reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyczekiwany listopad...

Nic nie wiedziałam o tym że nie można ograniczać płynów nikt mi nic na tn temat nie mówił. Ale skoro tak twierdzisz to będę chlała do nocy:-)

reklama
A mi ciągle chce sie pić, ale całe szczeście ostatnio tylko po 2 razy w nocy wstaje i ogólnie nie czuje parcia na pęcherz, za to brzusio często twardnieje, zwłaszcza jak cos robię lub za długo siedze przy kompie. Juz nawet myslałam, żeby przyciągnąć biurko do kanapy. :laugh:
Tez słyszałam, żeby w ciąży dużo pić.

Efka, u mnie rodzinka nastawia sie na urodzinki mojej siostrzenicy, które będe 8 listopada i juz się śmieją, że po imprezie wywioza mnie na porodówke. A siostrzenica ma obiecane, że po urodzinach urodzi sie dzidziuś, więc żeby byc dobrą ciotka, to po 8 musze sie szybko uwinąć. ;D

pycha mnie tam mąż chcący budzi wcześniutko bo musi dostać buziaka :-) ale nie mam wielkich problemów żeby dalej pospać :-) cieplutko i przytulnie pod kołderką... no i jestem wielkim śpiochem Szczerzy się
Karolinna ja tez dostaje buziaka i to mi nigdy nie przeszkadza, mogę spac dalej, ale dziś mój mąż wstał wcześniej i wyszedł po świeże bułeczki, a budzik zostawił nastawiony tak jak zawsze. :mad:

Wiesz efka, ja nie jestem żadnym autorytetem, ale tak piszą w książkach... cytat: "Ten irytujący objaw towarzyszy niektórym kobietom przez cały okres ciąży, jednak staje się szczególnie dokuczliwy, gdy dochodzi do ucisku na pęcherz moczowy. A dzieje się tak nie tylko na początku ciąży, gdy macica umiejscowiona jest jeszcze nisko w miednicy, ale również niedługo przed rozwiązaniem, kiedy to płód wraca do niskiego położenia, przygotowując się do wyjścia na świat. Gdy tylko tej częstotliwości nie towazryszą objawy zakażenia, wszystko przebiega w normie.
Niech ci nie przyjdzie do głowy ograniczać ilość przyjmowanych płynów w nadziei zmniejszenia częstotliwości wycieczek do toalety - i jak zwykle pamiętaj: gdy tylko poczujesz potrzebę, pójdź tam natychmiast."

chociaż moja mama też twierdzi, że nie powinnam pić na noc, ale ona sama się męczy z pęcherzem, ciąża czy nie ;) ja tam piję ile mogę, bo wiem, że to jest potrzebne.

Ja trochę z innej beczki, a mianowicie o zasiłku porodowym...dowiedziałam się, ze przysługuje on tylko osobom, które pobierają w MOPSIE śwadczenia rodzinne (tzn. jeśli dochód na jednego czlonka rodziny nie wynosi więcej niż 504 zl / m-c ), a żeby starać się w ogóle o ten dodatek porodowy(który wynosi 500 zł jednorazowo), trzeba składać zaświadczenie o dochodach swoich i męża, akt urodzenia dziecka (zdaje się, ze dziecko musi mieć juz nadany PESEL, a to chyba wydają do 4 tygodni po urodzeniu), no i tak w ogóle jest to jak zwykle pogmatwane....
natomiast jeśli chodzi o macierzyński to przysługuje on każdemu kto ma aktualną umowę o pracę i to z kolei zabawa w ZUS-ie :(

Tak, to wszystko jest głupie i pogmatwane... mnie i tak nic z tych rzeczy nie przysługuje, i to jest największa bzdura, z jaką się spotkałam - mianowicie, że do 26 roku zycia, jeżeli się uczę, prawnie jestem na utrzymaniu rodziców, nawet jeżeli jestem mężatką i nawet jeśli w rzeczywistości sami z mężem się utrzymujemy. :) Moja siostra ma ten sam problem, mimo że od paru lat mieszka sama, poza domem rodzinnym. Przez to nie mamy szans na żadne stypendium socjalne ani nic z tych rzeczy... a przydałoby się, i to wcale nie dla zbędnych luksusów :p Śmieszne.

flower9cy.png
madziunia podziwiam że dobrze Ci z teściami mieszkać :) ja bym oszalała ::) i ta cała biurokracja może po prostu człowieka dobić,powinno składać się tylko oświadczenie że jest się w ciąży i na kiedy termin a wszytskie instytucje powinny się troszczyć o nasze sprawy urzędowe ;D chyba przesadziłam ;)

flower9cy.png
pycha ja zamisat budzika mam komórkę włączoną i jak ktoś wyśle wcześnie sms i go nie odczytuję to regularnie komórka wydaje denerwujący dźwięk,problemem jest jak leży kom daleko od łóżka...

flower9cy.png
ithidlin musisz się zwrócić do rodziców i przedstawić sprawę... no trudno ,oni będą musieli dawać kasę ;D hehe,Boshe kto wymyśla te przepisy,nic dziwnego że jesteśmy z 50 lat do tyłu za Europą :-[

i ta cała biurokracja może po prostu człowieka dobić,powinno składać się tylko oświadczenie że jest się w ciąży i na kiedy termin a wszytskie instytucje powinny się troszczyć o nasze sprawy urzędowe Szczerzy się chyba przesadziłam Bezalkoholowe ;-)
Karolinna nie przesadziłas, jestem za. ;D

Ja też jestem jak najbardziej za ;D tym bardziej, że nic mi nie przysługuje :(
Powiedzcie mi dziewczyny skąd wy macie tyle czasu na pisanie :laugh:
Ja jak mam w ciągu dnia pół godzinki to jest super dobrze, czasami tylko poczytam i brakuje mi czasu na napisanie czegoś ::)

reklama
Jak się ma takiego fajnego Krystianka i cały dom na głowie.. to czemu się tu dziwić aniam :) ja sobie siedzę jak pączek w maśle mamusia gotuje co chwilę przynosi coś dobrego mi pod nos jednym słowem nic nie muszę.. siedzę albo leżę i tak cały dzień mija..

Do góry