reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o RUCHACH PŁODU

Moje maleństwo nie ma czkawek :-) Albo ja tego po prostu nie czuję, ale to chyba watpliwe bo przecież ruchy czuję i to bardzoooo wyraźnie więc czkawkę też bym rozpoznała. No i pytałam kiedyś mojego ginka czy kazde dziecko ma czkawkę to powiedzial że nie i że to indywidualna sprawa więc się nie stresuję :-D

A co do tego że jak dziecko ruchliwe w brzuszku to ruchliwe i poza brzuszkiem to się z tym do końca nie zgodzę. Pytałam o to wiele kolezanek, siostrę, bratową itp i tylko w 2 przypadkach dziewczyny powiedziały że się to u nich sprawdziło. A reszta nie widzi żadnego związku :-) No ale poczekam na swoje Maleństwo i wtedy sama ocenię :-)

reklama
Moja mała cały czas ma czkawkę:-D Codziennie:-D Fajnie się czuje takie rytmicznie czkanie w dole brzucha (moja jest już ułożona do porodu), śmiesznie to się czuje:-) Łapczywie łyka wody na to wychodzi:-)
Co do tej ruchliwości to też się do końca nie zgodzę, mojej siostry synek nie dawał jej spać po nocach, wariował jak szalony a po urodzeniu dziecka nie było:szok: Spał, jadł i robił kupę, dziecko skarb, tak samo miało kilka moich koleżanek:tak: Jednak niektóre miały takie małe diabełki, słyszałam też że dziewczynki są bardziej "rozdarte" od chłopców, cóż przekonam się jak moja córunia się pojawi:-)

Czkawkę Wojtuś też ma dość często. Na szczęście nie aż tak codziennie :-p Tylko, że ja tego nie lubię! Strasznie mnie to denerwuje ;-) Może się rozbijać i robić, co tylko chce, ale czkawki nie lubię ;P dziwne uczucie. Wcześniej jak miał, to było to raczej zabawne, teraz jak się odwrócił główką, to raczej denerwuje troszkę :sorry2:

Mój Skarb wreszcie obrocił się główką do dólu (i oby ta zostało...:-)) i może teraz poczuję tą czkawkę ;-) Albo na prawdę dzidziolek wcale jej nie ma :-D Okaże się :-)

Mój Skarb wreszcie obrocił się główką do dólu (i oby ta zostało...:-)) i może teraz poczuję tą czkawkę ;-) Albo na prawdę dzidziolek wcale jej nie ma :-D Okaże się :-)

Anecia ja wczoraj czułam czkawkę raz przy pępku, a później przy pęcherzu i nic już nie rozumię jak lezy??? hmmmm bawi sie ze mną w chowanego chyba:))))

Jeżeli chodzisz na wizyty kontrolne i wszystko jest w porządku, to nie masz co się denerwować. To kiedy poczujesz pierwsze ruchy zależy od wielu czynników i absolutnie nie ma na to reguły. Jeszcze masz troszkę czasu. Na pewno niedługo poczujesz maleństwo ;-)

Witam Was serdecznie, ja jestem w połowie 20tc i nadal nic nie czuje:( czy to normalne?

Nie martw się. Jeśli usg nie wykrywa żadnych nieprawidłowości to z dzidziolkiem jest wszystko w porzadku. No a ruchy na pewno niebawem poczujesz. I nie czytaj na necie tych wszystkich bzdur że "musisz" czuć ruchy od 18 czy 20 tyg bo nie ma w tym ani trochę prawdy. Kazda z nas jest inna i ruchy to tez indywidualna sprawa. Ja też poczułam późno bo około 22-23 tyg i już miałam takie schizy że szok. A znam też dziewczynyn które ruchy poczuły dopiero w 25/26 tyg. Więc głowa do góry!!! I najlepiej obserwuj swoje ciało jak leżysz już wieczorem w łózku najlepiej na plecach i przykładaj dlonie pod pępkiem... tam najszybciej odczujesz ruchy. Buziaki

Anecia ja wczoraj czułam czkawkę raz przy pępku, a później przy pęcherzu i nic już nie rozumię jak lezy??? hmmmm bawi sie ze mną w chowanego chyba:))))

Bobmusiu ... mój dzieć też chyba się bawi w chowanego bo ja np ruchy czuję raz w dole brzucha, raz bokiem, raz pod żebra mi włazi :baffled: No i w sumie niby to położenie się zmieniło ale tak mnie zastanawia skąd w takim razie ruchy w dole brzucha... może łapkami mnie tam smyra :confused: I czasami co najbardziej dziwne pępek mi "wciąga" do srodka :szok: I nie wiem co się tam wyprawia :-D

reklama
Do góry