reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

Moja przestała się ślinić natomiast jest strasznie rozdrażniona i płaczliwa. Jest dokarmiana i od kilku dni cycusia niebardzo lubi a z butli chętnie pije. Je znacząco mniej i gorzej śpi w nocy.Jak jej masuje na dole dziąsełka to aż piszczy i po chwili jest płacz jak przestaje.Pomaga jej smoczek czy więc to początek ząbkowania?? Oczywiście je obie rączki na raz. Slinić się nie ślini chociaż w 3 miesiącu było apogełum ślinienia

reklama
Ostatnio oglądałam program na temat ząbkowania - powiedzieli że wychodzenie zęba jest uwarunkowane genetycznie. W rodzienie męża wszystke dzieci zęby mają w 4 miesiącu, u mnie mama nie pamięta, tak więc czekamy na pierwszego mleczaka.

Ostatnio oglądałam program na temat ząbkowania - powiedzieli że wychodzenie zęba jest uwarunkowane genetycznie. W rodzienie męża wszystke dzieci zęby mają w 4 miesiącu, u mnie mama nie pamięta, tak więc czekamy na pierwszego mleczaka.

no niby uwarunkowane genetycznie:moja najstarsza siostra miala 6 tygodni jak dostala pierwszego zeba,druga siostra 3 miesiace,a ja 6miechow,to samo bylo u mojego M i jego brata i jak to zsumowac?;-)a nasz Miki tez sie strasznie slini,wklada do buzki co mu wpadnie w rece,niby ma twarde dziaselka,ale to moze jeszcze potrwac z tymi zabkami...ja mysle,ze kazda z nas jest niecierpliwa i nie moze sie doczekac tych zabkow ghihi ja tam przyznaje sie bez bicia,nie moge sie juz doczekac,ale z drugiej strony az boje sie,bo karmie piersia,a Miki juz teraz potrafi zacisnac swe lyse dziasla na mojej brodawce

Długość porodu ponoć też genetyczna: moja mama rodziła mnie 3 dni, a mnie ledwo zdążyli wpakować na stół do cesarki:tak::tak::tak:
Mnie wyszedł pierwszy ząbek jak miałam 3 miesiące, męzowi jak 4 . Hania ślini się od 2 miesiąca, gryzie co popadnie( z kolanek ojca na czele), nawet trzeba czasem zapodać Dentinox....a zęba nie ma. A nie , przepraszam , ostra biała krawędź pojawiła się na wysokości górnej 1 ponad miesiąc temu...i jak tam była tak jest ( to też a propos tego, że podobno najpierw wychodzą zęby na dole). Coś czuje, że szykuje nam się ciężka wojna podjazdowa, czyli full ząbkowanie w ostatecznym finiszem gdzieś koło roczku:-):-):-)A w przesądy , opowieści i genetyke to ja już poprostu nie wierzę. Ząbkowania się niestety nie da niczym przyspieszyć, w moim przypadku nawet genami...

U nas ślinienie na maksa rozpoczęło się po 2 miesiącu, a pierwsza dolna jedynka przebiła się tydzień temu. Widać też zarys drugiej dolnej, ale jak na razie jak stała tak stoi. Przestój w interesie:-D:-D:-D Szczerze mówiąc wcale mnie to nie martwi, bo Julka z tych, co łatwo ząbkowania nie przechodzi:baffled::baffled::baffled:

Mój synek jak do tej pory chorował na każdego zęba:szok::szok::szok::szok::szok: a mamy już ich 16. Od kilku dni robi 3 - 4 kupy na dzień, gorzej sypia i je, wczoraj dostał strasznego kataru. Patrzyłam mu w buzię, ale nic tam mu za bardzo nie widać ani na dole ani u góry. Ile mogą trwać opisane przeze mnie objawy (katar, luźne kupy, gorsze spanie, apetyt) przed pojawieniem się zęba ?????????????

O katarze to ja pierwszy raz słyszę przy ząbkowaniu. Poważnie i to się porafi przypałętać?Bo ja myślałam , że kaar to głównie infekcyjna sprawa....

Mój synek zaczoł się ślinić jak skończył dwa miesiące,poprostu lało mu sie z buziaka pod bródką cały mokro piąstki w buzi a pierwszy ząbek pojawił sie dopiero jak kończył dziewięć miesięcy:/Co się naczekałam to moje!A teraz ma skończony roczek i dwa ząbki i cisza narazie:)

Moje przeczucia sie sprawdzily. Po okropnym slinieniu przez okolo 3 miesiace, wierceniu sie w nocy i 'zgrzedzeniu' przez ostatnie kilka dni, moja malutka od wczoraj ma pierwszego zabka. Wyszedl dosc wczesnie, mala ma 4 miesiace i 20 dni. Wiec w przypadku moich dziewczyn teoria o genetyce zadzialala. Pierwszy zabek u Martynki: 4 miesiace i 2 tygodnie, a u Patrycji: 4 miesiace i 3 tygodnie.:tak::tak::tak:

reklama
U Frania ból ząbkowania dał się szczególnie odczuć gdy zaczęły wyżynać się zęby trzonowe. Z ułożonego niemowlaka o stałym harmonogamie dnia, samodzielnym zasypianiu stał się rozdrażniony i płaczliwy. Usypiał najczęściej po 2 godzinach noszenia. Smarowałam Bobodentem, ale efekt trwał chwilę. Wtedy lekarka poleciła mi tantum verde. byłam zaskoczona, bo myślałam że to preparat dla dorosłych.. Ale bezpiecznie mogą go stosować nawet niemowlęta i kobiety w ciąży. Franki nie rozstaje się z Tantum Verde. Upomina się o niego i ciągle za nami chodzi i pokazuje żeby mu prysnąć do gardła. Infekcja czy ząbki Tantum Verde się sprawdza. Nie wiem za co dzieci go tak lubią, za smak?? A może tak znieczula na dłużej niz te inne zele.

Do góry