reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

Moja przestała się ślinić natomiast jest strasznie rozdrażniona i płaczliwa. Jest dokarmiana i od kilku dni cycusia niebardzo lubi a z butli chętnie pije. Je znacząco mniej i gorzej śpi w nocy.Jak jej masuje na dole dziąsełka to aż piszczy i po chwili jest płacz jak przestaje.Pomaga jej smoczek czy więc to początek ząbkowania?? Oczywiście je obie rączki na raz. Slinić się nie ślini chociaż w 3 miesiącu było apogełum ślinienia

reklama
Ostatnio oglądałam program na temat ząbkowania - powiedzieli że wychodzenie zęba jest uwarunkowane genetycznie. W rodzienie męża wszystke dzieci zęby mają w 4 miesiącu, u mnie mama nie pamięta, tak więc czekamy na pierwszego mleczaka.

Ostatnio oglądałam program na temat ząbkowania - powiedzieli że wychodzenie zęba jest uwarunkowane genetycznie. W rodzienie męża wszystke dzieci zęby mają w 4 miesiącu, u mnie mama nie pamięta, tak więc czekamy na pierwszego mleczaka.

no niby uwarunkowane genetycznie:moja najstarsza siostra miala 6 tygodni jak dostala pierwszego zeba,druga siostra 3 miesiace,a ja 6miechow,to samo bylo u mojego M i jego brata i jak to zsumowac?;-)a nasz Miki tez sie strasznie slini,wklada do buzki co mu wpadnie w rece,niby ma twarde dziaselka,ale to moze jeszcze potrwac z tymi zabkami...ja mysle,ze kazda z nas jest niecierpliwa i nie moze sie doczekac tych zabkow ghihi ja tam przyznaje sie bez bicia,nie moge sie juz doczekac,ale z drugiej strony az boje sie,bo karmie piersia,a Miki juz teraz potrafi zacisnac swe lyse dziasla na mojej brodawce

Długość porodu ponoć też genetyczna: moja mama rodziła mnie 3 dni, a mnie ledwo zdążyli wpakować na stół do cesarki:tak::tak::tak:
Mnie wyszedł pierwszy ząbek jak miałam 3 miesiące, męzowi jak 4 . Hania ślini się od 2 miesiąca, gryzie co popadnie( z kolanek ojca na czele), nawet trzeba czasem zapodać Dentinox....a zęba nie ma. A nie , przepraszam , ostra biała krawędź pojawiła się na wysokości górnej 1 ponad miesiąc temu...i jak tam była tak jest ( to też a propos tego, że podobno najpierw wychodzą zęby na dole). Coś czuje, że szykuje nam się ciężka wojna podjazdowa, czyli full ząbkowanie w ostatecznym finiszem gdzieś koło roczku:-):-):-)A w przesądy , opowieści i genetyke to ja już poprostu nie wierzę. Ząbkowania się niestety nie da niczym przyspieszyć, w moim przypadku nawet genami...

U nas ślinienie na maksa rozpoczęło się po 2 miesiącu, a pierwsza dolna jedynka przebiła się tydzień temu. Widać też zarys drugiej dolnej, ale jak na razie jak stała tak stoi. Przestój w interesie:-D:-D:-D Szczerze mówiąc wcale mnie to nie martwi, bo Julka z tych, co łatwo ząbkowania nie przechodzi:baffled::baffled::baffled:

Mój synek jak do tej pory chorował na każdego zęba:szok::szok::szok::szok::szok: a mamy już ich 16. Od kilku dni robi 3 - 4 kupy na dzień, gorzej sypia i je, wczoraj dostał strasznego kataru. Patrzyłam mu w buzię, ale nic tam mu za bardzo nie widać ani na dole ani u góry. Ile mogą trwać opisane przeze mnie objawy (katar, luźne kupy, gorsze spanie, apetyt) przed pojawieniem się zęba ?????????????

O katarze to ja pierwszy raz słyszę przy ząbkowaniu. Poważnie i to się porafi przypałętać?Bo ja myślałam , że kaar to głównie infekcyjna sprawa....

Mój synek zaczoł się ślinić jak skończył dwa miesiące,poprostu lało mu sie z buziaka pod bródką cały mokro piąstki w buzi a pierwszy ząbek pojawił sie dopiero jak kończył dziewięć miesięcy:/Co się naczekałam to moje!A teraz ma skończony roczek i dwa ząbki i cisza narazie:)

Moje przeczucia sie sprawdzily. Po okropnym slinieniu przez okolo 3 miesiace, wierceniu sie w nocy i 'zgrzedzeniu' przez ostatnie kilka dni, moja malutka od wczoraj ma pierwszego zabka. Wyszedl dosc wczesnie, mala ma 4 miesiace i 20 dni. Wiec w przypadku moich dziewczyn teoria o genetyce zadzialala. Pierwszy zabek u Martynki: 4 miesiace i 2 tygodnie, a u Patrycji: 4 miesiace i 3 tygodnie.:tak::tak::tak:

reklama
U Frania ból ząbkowania dał się szczególnie odczuć gdy zaczęły wyżynać się zęby trzonowe. Z ułożonego niemowlaka o stałym harmonogamie dnia, samodzielnym zasypianiu stał się rozdrażniony i płaczliwy. Usypiał najczęściej po 2 godzinach noszenia. Smarowałam Bobodentem, ale efekt trwał chwilę. Wtedy lekarka poleciła mi tantum verde. byłam zaskoczona, bo myślałam że to preparat dla dorosłych.. Ale bezpiecznie mogą go stosować nawet niemowlęta i kobiety w ciąży. Franki nie rozstaje się z Tantum Verde. Upomina się o niego i ciągle za nami chodzi i pokazuje żeby mu prysnąć do gardła. Infekcja czy ząbki Tantum Verde się sprawdza. Nie wiem za co dzieci go tak lubią, za smak?? A może tak znieczula na dłużej niz te inne zele.

Do góry