szerlocku - co do darcia to mały tez tak ostatnio płacze krzyczy ale tylko wieczorami.
Wydaje mi sie ze musicie powalczyc z tymi krzykami przy saniu ( ja walcze 2 dzien i juz dzis bez płaczu poszedł - w szpitalu przyzwyczaił sie zasypiac przy cycku).
Moja metoda jest taka jak go juz kłade po nakarmieniu zegnam sie i wychodze, mały jeczy zagladam co ok 3 min, jak sie zaczyna drzec to pierwsze wejscie po 3 min - kłade głaszcze po głowce mowie ze jestem obok i ze zobaczymy sie rano wychodze mimo wrzasków wracam po 4 min ( wczoraj walczyłam 40 min i ja wygrałam) jak bardzo sie drze to biore go na rece chwilke potrzymam wycisze odkładam mówie pa pa i wychodze.
wprowadzilismy tez rytuał - kapiel, jedzenie, czytanie bajki pozegnanie z naklejkami na scianie, pomachanie misiowi i do łóżka razem z przytulanka. Zawsze zaczynamy o 19.00-19.15 a kładziemy do łózeczka o 20stej - znajomi sie z nas smieja ze tak rygorystycznie przestrzegamy ale przynajmniej mały wie co i jak - zdarza sie ze mamy odstepstwa bo idziemy do lekarza albo znajomych no i potem troszke trudniej uspic.
A czy Kacperek ma kontakt z innymi dziecmi - bo moze on sie z Wami nudzi i dlatego tak sie zachowuje, przy gosciah jest aniołem bo to nowe osoby i cos interesujecego?
Co do rzucania na ziemie (i tu sie pewnie niektóre z Was oburza na mnie ale trudno ) my zwalczylismy w 2 dni mały rzucał siw jak cos bylo nie po jego mysli pierwsze dwa razy odpuscilismy ale za trzecim razem jak tak zrobił to go podniosłam i klepnełam w pupe (oczywiscie nie mocno) mały był zaskoczony powiedziałam " wojtusiu i tak nie wymusisz na mnie zebym ci to dała". tego samego dnia zrobił tak mezowi i on postapił tak samo, nastepnego dnia rano sytuacja sie powtózyła po raz ostatni.
Klapsika tez dostał jak w złosci nas gryzł. Teraz wystarczy ze mówimy Wojtusiu i tak nie wymusiasz - -i jakos skutkuje.
To sa moje metody na urwisa.
Ach i jeszcze jedno - nie pokazuje po sobie ze mały doprowadza mnie do białej goraczki takim zachowaniem jak mam dosc to dusze to w sobie a wieczorem ide pokrzyczcec do samochodu