reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o RUCHACH PŁODU

witam. Jestem w 16 tyg ciąży. Czy już powinam odczuwać jakieś ruchy dziecka? Bo nic nie czuję, poza dziwnym uciskiem i trochę się denerwuję. Kiedy lekarz może określić płeć dziecka? pomóżcie, proszę

reklama
Z pytan wnioskuje, ze to twoja pierwsza ciaza...A wiec w pierwszej ciazy ruchy dziecka zaczyna sie zwykle odczuwac ok. 20 tygodnia. Oczywiscie moze byc wczesniej lub troche pozniej. Ja osobiscie czulam malucha w 17 tc. Plec dziecka lekarz moze okreslic rowniez ok. 20 tc jesli maluch jest dobrze ulozony, bo czasem obroci sie tak, ze lekarz nie da rady zobaczyc co sie tam kryje miedzy nozkami :tak:

Ja przy pierwszej ciazy czulam okolo 20-go tygodnia a w drugiej okolo 22-go .Gdyby ta druga ciaza byla pierwsza to bym nawet nie wiedziala,ze to sa ruchy,bo to byly takie musniecia,motyle w brzuchu.W drugiej ciazy na trojwymiarowym usg lekarz plec rozpoznal w 16-ym tygodniu.Na zwyklym usg raczej byloby to niemozliwe.;-)

duzo zalezy od twojej budowy jesli jestes szczuplaruchy bedziesz czuc wczesniej ale tak okolo 5 m-ca juz powinnas czuc;-)
A nie zawsze,bo w pierwszej bylam grubsza i to o wiele i wczesniej czulam ,a w drugiej szczuplejsza i zaczelam czuc pozniej a takie naprawde rzeczywiste ruchy a nie musniecia okolo 24-go tygodnia.Ale rzeczywiscie szczuplejsze podobno zazwyczaj wczesniej,moze jestem wyjatkiem.:elvis:

Dokładnie tak jak napisały dziewczyny:tak:......jeszcze znaczenie ma umiejscowienie łozyska: jesli jest na przedniej scianie macicy - amortyzuje "kopniaczki" i fikolki i te początkowe pewnie będą odczuwane slabiej. Ja czulam pierwsze ruchy w 16 tyg. - to są tak delikatne ruchy ze mozna to odczucie pomylic z ruchami jelit:happy2:
Na zwyklym usg plec rozpoznaje sie okolo 21 tyg. - o ile maluch ładnie zapozuje;-)

Życze rychłego doswiadczenia cudnego uczucia jakim są ruchy maluszka:-)

Ja mialam termin na poczatek stycznia,a pierwsze ruchy "motyle w brzuchy" poczulam na samym poczatku wrzesnia.A co do płci to moja jak przyjmowali mnie do szpitala na porod nie pokazala czym jest:-D

hey, ja czułam dopiero w 23 t.c ruchy dzidzi... do tego czasu prawie zwariowałam ze strachu, bo myślałam ze coś jest nie tak , ale na usg było widac ze dzidzia swoimi nózkami kopie mnie do środka, w rezultacie czego ja nie czuje ruchów... przyszłamamo czasem jest też tak że jak kobieta ma dużo wód płodowych to tez bardzo późno czuje ruchy... napewno niedługo poczujesz, pozdrawiam!!!

reklama
Pierwsze "ruchy", które rozpoznałam nie mając wątpliwości, że to mój bejbik - w 18 tygodniu i to chyba tylko dlatego, że działo się to zaraz po obudzeniu jak jeszcze lezałam w łóżku (na plecach). Można pomylić z ruchami jelit.
Po tym pierwszym razie poczułam chyba po raz pierwszy, że naprawdę będę mamą i od tej pory mam manię trzymania ręki na brzuchu jak leżę na plecach :-D

sredecznie pozdrawiam
Daszka (32 tydzień)

Do góry