reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wychowujemy nasze rozrabiaki

reklama
Dawid tez skarzy ale wtedy to juz kompletnie go nie rozumiem .. brzmi cos w rodzaju .. ma latadalamalalana .... oczywiscie placząc przy tym okrutnie ;-)

Paula tez czasem skarzy, ale jakas wyjatkowa skarzypyta nie jest. Woli wziac sprawy w swoje rece:cool2:

A ja mam pytanko: czy Wasze dzieci boja sie wielu rzeczy? I jak (czy w ogole) z tym walczyc?
Paula nie nalezala do lekliwych dzieci, czesto w sytuacji, kiedy inne dzieci plakaly ona sie smiala. Wyjatkiem byly... balony- przez pewien czas bala sie ich panicznie, ale juz dawno to minelo. Od kiedy zaczela ogladac bajki pojawily sie leki i strachy. Jak tylko zaczyna sie odcinek Filemona z wilkiem, to jest okropny ryk i krzyk, zeby przelaczyc, podobna sytuacja z Teletubisiami i... toczaca sie sniegowa kula:dry:
A teraz najgorszym wrogiem jest odkurzacz:baffled: Najpierw przestraszyla sie automatycznie wlaczajacego sie odkurzacza, pozniej 'madrze' postraszylam ja, ze jesli nie pozbiera zabawek to odkurzacz je zje a ostatnio w Puchatku byla scena, w ktorej odkurzacz ostro wywija i zamiast szczotki ma kly no i zaczela sie histeria:no:

I co teraz zrobic? Czekac, az przejdzie i usuwac odkurzacze jej z oczu czy tlumaczyc i mimo strachu oswajac z "potworem"?
Wiem, ze nie mozna tych lekow bagatelizowac lub wysmiewac...

Kajenko,ja mam taka rade.Skoro Paula sie tak boi,moze daj jej czas i w tych momentach,gdy musisz odkurzyc,zaprowadzaj ja do tesiowej.Masz w koncu taka mozliwosc.
Jak Zuzka byla w wieku naszych pazdzernikowych dzieciatek,bardzo sie bala miksera.Przez pewien czas nie uzywalam go,ale znudzilo mi sie.I wymyslilam,ze jak bede tego uzywac,to ona ma siadac na kanapie i przytulac sie do misia.Mis ja obroni i tam jets bezpieczna.Po jakims czasie obserwacji,przekonala sie do tego urzadzenia.

No i moze nie pokazuj po prostu bajek:sorry2:.
........................
A ja mam pytanko,czy ktos poza mna nie pokazuje w ogole dzieciom Teletubisiow?

Katko Gosia nie ogląda teletubisiów, ale świetnie zna czołówkę tej bajki z youtube. Zna ich imiona i nawet ma czerwonego pluszaka Po, ale nie oglądamy teletubisiów. W ogóle mało bajek oglądamy.:happy:
Gosia lubi świnkę Peppę i Clifforda. Z innych bajek nie oglądała nigdy nc dłużej niż piosenkę czołówkową:rofl2:, a potem już nie jest zainteresowana. Aha bardzo lubi jeszcze Lulusia i prosi żeby jej rysować to co Luluś :tak:, a to nie takie proste.;-)

Kajenko jesli o boje sie to ja chyba nie pomoge bo dawid sie nie boi nieczego , dosłownie ... wszytko dla Niego jest 'osiagalne" ... jedynie przez dwa dni bał sie czapki jokera .. ale teraz to juz pikus ... dwa razy oberwala z piachi i jest ok ;-)... ale moze faktycznie zrob jak Katka pisze ... a po jakims czasie moze sie oswoi z bestią :tak:

Katka u Nas bajki leca prawie caly czas ... ale nie teletubisie ... u Nas góruje w chwili obecnej Epoka Lodowcowa ... ale Dawid nie siedzi ciagle i oglada ... wbiega na niektóre momenty tylko, zwłaszcza z muzyczka ... ale ostatnio dużo puszczamy piosenek ... w telewizowni lecą sobie jakies tam bajki a my puszczamy piosenki ... mlody tanczy, podskakuje, poguje i co tam jeszcze chcecie ;-) ... z teletubisiów jedynie oglada teledysk na Rock your baby :tak:

Julia juz nie chce ogladac Teletubisiow ale za to oglada wielorybka MUMU.Do komputera jej nie dopuszczam.Na to ma czas.
Katka Hania ma fajnie,bo ma siostre z ktora moze sie super bawic.Do mnie jak przychodzi bratanica to telewizor przestaje istniec:tak:
Kajenka nic dziwnego,ze w teletubisiach Paula boi sie sniegowej kuli bo do tego fragmentu dali wstretna,swidrujaca muzyke,cos na kształt hulajacego na pustkowiu wiatru.Julia nie boi siue niczego a wszelkie głosne urzadzenia z odkurzaczem na czele uwielbia.Smieje sie w tedy nieziemsko.Ja proponuje tak jak Katka,nic na siłe.Ponoc dziecko ma taki okres w zyciu ze zaczynaja mu sie snic rozne rzeczy i zaczyna odczuwac strach na widok lub mysl o czyms i trzeba to przeczekac.

Ostatnia edycja:
Kajenko mój Kuba też bał sie odkurzacza. Wiesz co zrobiłam dałam,żeby odkurzał ze mną, zamieniłam odkurzanie w zabawę i strach minął:tak:

Katuś moje dziecko też nie ogląda teletubisiów:happy:

U nas też często lecą bajki,ale Kuba je ogląda tak jak Dawidek;-)...no chyba,że leci "Leniuchowo" lub "H2O" - wtedy siada i ogląda całą bajkę:nerd:

Kajenko...moja Amelka też bała się odkurzacza, miksera, inhalatora i wszytkiego co buczało :baffled:...płakała histerycznie dlatego jak np. odkurzałam to mąż wychodził z małą...ale to było jeszcze przed roczkiem....później poprostu się oswoiła...
Przyszła mi do głowy taka myśl -- może kup jej odkurzacz - zabawkę ale taki cichy, żby nie robił zbyt dużo hałasu....

Dawid nie siedzi ciagle i oglada ... wbiega na niektóre momenty tylko, zwłaszcza z muzyczka ...
... z teletubisiów jedynie oglada teledysk na Rock your baby :tak:

Dawidek = Amelka....przynajmniej w tej kwestii ;-):tak::-p

reklama
Dzieki za rady:happy: Bedziemy powoli oswajac bestie:tak: Odkurzacz-zabawka to dobry pomysl:tak:
Iwonko jeszcze tydzien temu nie moglam spokojnie posprzatac, bo Paula wyrywala mi odkurzacz z rak, albo na nim jezdzila. Zbieg wydarzen sprawil, ze zaczela sie go panicznie bac:no:

Tak sie zastanawiam... czy te strachy nie biora sie z tego, ze dziecko jest bardziej swiadome zagrozen. Na razie nie potrafia tego sprecyzowac i boja sie takich dziwnych rzeczy jak odkurzacz czy sniegowa kula:confused:

Do góry