reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Na głównym pytałam ale widać umkneło a mianowicieczy 3x mleko w dzień to nie za mało? bo jedno karmienie zastępuje zupka, gdzieś pomiędzy posiłkami jest owoc (niechętnie bardzo więc tylko trochę), w nocy wypada mleko czwarty raz. Wszedzie normy wskazują że w 5 mies. mleko jest 4x ale 4x na dobę czy na dzień?

reklama
my jemy 4 x mleko w dzień (7,10,16,19 + 23 kaszka ryżowa + w nocy koło czwartej) + zupka o 13-ej - matko kochana teraz dopiero jak napisałam to widzę ile ona je - ale szczerze mówiąc jakoś ostatnio i tak słabo przybiera - jemy z reguły ok 150 ml mieszanki (bo na 150 ml wody to wtedy mieszanki wychodzi koło 170 ml i nigdy całości nie zjada)

a ta kaszkę ryżową to dajesz na śpioch? czy juz sie budzi na karmienie sama? tal kaszka jest na wodzie czy na mleku?

kaszkę na śpiąco - siłą ją karmię bo jak nie karmiłam to budziła się 2 razy w nocy. Kaszkę mamy Bebilonu - bo my na bebilonie i ona już jest na mm także tylko wodę się dodaje. Czasem zje tej kaszki 130 ml a czasem tylko 60 ml

Na głównym pytałam ale widać umkneło a mianowicieczy 3x mleko w dzień to nie za mało? bo jedno karmienie zastępuje zupka, gdzieś pomiędzy posiłkami jest owoc (niechętnie bardzo więc tylko trochę), w nocy wypada mleko czwarty raz. Wszedzie normy wskazują że w 5 mies. mleko jest 4x ale 4x na dobę czy na dzień?
Sarka my jemy tak samo: 9, 17, 20, 5 mleko i o 13 obiadek. W międzyczasie woda lub herbatka i po obiadku czasami deserek. Czyli też jemy 4x mleko ale w ciągu doby. A zjada 180, czyli mieszanki jakies 200ml. Na noc dosypuję kleik kukurydziany, żeby w nocy nie budził się z krzykiem. W sumie też myślałam, że to mało, ale już 2 miesiące tak je i ładnie przybierał.

U nas w sumie 4x:
3x mleko 150 ml (6, 10, 18)
o 14 zupka
i na noc mleko zagęszczone kleikiem ryż. i łyżeczką manny 180ml.
Nigdy nie zjadał wszystkiego, ale od kilku dni jesteśmy już na NAN2 i nagle wypija do dna :-)

Dzięki dziewczyny (cos mi podziękowania nie wchodza:/).

cristal ale to az dziwne hehe bo powinno byc odwrotnie, ze niby bardziej powinno go sycić to mleczko, no ale może słodsze ciut jes, próbowałas?:)

No u nas nie chce byc więcej, bo zrezygnowała z jedzenia mleka rano, zje w nocy ok 3,4 i jeszcze niedawno zjadała ok 6,7, a teraz nie ma tego karmienia i je dopiero ok 10 kaszkę łyzeczką, potem na spacerze (birę ze sobą zeby w domu nie siedzieć) ok 14 mleko ok 17 zupkę no i na noc ok 20 mleko z kleikiem na noc. No ale widać to jej wystarcza

matko jak wasze pociechy mało jedzą - zamiencie się ze mną dzieckiem na jeden dzień to zobaczycie żarłoka :-D 5 razy mleko to absolutne minimum - z tym, że my na cycu. obiad średnio go zasyca choćby zjadł cały słoiczek - masakra :-)

reklama
To u nas 4 x mleko i 1 x obiadek. Czasem przed ostatnim mlekiem kaszka. No i w nocy 1 x mleko.
Ostatnio Franek robi sobie 4-godzinne przerwy między posiłkami, a że jest przytomny między 7 a 19, to ciężko w niego wmusić piąty posiłek, ale jakoś próbuję, bo cztery to jednak trochę za mało.

Do góry