reklama
cześć,
mam zestaw z canpola - taka niby szczoteczka do masowania dziąseł, szczoteczka silikonowa do pierwszych ząbków i szczoteczka dla starszych niemowląt. Zaczęłam mu "myć" ząbka gdy tylko się pojawił - rano i wieczorem. Przemkowi podoba się ten zabieg i czsem buntuje się gdy już kończę. No i masuję mu też dziąsełka, ale Przemko też chętnie sam to robi - oczywiście pilnuję, żeby sobie krzywdy nie zrobił. Myślę, że im wcześniej, tym lepiej, bo dziecko przyzwyczai się do tych zabiegów.
Pozdrawiam
Giza
mam zestaw z canpola - taka niby szczoteczka do masowania dziąseł, szczoteczka silikonowa do pierwszych ząbków i szczoteczka dla starszych niemowląt. Zaczęłam mu "myć" ząbka gdy tylko się pojawił - rano i wieczorem. Przemkowi podoba się ten zabieg i czsem buntuje się gdy już kończę. No i masuję mu też dziąsełka, ale Przemko też chętnie sam to robi - oczywiście pilnuję, żeby sobie krzywdy nie zrobił. Myślę, że im wcześniej, tym lepiej, bo dziecko przyzwyczai się do tych zabiegów.
Pozdrawiam
Giza
Megi80
Mama Krzysia i Oleńki
U nas szczotkowanie zębów (mamy ich już 5) odbywa się obowiązkowo po wieczornym kapaniu. Ja wycieram i ubieram Krzysia a on sam grzyzie szczotkę ( dla maluszków Oral-B). Oczywiście przed samodzielnym szczotkowaniem zębów i dziąsełak ja wykonuje zabieg delikatnego masażu.
Również po posiłakach staram się aby ząbki zostały "umyte"
Również po posiłakach staram się aby ząbki zostały "umyte"
gazelaczek
*** Wariatka tańczy ***
hej, moj mial 3.5 miesiaca gdy zaczely wychodzic mu pierwsze zabki [teraz ma prawie 4 mies]. Juz je wyraźnie widac, ale caly czas krzyczi i budzi sie w nocy z okropnym lamentem. Mam wrazenie, ze ani viburcol, ani paracetamol ani żele mu nie pomagają... Czy wiecie może ile czasu od wyrżnięcia się ząbkow mogą jeszcze trwac takie ekscesy? Czy z nastepnymi ząbkami tez sa takie problemy?
goska29
Fanka BB :)
ja tylko na pocieszenie powiem ze mój maluch teraz drugi raz ząbkuje Kolejne dwa wychodza ale górne tym razem i jest tak samo jak za pierwszym razem.Marudny, niepszespane noce,slinotok jak z kranu, katar, chrypa i sama nie wiem co jeszcze...
welcome to the club ...
mały nam tak daje do wiwatu, że szok
przed chwilką pisałam koleżankom styczniowym, że śpi a teraz mąż właśnie próbuje go uspokoić, bo znów wstał
nie wiem czy to czwórki czy piątki, ale jakieś z tych tylnich, ma wielkie gule na dziąsłach
wcale się nie dziwię, ze dostaje wariacji
tylko my pomału mamy dość, to już ponad tydzień jak prawie nie śpimy
mały nam tak daje do wiwatu, że szok
przed chwilką pisałam koleżankom styczniowym, że śpi a teraz mąż właśnie próbuje go uspokoić, bo znów wstał
nie wiem czy to czwórki czy piątki, ale jakieś z tych tylnich, ma wielkie gule na dziąsłach
wcale się nie dziwię, ze dostaje wariacji
tylko my pomału mamy dość, to już ponad tydzień jak prawie nie śpimy
gazelaczek
*** Wariatka tańczy ***
qrcze, dziewczyny, nie straszcie, ze potem jest tak samo beznadziejnie! To dopiero pierwsze mackowe ząbki i juz mamy dosyc
tuśka21
Fanka BB :)
hej Dziewczyny i ja dolaczam do waszego klubu ... moja corka 12 listopada skonczy 5 miesiecy - i juz jakis czas temu zaczelo sie jej zabkowanie .... normalnie tragedia ... jest taka marudna krzykliwa , slini sie maxymalnie ,,, gryzie wszystko co mozliwe nawet podczas karmienia gryzie smoczek od butelki ... na zabawkach wyzywa - sie tak mocno je gryzie ... bylam wlasnie wczoraj u lekarza i dostalam jakies czopki na to zeby w nocy bylo troche spokojniej .... :-[ moze pomoga .... jak wykupi je to podam nazwe bo na recepcie nie rozczytuje .... pozdrawiam i zycze sobie iwam cierpliwosci do naszych pociech ;D ;D ;D
reklama
Mnie ten temat jeszcze nie dopadł, chociaż kiedy czytam wasze opisy to zaczynam się domyślać dlaczego mała jest od jakiegoś czasu taka marudna.
Gdzieś czytałam o podawaniu dziecku marchewki zamiast skórki od chleba. Brzmi logicznie, ale czy któraś z Was tego próbowała ? :-[
Gdzieś czytałam o podawaniu dziecku marchewki zamiast skórki od chleba. Brzmi logicznie, ale czy któraś z Was tego próbowała ? :-[
Podziel się: