reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji maluszka

A mojej Ali odparzyła się pupka w pachwince i za żadne skarby nie chce się to wyleczyć, już nie wiem czym mam to jej smarować. Smarowałam Bephantenem, Linomagiem, Sudocremem i nic. Poradźcie coś!

reklama
gogi może zacznij przemywać jej pupkę po kupci przegotowaną wodą a nie chusteczkami...i smaruj którymś z kremów. Właśnie na SR położne mówiły że najlepiej przemywać dupkę wodą a nie chusteczkami (ale dla wygody raczej wszystkie to robimy).

Teraz ja mam pytanie. Powiedzcie mi jak wy ćwiczycie ze swoimi dziećmi podnoszenie główki? Powiedzcie jak to robicie i na co mam zwrócić uwagę....

Gogi - trzeba wietrzyć pupkę i pachwinkę - niech mała poleży na golaska 15 minut. I tak jak pisała Ribi - przemywaj pupę wodą, a po kupce szarym mydłem (u nas pomogło). Ja smaruję pupkę linomagiem i jest ok;)

Ribi - ja kłade Wojtulka na brzuszku i gadam do niego, albo biorę jakąś zabawkę i mu macham przed oczami. On sam tak jakoś naturalnie odczuwa potrzebę podnoszenia główki w tej pozycji. Albo kłade go sobie na brzuchu (brzuszek do brzuszka) i tak leżymy. Tez dźwiga głowę.

ulkan a jak robisz żeby przesuwał głowkę w drugą stronę? Bo Maciuś jak się położy to leniuszek tylko w jedną stronę ma główkę...

Wiesz co, jak Wojtek leży na brzuchu i uniesie głowę, to sam nią kręci na prawo i lewo. Tylko ja go nie kładę tak na płasko, ale rączki mu daję pod bródkę i pupkę daję do góry, tak, że leży trochę na kolankach. I wtedy jest mu niewygodnie więc się rusza. No chyba, że chce mu się spać, to leży na jednym boku i podsypia;) Ale wtedy masuję go po pleckach i się rozbudza. Zobacz sobie tutaj - są propozycje ćwiczeń dla dzieci od 2 miesiąca;) Poćwiczmy mamo. Ćwiczenia od drugiego miesiąca życia - BabyBoom

Ribi= mi pediatra mówiła tak : połozyc dzidzusia na brzuszku na koc na podłoge. i przytrzymywac ręką pupe ( poprostu naciskac na nia ) rączki zginamy w łokaciach i na nich opieramy dzidzusia ( niewiem czy obrazowo wyjasniłam chodzi o to by sie podpierał na łokciach ) . .. . zeby zachecic do patrzenia w jedną lub drugą strone.. musisz połozyc cos ( czerwonego ) dzieci podobno widzą ten kolor najlepiej albo grzechotką stukac..chałas powinien zainteresowac Maciusia
( my kładlismy Tomka na stół.. zamias podłogo bo ze stołu to juz jest na co patrzec:p

Ribi, Ulkan będę próbowała z tą wodą i szrym mydłem, mam nadzieję że w końcu wyleczę jej tą pachwinkę.

Dziweczyny pamiętajcie zwróćcie uwagę na to żeby Wasze maluchy nie miały zawsze główki w jedną stronę bo się zniekształci. Jak dziecko ma tendencję do obracania główki tylko w jedną stronę, to przełóżcie je w łóżeczku żeby główka była w drugą stronę, bo dziecko obraca głowę w tą gdzie jest coś ciekawego do oglądania albo coś się dzieje. Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi.

gogi - może poproś pediatrę o wypisanie recepty na maść pieluszkową. Ja czasem nalewam wody do umywalki jak mała nawali kupsko i tam ją podmywam. A główkę Marii podnosi bardzo wysoko i jak tylko położę ją na brzuszku zaraz robi żółwika :)

jeżeli te pęknięcia w pachwinach, które ma Natalia, to odparzenie, to nam położna kazała: 1) dokładnie osuszać, 2) wietrzyć, 3) stosować oliwkę, żeby nawilżyć, zamiast Sudokremu, który wysusza skórę

reklama
nie wiem czy to dobry wątek ale napiszę:
kiedyś był temat odnośnie podawania dzieciom witaminy K i D i faktycznie jak zobaczyłam ceny w aptece to w szoku byłam.
nam pediatra zaleciła podawać na razie witaminę D3 w kropelkach i dała receptę i zapłaciłam 4,50 więc gdyby któraś z Was miała jeszcze wizytę przed sobą to kropelki dużo tańsze niż ampułki, ale są na receptę chyba tylko.
podaję Alusi 2 kropelki prosto do buźki.
:-)

Do góry