reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

w necie znalazłam taką notatkę:Artykuły - Żywienie niemowląt i dzieci

4. Kiedy można zacząć podawać dzieciom jogurt? Czy jest on bezpieczny u dzieci z alergią na mleko?
W wielu krajach europejskich jogurty są wprowadzane do diety dzieci stopniowo między 6. a 9. miesiącem życia. W Polsce zaleca się podawanie jogurtu (lub kefiru) od 10. -11. miesiąca życia, początkowo w niewielkich porcjach, 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej jest podawać jogurty zawierające tylko naturalne składniki, bez konserwantów. Jogurtów (ani kefirów) nie należy podawać dzieciom, które obowiązuje dieta bezmleczna (tzn. uczulonych na białko mleka krowiego).

Model żywienia niemowląt karmionych piersią i schemat żywienia niemowląt, które nie są karmione piersią. Aktualne (2001) zalecenia Instytutu Matki i Dziecka. Med. Prakt. Pediatr., 2001; 5: 129-131

ostatnia modyfikacja artykułu 19.05.2011- także aktualny

ja podawałam ok 9 miesiąca, w sumie to bardziej 10

Ostatnia edycja:
reklama
A powiedzcie jeszcze, jak to jest z żółtkiem? Od 7 miesiąca się podaje chyba. Dwa żółtka na tydzień, tak? A można dwa całe przez dwa dni czy trzeba to koniecznie dzielić po połówce?:/

A powiedzcie jeszcze, jak to jest z żółtkiem? Od 7 miesiąca się podaje chyba. Dwa żółtka na tydzień, tak? A można dwa całe przez dwa dni czy trzeba to koniecznie dzielić po połówce?:/
szczerze to ja podawałam 2 dni pod rząd ( całe żółtko w zupce na dwa dni)i kolejne 2 dni przerwy. A potem jak mi się przypomniało ;/
Dzieciom nigdny nic się nie działo więc się raczej nie psuło

Mamolka zapominałaś ;-) Jejku dobrze, że nie przeczytała tego taka jedna nawiedzona..Na lipcówkach zamęt zrobiła..Wyzwała dziewczyny, napisała im, ze jak żółtka nie podaja to dzieci będa nie inteligentne i takie tam...Normalnie noz się w kieszeni otwierał..
a ja nie apmiętam jak dawałam żółtko..Pewnie daletgo, że zapominałam ;-)

Wiesz co - hehehe- nie no szkoda słów. Ale swoją droga to wtedy diety mi nie były w głowie i jajko jadłam raz na ruski rok, więc musiały mi się ostro rzucić w oczy by o tym pamietać

My w domu uwielbiamy jajka :) Mąż to by najchętniej Frankowi już serwował jajecznicę ;) Dzień, kiedy zje pierwsze żółtko, chyba zapisze w kalendarzu :p

Nie wiem dla czego ale kiedyś mama mi mówiła, że chłopcy nie powinni za dużo jajek jeść. Pytałam lekarza(przy Matim, bo jemu do życia wystarczyłaby właśnie jajecznica:laugh2:), to tylko coś bąknął o wpływie jajek na cholesterol a co za tym idzie na płodność, znaczy na jego jakość. No i w zasadzie konkretnej odpowiedzi nie uzyskałam.:eek:

Ja pamiętam jak dałam Tymonowi pierwsze żółtko i zaraz później poszłam z nim kupować prezent na ślub dla znajomych. Chcieli kieliszki, więc poszłam do mocno eleganckiego sklepu, z mocno drogimi eleganckimi kieliszkami i... moje Dzieciątko rzuciło pięknego PAWIA na mocno elegancką i mocno błyszczącą (do czasu :p) podłogę. Później miał dłuższą przerwę w jedzeniu żółtek :confused2: a później już musiało być ok, bo nie pamiętam szczegółów :)

reklama
Byłam dziś u lekarza i zapytałam o krowie mleko. Pediatra powiedziała, że do ukończenie 2 roku życia dziecko nie powinno pić takiego mleka, a jeśli już to rozżedzone.

Do góry