reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

reklama
mamolka, wrublik - dzieki za rady :) musze wlasnie przejechac sie do dobrego pediatry, zeby mi cos zaproponowal. Ninka tez z waga byla w dolnych centylach, ale na pewno byla grubsza niz Alicja. w sumie nie przejmuje sie tak bardzo, bo mala super sie rozwija i nie wyglada na chora. a Ninka w jej wieku byla wg starych zalecen jeszcze ciagle tylko na cycu ...

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi;-)
Gufi wiem ze matke to serce zawsze boli jak dziecko nie chce jesc.Moge ci tylko powtorzyc co mi lekarz powiedzial-"nic na sile, kazde dziecko ma swoje tempo".Sama to sobie tez probuje tlumaczyc, bo moj Jas to podobnie jak twoja Alicja-waga piorkowa:tak:Ale przeciez jedzenia na sile nie wepchasz:sorry2:

hej
mam pytanie - czy mogę dać małemu polędwiczkę? kupiłam i właśnie mi się kawałek gotuje do zupki, ale nic nie mogę znaleźć na temat tego mięska w diecie półroczniaka:eek:
do tej pory jadł filet z kurczaka.

Polędwiczka wieprzowa? Wieprzowina to chyba później. Na początek kurczak, indyk, królik, cielęcina, nawet wołowina jest chyba przed wieprzowym mięsem. Chyba :)

A ja mam pytanie o mm. Czy naprawdę trzeba je zużyć w 3 tygodnie od otwarcia, czy chodzi o to, żeby nie zawilgło? Bo mój Tato kupił nam wielką puszkę NAN, a ja używam mm tylko do kaszki na wieczór i nie ma szans tego zużyć w 3 tygodnie... Co prawda z 90 ml mleka na kolację doszliśmy w 2 tygodnie do 150, a dziś podam chyba 180, bo wczorajsze 150 to było trochę mało, no ale mimo wszystko - to tylko jeden posiłek.

Jak karmiłam piersią i mały dostawał mm w kryzysowych sytuacjach do dociągnęłam do 4 tygodni jedno opakowanie, dłużej się bałam bo właśnie nie wiedziałam co jest powodem takiego limitu czasowego.

No i młodemu nic oczywiście nie było.

Ja myślę, że przechowując w suchym miejscu i używając tylko tej miarki można spokojnie miesiąc pociągnąć. Tu raczej chodzi o zabezpieczenie producentów (jak zwykle zresztą) oraz chęć zysku - bo przecież jeżeli zostanie Ci pół paczki mleka, a minęły już 3 tyg. to kupisz następną, prawda?
Ewa - na pewno zużyjesz to w miesiąc jak nie wcześniej - u nas mm jest 3 x dziennie 150-180 i tygodniowo idzie ok 750g, więc po skomplikownych obliczeniach matematycznych wychodzi, że te 800g możesz zużyć w ok. 3 tyg ;-)

Ewa, tak jak dziewczyny napisały - z miesiąc spokojnie bym trzymała, jest w puszce, więc chyba będzie ok. Ale dłużej to pewnie nie trzymałabym tego mleka, choc powiem szczerze, że nie wiem, co tez mogłoby się stać:p może chodzi tylko o to, aby częściej kupować??

reklama
Do góry