reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Sun
ad. 1 Ja robiłam właśnie tak jak napisałaś.
ad. 2 Jeżeli stosujesz kleik ryżowy bobovity, to on jest bezmleczny, czyli musisz zrobic mm i dodac 2-3 miarki kleiku - konsystencja będzie idealna do butli (odejmij pół miarki mm jeżeli dodajesz mannę, bo ona jest już z mlekiem). Ja podawałam wcześniej mleko z kleikiem w proporcjach: 180ml wody + 6 miarek mm+ 4 miarki (2 łyżki) kleiku. Było dośc gęste, ale bez problemu przechodziło przez smok 6m+ :tak:

reklama
hej
mam problem - na początku kaszę manną należy dawać około pół łyżeczki na 100ml . Ja chcę dawać do zupki - mam taką zwykłą kaszę manną błyskawiczną. Tylko ja gotuję tej zupki tak na 3 obiady - to ile tej kaszy wsypać?1 łyżeczkę?
a może w ogóle inaczej podawać??
do zupki to wygodnie, bo pod koniec gotowania wsypię i gotowe, a dodatkowo troszkę zagęści obiadek.

ja już zapoczątkowałam mięsko ale delikatnie tym bardziej że moje dziecko zbuntowało się na jedzenie wszystkie zupki są bleee kasza i mleko mm też został cyc jabuszko i chrupki

dziewczyny muszę przejść na mm ale jak pisałam mała nie chce tego pić macie jakieś sposoby

Mam pytanie do dziewczyn, ktore karmia piersia-kiedy wprowadzacie mieso do zupek??

Znowu się będą śmiać, że jak Antylopka...:/ ;) Franol je warzywa od skończenia 4 miesięcy. Po 4 dniach już zastępowały mu cały posiłek obiadowy, bo wsuwam tyle, że nie chciał potem już mleka. Po miesiącu - jak już przetestował wszystkie warzywa po parę razy - wprowadziłam mięso. Teraz je mięsko prawie codziennie, no chyba że nie mam akurat w domu. Rybę zjadł dopiero w ubiegły piątek pierwszą.

Co do kleiku/kaszki, to ja robię tak, że na kolację przygotowuję 120 ml mm, do tego dodaję 2 i ciut łyżki kleiku i pół słoiczka owoców.
Wczoraj skończyło nam się mm początkowe, a że Franek za tydzień kończy 6 miesiąc, to nie opłacało się kupować drugiej puszki początkowego, więc od wczoraj jest na mleku numer 2. Nie zauważyłam żadnej różnicy. No ale on je tylko jeden posiłek na tym mleku, do tego jeden obiad mięsno-warzywny, a pozostałe 3 posiłki to mleko naturalne, więc jest "pod osłoną".

ja chyba nie bede wchodzic na ten watek, bo mi sie serce sciska ... moja nadal tylko kleik kukurydziany, ale zjada z 60 ml mleka tylko. innych rzeczy az starch wprowadzac, bo ciagle meczy ja brzuszek. na razie probowalam ziemniak+marchew a dzis dyni. ale i tak zjada tylko pare lyzeczek ...

Gufi - spokojnie, od paru łyżeczek początki, daj Alisi czas na poznanie smaków, a na brzuszek podajesz coś? ja przy wprowadzaniu nowego jedzonka nie rozstawałam się z herbatką na dobre trawienie i espumisanem na noc

hej
mam problem - na początku kaszę manną należy dawać około pół łyżeczki na 100ml . Ja chcę dawać do zupki - mam taką zwykłą kaszę manną błyskawiczną. Tylko ja gotuję tej zupki tak na 3 obiady - to ile tej kaszy wsypać?1 łyżeczkę?
a może w ogóle inaczej podawać??
do zupki to wygodnie, bo pod koniec gotowania wsypię i gotowe, a dodatkowo troszkę zagęści obiadek.

Myślę, że skoro jest błyskawiczna to nie ma sensu gotowac tylko dodac przed podaniem (do ciepłej zupki).
Asjaa - a jaką masz mannę, bo ja takiej szukam?

reklama
gufi- a wspominałaś lekarce o tych bólach brzuszka? Może Ala ma nietolerancję jakiegoś produktu ( więc wysypki nie musi być jak np przy alergii). Bóle brzucha, słabe przybieranie na wadze, a kupy jakie?

wyniki z krwi i moczu super, to może zrób badanie kału na zaburzenia wchłaniania pokarmu z jelit- ale takie badanie trzeba koniecznie z lekarka ustalić bo w necie czytałam o jakiejś specjalnej diecie przed pobraniem próbki i pojemniczkach

bardzo mało je- żołądeczek ściśnięty to i może stąd bóle brzuszka.

a co z kaszkami mleczno -ryżowymi? One są słodkie może małej podpasują

albo mieszaj warzywa z owocami

eeeh- no nie wiem jak pomóc - taka słodka ta twoja kruszynka :)
a Nina w jej wieku jak wagowo i gabarytowo wyglądała?

Do góry