reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Salomii- może jej to mleko nie smakuje? Wiem że to drogo kosztuje tak kupić kilka róznych mlek ale może warto poszukać innego mm jak taki z niej mleczny niejadek

u mnie mleka dużo - bo Mikołajowi ciągle mało ;/

NOC
23/12 flaszka mleka120ml- czasami prześpi to karmienie- od dziś próbuje oszukiwać wodą
3/4 flaszka mleka 170ml
Ranek
6/7 flaszka mleka 170ml
9/11 flaszka mleka 170ml
na spacerze soczek pół na pół z wodą
12/14 obiadek
17/18 deserek lub deserek popity soczkiem pół na pół z wodą na dobicie / flaszka mleka 170ml jak zapomnę o deserku
20 flaszka mleka ( niedługo kaszka) 170ml

soczek ok 300-400ml na dobę wiem wiem pije dużo bo staram się go trochę oszukiwać :baffled:

no i zaraz dam chrupki do raczki

Ostatnia edycja:
reklama
To może ja też napiszę, choć my nie na mm, ale widzę, że schemat u nas podobny, więc może w czymś pomoże :) Godziny tak około oczywiście

* 7:00 - mleczko
* 10:00 - mleczko
[tu w międzyczasie czasem pół słoiczka owoców]
* 13:00 - obiadek: mały lub duży słoik + woda (ok. 50 ml)
* 16:00 - mleczko
[tu zazwyczaj spacer, na którym pije wodę - czasem niewiele, ale jak jest ciepło to nawet i 100 ml na raz, np. wczoraj]
* 19:00 - kleik ryżowy (2,5 łyżki) na mm (120 ml) + pół słoiczka owoców + woda (zazwyczaj już niewiele)

W nocy albo nic (sporadycznie), albo ok. 3-4 mleczko.
W międzyczasie czasem chrupki do zabawy. No i może kisiel zacznę robić, bo innych pomysłów nie mam. Najgorzej jest Puckowi doczekać do obiadu... Może po prostu już mało mleka mam albo mu nie wystarcza... Zastanawiam się nad wprowadzeniem kaszki na śniadanie po 6 miesiącu.

dziewczynki no niestety my jestesmy na bebilonie sprowadzanym z polski, bylysmy na nan i nan ha po nan miala wysypki wszedzie te szorstkie a po nan ha niby bylo lepiej ale zielona wodnista kupa smierdzaca i wyczytalam ze jesli dziecko ma alergie na mleko(a skoro po nan miala takie plamy to chyba ma) to mlek ha nie stosowac(napisane na mleku) wiec znowu kupilismy bebilon ktory wczesniej sie sprawdzal niezle, no i ja nie mam pola do popisu w kwesti zmiany mlek gdyz tu jest tylko nan, hipp i cos jeszcze ale komplenie nieznane i widzialam tylko 2 wiec nie bede ryzykowac, no i Arlenka ma tez problem z butla bo lyzka kaszke zje nawet chetnie obiadki tez wcina np bobovity bo na hippa ekologicznego a tu jest wiekszosc takiego to wymiotuje wrecz hehe, musze poszukac jakies przepisy na obiadki no i chodzilo mi o to ile wasze dzieci tez mleka jedza i z tego co widze to Mikolaj :O wow duuuzo ale Milenka w normie Arlenkowej

to te Wasze dzieciaczki widze duzo mleka wypijaja moj łobuz to juz nie chce ;/
a to nasz schemat żywieniowy
00-1 mleko 120 ml (ostatnio ten posilek zanika)
3-4 mleko 120 ml
6 mleko 120 ml
8-8.30 kleik kukurydziany
11-12 obiadek sloiczkowy
15-16 deserek słoiczkowy
18-19 kaszka mleczno - ryzowa smakowa

no i oczywiscie co 2 dni soczek
herbatki pije dosc sporo 4-5 butelki po 100 ml minimum

Ależ różnice! Igor za mlekami na przepada, ale w ogóle picie jakoś mu nie wchodzi. Na szczęście objawów odwodnienia nie ma, a ślini się jakby wręcz miał nadmiar wody, więc się nie martwię.
6-7 rano ok 100 ml mleka, czasem 120
ok 9 kaszka na gęsto z owocami 120 ml mleka+kleik kukurydziany+owoce
ok 12-13 DUŻY słoik zupy
ok 17 120 mleka/kisiel albo i nic
ok 20 180 ml mleka NAN dobranoc
Niby mało je, a wielki jak koń :D

wiecie co to ja jakas uposledzona jestem :/ wszedzie na mlekach jest napisane ze dziecko powinno jesc min 5 razy dziennie 150 ml.... no wiec zalozylam ze jak je 4 razy plus jakies inne jedzonko to ok ale jak 3 razy to tragedia juz.... ale ja glupia.. niechcacy sie w babcie bawie swoja Arlenka je- 150 kaszki kolo 10-11, 14-15 obiadek 125, 18 jakies mleko lub kaszka 150 22 to samo i w nocy mleko 150 w miedzyczasie zjada deserek na raty... wiec nie jest zle, teraz wazy 7450 i mierzy 68 cm wzrost ma jakos na poczatku 90centyla a waga posrodku 50... urosla w ciagu 6 tygodni 3 cm i przytyla 800g a ciagle tak je.. ale ze mnie idiotka.. padlo mi na mozg

reklama
Salomii i wszystko w porządku ;-) Ładnie przybiera. Mój tez jest wagowo na 50 centylu i pediatra mówiła, że w sam raz. Je podobnie: 9-180 mleka, 13-teraz już duży słoik obiadu, 17-180 mleka, 20-150 kleiku kuk. + 60 owoców, 4- 180 mleka.
Chciałabym zrezygnować z tego nocnego karmienia. Na początku myślałam, że on wstaje z przyzwyczajenia, ale jak zobaczy butlę to, aż się wyrywa, więc chyba to mały głód go atakuje....Jak skończy 6 miesięcy to z ciekawości spróbuje mu dawać wodę i zobaczę czy zaśnie w ogóle po wodzie czy będzie dalej czekał na prawdziwe jedzenie ;-)

Do góry