reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Salomii - szkoda że się nie zgadałyśmy w święta ;-)

Ja czytałam że po 9 miesiącu można podawać gluten dowoli jeśli wcześniej przeszło dziecko ekspozycję jednej łyżeczki przez miesiąc i potem jednego posiłku glutenowego przez pozostałe miesiące. Ja ominęłam ekspozycję jednej łyżeczki, tak jak przy córce zresztą i od razu przeszłam do ekspozycji jednym posiłkiem i tak robimy i jest wsio ok ;-)

reklama
ja juz nic niewiem :/:/
Kbetina wez mi wytlumacz.. w obiadkach z glutenem jest tyle glutenu ze nie zaszkodzi dziecku ktore jest na ekspozycji??
Ewa jak mozecie byc na ekspozycji jak to ma trwac 3 miesiace??

zglupialam,

Salomii - to czy zaszkodzi to się okaże do 3. miesięcy - bo mniej wiecej to tego czasu może pojawić się reakcja. Stąd ten długi czas ekspozycji. A zaczynać nalezy od małych dawek- płaska łyżeczka przez 2 mies. potem 2 łyżeczki przez miesiąc ( u piersiowych 1 płaska przez miesiąc).

Ja dodaję taką mleczną błyskawiczną 1 łyżeczkę do mleka - już kończymy 2. miesiąc ekspozycji, a jeszcze nie zużyłam całej paczki, także wcale jakos drogo nie wychodzi, ajest znacznie mniej upierdliwa niż zwykła manna ;-)

Wymyśliłam nowy sposób na zupę - zamiast dość upierdliwego rozgniatania widelcem, dzisiejszą porcję przecisnęłam przez plastikowy durszlak z dużymi oczkami, następny etap to pewnie będzie krojenie kółkiem z drucikami do sałatki jarzynowej :)

Dostałam ze strettcom czy ja to się tam pisze paczke z kaszkami do picia. super to!! W takich kartonikach jak soczki, otwierasz, wlewasz i już. 12 sztuk dostałam i testuje:-) W temperaturze pokojowej albo lekko podrzewasz, 24 h w lodówce można trzymać po otwarciu bo tego 250 ml Flipowi dałam durna po cycu ale popił troche ale miny robił ;-)

Kurcze, a ja zapomniałam - nienawidzę chodzić na pocztę, a wczoraj byłam, to mogłam przy okazji wysłać. Ale ze mnie barania głowa. Teraz to nieprędko się znów na pocztę wybiorę :-(

ja na imieniny dostane od mamy taki maly mikser brauna i w przyszlyn tygodniu zamierzam wziac sie na przygotowywanie wlasnych zupek :))))

mam pytanko o kupki - czy jak juz maluszki jedza inne rzeczy niz piers, to powinny codziennie robic kupe? bo moja czasem robi 2 dziennie, a czasem jedna na 3 dni ... jak to jest u Was?

reklama
gufi - mój ma czasem nawet kilka kupek dziennie, ale niektóre takie małe śmierdziuchy, a czasami potężna kupa.
Co do warzyw - to albo na rynku, albo zwyczajnie w sklepie kupuje.

dzięki za odp w sprawie kaszki. Córci dawałam do obiadku, tak jak teraz Maćkowi, nie wiem skąd u mnie te niepokoje ;/ dziś na około 2 obiadki sypnęłam 2 łyżeczki płaskie manny błyskawicznej i mam nadzieje, ze będzie ok.
Problem polega na tym, że obiadki małemu gotuję w ilościach 'na oko', czyli nie wiem, czy w garnuszku mam 300, 400 czy więcej ml zupki, a kaszkę należy podawać w ilości ok 3 g na 100 ml:) ( na dzień?)

Do góry