reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

bardzo proszę pomóżcie....
mój synek ma 2,5 miesiąca i od tygodnia strasznie się ślini a przy tym wkłada sobie całe piąstki do buzi, tak jakby swędziały go górne dziąsła.
jest to moje pierwsze dziecko i nie jestem do końca pewna czy to już zaczyna się ząbkowanie, czy może to naturalny odruch każdego niemowlaka?!

reklama
bardzo proszę pomóżcie....
mój synek ma 2,5 miesiąca i od tygodnia strasznie się ślini a przy tym wkłada sobie całe piąstki do buzi, tak jakby swędziały go górne dziąsła.
jest to moje pierwsze dziecko i nie jestem do końca pewna czy to już zaczyna się ząbkowanie, czy może to naturalny odruch każdego niemowlaka?!

wiesz to równie dobrze mogą być i zęby ale i nie koniecznie. Każde dziecko jest indywidualne i każdemu pierwsze ząbki w róznym wieku wychodzą, mojemu wyszły jak miał 6 miesięcy ja miałam pierwsze ząbki w wieku 3,5 miesiąca tak więc ciążko jest stwierdzić jednoznacznie co może być przyczyną

Mój synuś ma skończył 2 miesiące i od jakiegoś czasu zaczął strasznie się ślinić i ciągle wkłada sobie rączki do buźki.Czy to możliwe że zaczynają mu wyrastać ząbki?:baffled:
Raczej wątpliwe żeby to były ząbki, ja też zaobserwowałam takie objawy u małej, ale lekarz szybko wyjasnił mi o co chodzi - otóż około 3 m-ca u dzieci zaczyna się zwiększona produkcja sliny, a maluchy nie bardzo sobie z tym radzą, stąd ten slinotok - z czasem uczą się nad tym panować i wszystko wraca do normy :)))))
O ząbki mozna zacząć się martwić tak od 4 m-ca choć i to podobno rzadkie przypadki, 6-8 miesiąc to typowy czas na ząbki.
A paluszki w buzi to normalne, lekarz powiedział mi, że w tym czasie mogą tworzyć się zalążki ząbków i to powoduje uczucie swędzenia (malucha nic jednak nie boli)
mam nadzieję, że pomogłam

Mój synek jak miał dwa miesiace to juz sie ślinił i wszystko wkłdął do buzi i oczywiście wszyscy mówili ze napewo idą ząbki. Nie szły!!! Dzieci tak maja ze m.in. poznają swoje raczki i poprostu tak robia. Oczywiscie zdarza sie ze to zabki ale w tym "wieku" to naprawde rzadkie. A mój synek jak miał 7 miesiecy to wyszedł a w zasadzie dwa pierwsze zeby.

Nie ma po prostu reguł, ale wydaje mi się, że jak dzidziuś wkłada całe rączki do bużki i wcale nie przynosi mu to ukojenia, wszystko chce gryżć nerwowo to może być sygnał ząbkowania.
Nasza Emilka ma już dwa ząbki na dole od 4 miesiąca. Jak coś wspominałam, ze to może zabki, to wszyscy się naśmiewali wręcz, że może jeszcze chodzić i śpiewać zacznie....., że to zdecydowanie za wcześnie..... I co? I ząbki przyszły cicho i całkiem spokojnie.
Objawy? ślinienie - jak leżała na brzuszku to prześcieradełko pod bużką było mokrusieńkie wokół, do tego wkładała różne rzeczy do bużki czasem nawet pokrzykując i popiskując sobie. Teraz czekamy na górne jedyneczki.

My bylismy w piątek u pediatry, prosiłam by zobaczył na ząbki bo Adaś ma popuchbnięta dziąsełka. Stwierdził, że mamy jeszcze duuużo czasu na zęby. A w niedziele wieczorem 2 dni później przekuła się pierwsza jedynka. W równo zakończeniu 4 miesiąca.
I jak tu mieć autorytet do takiego lekarza:wściekła/y:

powiedzcie mi w jakim okresie pojawiaja sie pierwsze zabki??? Moja Wikusia za 2 tygodnie skonczy 8 miesiecy a nie ma jeszcze zabka, mimo ze juz od 4 miesiaca zycie slini sie i gryzie wszystko jak najeta.

generalnie jest tak ze zabki pojawiaja sie ok 6 miesiaca zycia. Jednak zdarzaja sie sytuacje ze dzieci maja 4 miesiace i juz pierwszy zabek jest, ale rowniez sa przypadki ze maja 10 miesiecy i jeszcze zadnego. Takze nie ma czym sie martwic i cierpliwie czekac :-) co innego jak dziecko skonczy rok i nie ma jeszcze zadnego, wtedy nalezy skonsultowac sie z pediatra.
Pozdrawiam

dziewczyny poradzcie mi coś dla małego na zapalenie dziąseł :confused: :confused: :confused:

lekarka kazała smarować Bobodentem albo coś w tym stylu ale wydaje mi się że to nic nie daje

sam zaczełam smarować Pimafukorte (czy jak to tam sie pisze) jakieś efekty już widać ale bardzo małe :baffled:

może znacie cos sprawdzonego i działającego w 100% :confused:

reklama
dziewczyny moja coreczka ma prawie 3 miesiace i od tygodnia slini sie i wklada do buzki raczki wypluwajac smoczek.zastanawiam sie czy juz sie zaczelo zabkowanie...niestety jeszcze Alusia nie ma wprawy w trzymaniu grzechotek i zelowych gryzaczkach i nie wiem jak jej pomoc bo ostatnio zle sypia poplakuje i probuje caaała raczke wcisnac do buzki pomocy czym smarowac i czy napewno to zabkowanie!

Do góry