reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyczekiwany listopad...

Eg, Karolinna życzę szybciutkiego i szczęśliwego rozwiązania, dla mnie to była duża ulga, po ostatnim-trudnym okresie ciąży, poród to nic w porównaniu do tego jak się męczyłam przed
jak zobaczycie swe maleństwa to całkowicie stracicie dla nich głowę, ja to nawet tęsknię za małą jak śpi długo
fakt, że jest to już obowiązek, trzeba stale być z maluszkiem -przynajmniej na początku, ale to jest piękne
jutro napiszę Wam coś do poczytania w dziale: nasze porody ;D

reklama
madziunia no czuję się trochę samotnie ::) :p ;) ale co mogę ? w niedzielę idę do szpitala niech mnie zbadają...

justynka tak ładnie piszesz że to cudowny obowiązek ten maluszek,mam nadzieję że już szybko się o tym przekonam!

a ja się nudzę w domku,teraz tak mało dziewczyn tu zagląda ( na babyboom) ale rozumiem,pewnie też nie będę miała czasu ::)

Karolinnka tak coś myślę, że Ty już z tego szpitala wrócisz, ale z bobaskiem

A propos ciszy na forum -racja małe dzieci są absorbujące i każdą chwilę snu wykorzystuje się, żeby "gospodarstwo domowe" nie upadło.

Trzeba przyznać, po szpitalu jest się trochę osłabionym, niby czujesz się dobrze, ale po większym wysiłku-czuje się to osłabienie-przynajmniej tak jest u mnie, może to też kwestia hemoglobiny,która jest u mnie beznadziejna i ciągle łykam żelazo ::)

dziewczyny mam do was wielkie pytanie,jakoś ten czas szybko mi zleciał i przypomniało mi się że od poniedziałku powinnam mieć zasiłek macierzyński ale NIE MAM POJĘCIA jak się go załatwia ??? możecie mi pomóc ? please.

ale śnieżyk pięknie sypie za oknem :)

a ja dziś nie mogłam spać i wstałam właśnie tak wcześnie :)

karolinna z tego co się orientuję,to macierzyński dostaje się od dnia porodu, a potrzebne Ci będą : akt urodzenia dziecka (czyli jeszcze musisz odrobinkę poczekać ;) ),podanie do swojego pracodawcy o urlop macierzyński; w szpitalu powinnaś dostać zaświadczenie od lekarza "o urlop macierzyński " (ja przynajmniej coś takiego dostałam i też mam to zanieść do ZUS-u); jeszcze jest jakiś druczek w ZUS-ie do wypełnienia oraz mi kazano napisać oświadczenie o urodzeniu dziecka...no i chyba to wszystko ;)

u nas zkolei jakoś tak pochmurno, mógłby właśnie śniezek popadać to byłobyladniej ;)

karolinna póki możesz to wysypiaj się, bo później różnie to bywa... :) a co tam u eg, urodziła już czy nadal czeka ???

madziunia to mam jeszcze jedno pytanko,podobno ten macierzyński urlop załatwia się 2 tyg przed porodem(miałam szczęście że l-4 do dnia porodu),to mam złożyć u pracodawcy póki nie urodzę podanie o urlop,bo te pareę dni będę bez L-4 i bez niczego? kurcze,no nie wiem?

a eg to chyba od wczoraj w szpitalu ale na razie nic mi nie pisała :)

szczerze mówiąc to nie jestem pewna czy macierzyński załatwia się przed porodem, no bo przecież potrzebne są dokumenty, których nie dostaniesz przed porodem (jak np. akt urodzenia dziecka)...ale chyba podanie do pracodawcy to możesz złożyć wcześniej... kurczę prawdę mówiąc sama nie wiem, bo ja dopiero w przyszłym tygodniu będę wszystko załatwiała, ale z tego co pamiętam to za pierwszym razem macierzyński załatwiałam również dopiero po porodzie...

Karolinna jeśli L4 konczy Ci sie przed porodem,to musisz wziac kolejne najlepiej do 2 tygodni po terminie i wtedy jesli w międzyczasie urodzisz, to przerwane zostaje L4 i przechodzisz na macierzyński, ja tak zrobiłam i jest ok.
Po porodzie dostarczyłam do firmy
akt urodzenia
wypis dziecka ze szpitala
zaświadczenie lekarskie o przyznanie url.macierz.(dają automatycznie)

W pracy powinni to dostarczyć ZUS-owi i ZUS płaci Ci macierzyński
pozdrawiam
zabiegana mamuśka

reklama
hej :)

rzecz w tym justynka że i tak z ledwością dostałam te L-4 do dnia terminu ::)

kurcze ale pogoda za oknem. A ja zastanawiam się co powiedzieć w szpitalu żeby mnie zbadali ;)

Do góry