reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyczekiwany listopad...

cześć dziewczynki !!!
coraz rzadziej zaglądam na nasze forum, bo nie mam niestety siły siedzieć przy kompie (bardzo niewygodna pozycja dla mnie, no i mały robi się bardzo niespokojny  ;D )

karolinko  współczuję załatwiania w ZUS-ie, mnie to jutro niestety czeka,muszę dostrczyć kartę ciąży i legitymację ubezpieczeniową, żeby zobaczyli czy "zasadne jest korzystanie przeze mnie ze zwolnienia lekarskiego", śmiać mi się chce z tych naszych urzędników... ;D

a skoro jesteśmy przy ZUS-ie i świadczeniach to orientujecie się może gdzie teraz załatwia się zasiłek porodowy i macierzyński, bo doszły mnie słuchy, ze zasiłek porodowy teraz wypłaca MOPS a nie ZUS czy to prawda ??? no i czy z macierzyńskim też tak jest ???

reklama
madziunia ja tu nawet się nie uporałam jeszcze z zusem i muszę martwić się o kolejną rzecz... macierzyńskie... mam nadzieję że któraś z nas napisze co i jak bo też jestem z tego zielona... ::) i macierzyński trwa 3 miesiące,tak ? jak dla mnie to STRASZNIE krótko,przecież ta dzidzia to jeszcze kruszyna!

Ja nie mam co liczyć na żadne zasiłki poporodowe czy macierzyńskie, ale wydaje mi się że to dalej załatwia się przez ZUS. Przynajmniej parę razy jak tam byłam ktoś w kolejce przede mną załatwiał takie sprawy.
Faktycznie u nas macierzyński to tylko 16 tygodni. Chciałoby się pomieszkać w Szwecji, tam mają 2 lata.

zasiłek macierzyński trwa teraz 16 tygodni (przy pierwszym dziecku), przy drugim i trzecim to jest chyba 18 tygodni.... ::) no ale i tak jest to bardzo malutko, faktycznie eg nic tylko do Szwecji się wyprowadzić...

jutro jak będę w ZUS-ie to się zapytam jak to jest z tymi zasiłkami i może ktoś mi udzieli jakiejś informacji, eg a dlaczego piszesz, że nie masz co liczyć na zasiłek macierzyński (bo poporodowy jest uzależniony od dochodów "na członka rodziny"), jednak macierzyński to chyba przysługuje każdej kobiecie, która urodziła dziecko, czy nie jest tak ??? Boże jaka ja zielona z tego jestem, nic nie wiem, a co gorsze nienawidzę załatwiać takich spraw  :(

Dziewczyny ,zasiłek poporodowy i rodzinny załatwia się w MOPSie a macierzyński w ZUSie. Już wyciągnęłam ze Skarbówki zaświadczenie o dochodach, żeby potem było mniej biegania po urzędach.

eg dla mnie to bez sensu ,czy to umowa zlecenie czy na czas określony powinni dawać macierzyński,tym bardziej że trwa on tak krótko!!

czarnoczeczki i jak samopoczucie jak dowiedziałaś się że to już za tydzień ? bo jak bym się strasznie zestresowała (użyłam delikatnych słów żeby to określić ;) )

madziunia to ja liczę jutro na dokładne info co i jak :) a czym się różni zasiłek poporodowy od macierzyńskiego ? ( czy tym że się pracuje czy nie ? )

beatko
cmok0kz.gif
:) też cieplutko pozdrawiam.

przed chwilą wróciłam z mieszkanka bo mieli przyjechać odebrać wersalkę i oddać kasę ale nie przyjechali,nawet nie chciało im się zadzwonić żeby o tym powiedzieć! moja mama musiała dzwonić (kochana mama :) ) mam nadzieję że się nie migają ;)

kwiaty3gd.jpg

acha,pycha widzę po suwaczku że zaczęłaś właśnie 9 miesiąc :) zwróciłam uwagę bo ja też za niedługo zaczynam :) gratuluję teraz widzę że więcej dziewczym jest w tej samej fazie :) więc jeszcze buziaki dla eg i madziuni
rozazlota8kf.gif

reklama
Do góry