reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

Mój synek zobaczył na oczy swoją pierwszą szczoteczkę do zębów jak miał skończone 2 lata. Wcześniej nawet o tym nie myślałam, żeby go czyszczeniem katować... ;D Ale miałam na niego sposób jak chciałam coś na nim wymóc to zagadywałam go potokiem słów o jakichś pierdołach..... zazwyczaj to łapał. Zresztą teraz jeszcze czasem jak nie ma ochoty, żeby mu ząbki umyć to też mu plotę trzy po trzy. I jest ok.

reklama
Małe dzieci mogą dostac tzw. próchnicy butelkowej

Moja Emi też miała żółty nalot na jednym ząbku (właściwie od połowy ząbka) i wiesz co... paznokciem jej zdarłam (szczoteczką nie dawałam rady) i od tej pory ma czysty ząbek.

Jak była mała dawałam jej szczoteczke do zabawy, ona sobie ją gryzła, potem przyszedł czas że naśladował nas i myła zęby - nawet 6 razy dziennie, teraz nie ma problemu z myciem ani z pastą.

na pewno od pojawienia się pierwszego zęba, podobno wystarczy przecierać czystą mokrą pieluszką.......ale jak to w praktyce wygląda?.....może wypowiedzą się mamy, które "mają już zęby"  :D

my myjemy od pierwszego ząbka, kupiłam taką szczoteczkę silikonową nakładaną na palec i myjemy przegotowaną wodą, w sumie nie chodzi tu o dokładne czyszczenie a raczej przyzwyczajenie maluszka do mycia ząbków

Ja kupiłam zestaw trzech szczoteczek:
1. dla dzici które nie mają jeszcze ząbków
2. dla dzici które mają pierwsze ząbki
3. dla dzieci juz troszeczkę starszych

My używamy na razie szczoteczki pierwszej, która jest wykonana z silikonu. Areczek uwielbia kiedy my czyszczę dziąsełka ;)

u nas tez mycie ząbków polega przedewszystkim na tym żeby małą do szczoteczki przyzwyczai, i powiem szczerze że Julka lubi "my" sobie ząbki.
Podejrzewam że podoba jej sie to że sobie dziąsełka drapie a kiedy wychodzą ząbki to wiadomo że swędzą dziąsełka.

tak moja niunia żąbale myje

559d9ecf05c25f60ba936584b937ea54-1010982.jpg

f2d4406eaba8fab2a8637b8f32f3353f-1010981.jpg

75ffe2f30c573652e80d49bb8e2811fc-1010980.jpg

debfeacb746ac56553c7689c89600bbb-1010979.jpg

reklama
jus20sto Julcia przecudnie myje te ząbki, niestety mój Areczek jest jeszcze zamały na takie wyczyny jak Julcia i dlatego na razie ja mu pomagam :)

Do góry