reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Gufi ja bym nie podawała..w słoiczkach wszystko szybciej..Ja nie podaje, truskawki tez nie podawalam..za bardzo alergizująco działaja a jeszcz jak Mała ma klopty z brzuszkiem...

reklama
Ja właśnie niechcący kupiłam na wyjazd nad morze słoiczek z pomidorami i zastanawiem się, czy go podawać, czy jeszcze troche poczekać. No i chyba go zostawie w domu na za jakis czas, bo i tak dla Idy bedzie nowością jedzienie mięsa ze słoiczków.

No i ja też się dziwię, że inne grudniaczki tak dużo jedzą. Gwiazda zjada rano (o 10) 120 ml mleka, potem niecałą filizankę zupki (ok mały słoiczek), ok 16 mleko, a kaszke z owocami tylko od czasu do czasu i to też tylko 30 ml kaszki :-/ jak jej dam więcej, to nie zjada wieczornego mleka :-/ W nocy jest bardziej glodna budzi sie 2 razy na ok 60 ml mleka.

no to na razie sie wstrzymam z pomidorem. a buraczki??? bo w rozpiskach tez sa pozniej, a mi sie wydaje, ze to takie przyjazne warzywo ;)

juz mi sie pierwsza porcja jarzynowej gotuje :))))

cwietka - no i jak to jest, ze moja Alicja zjada wiecej, a ledwo co przybiera ...
7 - piers
10 - 60ml kaszki + pol sloiczka owocow
13 - zupka - troche wiecej niz maly sloiczek
15-16 - piers
18 - kleik kukurydziany na 120 ml mm
20, 24, czasem 3 - piers

Ostatnia edycja:
W tych słoiczkach to faktycznie wszystko szybciej ale też i pewnie przetworzone dziesiątki razy i tak znikome ilości...

Mój muszę powiedzieć, że sporo zjada:tak:. Rano mleko zagęszczone kaszką-180ml mm i 3 miarki kaszki, potem obiadek-2 małe słoiczki lub duży i połowa małego, deserek- cały słoiczek owoców z kleikiem(120ml mm) na gęsto, zamiast słoiczka owoców często dodaję owoce przeze mnie zblendowane, ile ich jest objętościowo trudno powiedzieć, bo zawsze jest w tym banan a on tak jakoś dziwnie napowietrza się:dry: przy blendowaniu i mam wrażenie, że ta paćka owocowa taka nadmuchana jest. Wieczorem znowu mm zagęszczone kaszką-180ml mm i 4 miarki kaszki i jedno karmienie w nocy-210ml mm i 4 miarki kaszki.
Przez cały dzień do tego jest jakaś 50-a soku lub 150ml herbatki(bardziej ją lubi:baffled:)

Czasem po deserku dostaje coś do łapki, chrupki, biszkopta albo bułę do pomemłania:-D.

Ja jutro mam debiut w gotowaniu dla małego :|.. aż się boje. Urosło w ogródku co nieco, więc trzeba się wziąć za gotowanie.

Co mam malutkiemu wrzucić do gara :D? Ziemniaka, marchewkę, pietruszkę... do tego osobno trochę piersi z kurczaka? I już? A w jakich proporcjach? Ile marchewki i ziemniaków?

I czy ktoś mi może dać namiar na tą rozpiskę co w którym miesiącu? Ja szukam i znaleźć nie mogę... Przeszukałam ten temat (co kilka stron) i chyba przeoczyłam..

Ach i w parowarze mogę to robić? Zdrowiej chyba? Kupiłam rok temu i stoi i się kurzy, więc bym w końcu używa go do czegoś :)

ja juz po debiucie :)

dzis zrobilam jarzynowa z ziemniaka, marchewki, pietruszki i selera. dalam 4 ziemniaki, 4 marchewki, kawalek selara i pietruszki. wszystko wrzucilam do garnka parowego i wyszlo na 4 obiadki :D

jutro zrobie wersje z brokulem

a co z BURACZKIEM? mozna juz? a MASLO dodajecie do zupek?

Salomii Dziękuje, Dziękuje, Dziękuje

No właśnie widzę co za porcje.

Mój mały to zjada:
około 10 150ml mm z kaszką ryżową
około 13 190ml zupki/obiadku
około 15 60ml mm z kaszką ryżową
około 17 150ml owoca
około 20 170-180ml mm z kaszką ryżową
Czasami na śpiocha około 22 zje jeszcze z 60ml mm z kaszką ryżową.

A na opakowaniu po mm (bebilon pepti 2) pisze 3 x 210ml... Żołądek by mu rozerwało.

Kurcze jak dobrze, ze ja nie wiem ile ;-) Zje jest najodzony i oki..A te 200 ml kaszki to swieto było ;-)

reklama
Ja właśnie niechcący kupiłam na wyjazd nad morze słoiczek z pomidorami i zastanawiem się, czy go podawać, czy jeszcze troche poczekać. No i chyba go zostawie w domu na za jakis czas, bo i tak dla Idy bedzie nowością jedzienie mięsa ze słoiczków.
moj je z pomidorami, ale tez truskawki wcina (ale tylko z Polski:) ) Tutaj jest jedna zasada - po sonczonym 6 miesiącu wprowadzasz stopniowo owoce i warzywa zaczynając od miesjcowych. Mi ta zasada pasuje, bo do polsich wytycznych nie stosowalam sie przy Wiki, wiec one odpadają.

I czy ktoś mi może dać namiar na tą rozpiskę co w którym miesiącu? Ja szukam i znaleźć nie mogę... Przeszukałam ten temat (co kilka stron) i chyba przeoczyłam..
Ach i w parowarze mogę to robić? Zdrowiej chyba? Kupiłam rok temu i stoi i się kurzy, więc bym w końcu używa go do czegoś :)
Tutaj jest jedna zasada - po sonczonym 6 miesiącu wprowadzasz stopniowo owoce i warzywa zaczynając od miesjcowych. Mi ta zasada pasuje, bo do polsich wytycznych nie stosowalam sie przy Wiki, wiec one odpadają.

dzisiaj moj glodomor mi wyjadl MOJA kaszke manne z malinami;-/ za duzo mu nie dalam, bo na normalnym mleku, zjadl z pol filizanki ale glosno domagal sie wiecej.
Adas je mniej wiecj tak:
miedzy 5 a 7.30 (róznie bywa) piers
ok. 10 jogurcik misiowy lub kaszka - tylko jedzona lyzeczka (okolo 100ml)
ok. 13 obiadek (okolo 150 ml)
ok. 15.30 owoce (czesto potem ciamka skorke od bagietki - potrafi zjesc spory kawal)
ok.17-17.30 jak przychodze to koniecznie piers - potrafi wypic dwie
ok.19.30-20 (w czasie naszej kolacji) zawsze cos dojada - owoce lub warzywka (dzisiaj moja kaszek z malinami zjadl)
na spanie piers i w nocy jeszcze raz sie budzi na piers

Do góry