ciąży i tak zbadałam to jeszcze raz. ;)
A o tym, że 7 tydzień napisała dopiero później, więc dlatego pisałam o zrobieniu bety na początek.

Zależy jaka wartość tej bety, bo powyżej 1000 to pytanie czy mówimy o 2000 czy 10 000. Bo przy 2k i tak będzie widoczny dopiero pęcherzyk i dobrze, żeby z wizytą u ginekologa jeszcze się wstrzymała.

Dokładnie też tak myślę. Mi beta przyrastała prawidłowo a były puste pęcherze 🤷‍♀️ lekarze też coraz częściej odradzają badania przyrostu, bo wywołuje to niepotrzebny stres.

Poza tym jeśli dziewczyna jest już w 7 tc to jej beta może być powyżej 1000 a wtedy już może nie podwajać się co 48h bo już może być widoczny zarodek na usg i wtedy wyznacznikiem odpowiedniego rozwoju ciąży jest USG a nie beta.
Dlatego w aktualnej ciąży nie badałam bety

A ja jednak już zawsze będę fanką bety (mimo, że w dwóch pierwszych ciążach również nie badałam przyrostu). U mnie beta pokazała, że jest to ciąża pozamaciczna. Gdybym jej nie zbadała (bo czułam się super) to pewnie bym tu albo w ogóle nie pisała, albo przynajmniej była bez jajowodu. A tak udało się zadziałać na czas nim wydarzyła się taka tragedia jak u mojej sąsiadki z sali

Gratuluję. 🥰
W drugiej ciąży, z synem, miałam (prawie) normalną miesiączkę. Aby kolor się nie zgadzał, bo była brązowa. Ale długość, obfitość jak zwykle. Jakież było moje zdziwienie, kiedy przy braku miesiączki okazało się, że jestem w ciąży! O miesiąc starszej niż myślałam! Tak mnie to plamienie zmyliło, że myślałam, że to klasyczna menstruacja. Jak co miesiąc. 🙄
Ciąża donoszona, bezproblemowa, do 9 miesiąca pracowałam. 🙉🙊🙈 Dziecko zdrowe.

a ja jednak bym sugerowała powstrzymać sie od gratulacji, jak dobrze wiemy miesiaczka w ciaży nie wystepuje, a krwawienie świadczy o czyms- w najlepszej sytuacji krwiaku. Moja znajoma miala podobna sytuacje, tzn krwawienie i pozytywne testy, była to pozamaciczna.

Bledszy test z porannego moczu może byc zwiazany ze spadajaca beta (oby nie!) W zwiazku z tym takze jestem za sprawdzaniem bety.

Powodzenia autorko, daj znac ❤️

reklama
a ja jednak bym sugerowała powstrzymać sie od gratulacji, jak dobrze wiemy miesiaczka w ciaży nie wystepuje, a krwawienie świadczy o czyms- w najlepszej sytuacji krwiaku. Moja znajoma miala podobna sytuacje, tzn krwawienie i pozytywne testy, była to pozamaciczna.

Bledszy test z porannego moczu może byc zwiazany ze spadajaca beta (oby nie!) W zwiazku z tym takze jestem za sprawdzaniem bety.

Powodzenia autorko, daj znac ❤️
Nie sprawdza się rozwoju ciąży po intensywności kreski na teście ciążowym 🤦‍♀️ akurat ten co koleżanka dodała zdjęcie wychodził mi zawsze bardzo jasny nawet jak moja beta miała ok 2000

Do góry