reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

pytanie - kto daje dziecku bebilon i jak dziecko na to mleko reaguje? bo ja się zastanawiam nad wyborem jak przejdę na mm i chyba spróbuję Aptamil, czyli to samo co polski bebilon... zbieram opinie :-) i chyba jeszcze pogadam z myangel co ona wprowadzi bo chyba w tym temacie tutaj jest bardziej zorientowana niż ja :-D
My generalnie na NANie, z krótką przerwą na bebilon comfort (ze względu na kolkę) ale kupy po tym były straszne - zielone, śluzowe i śmierdziały octem - bebilon nie ma prebiotyków, więc stąd te problemy. Po powrocie do NAN wszystko ok :tak:
 
reklama
co kiedy.jpg

12a36104ae1c.jpg

Reszta jutro. Jak naciśniecie to można powiekszyć tak samo jak zdjęcia na kompie.
 
czuję się skołowaciała - czytam w internecie bo te kupy mnie martwią a zaczęły się po mojej zupce, czyli po kaszy mannej czyli po glutenie i już panikuję że to alergia na gluten. No w każdym razie znalazłam już 2 artykuły gdzie jest napisane że gluten wprowadzać jak najpóźniej bo to zmniejsza ryzyko alergii i 10 miesięcy to dobry moment na wprowadzenie glutenu a nawet do roku nie podawać - nie wiem już sama
 
sun bo to nowa "moda" teraz z tym glutenem - ze wcześniej się wprowadza, kiedys byłao własnie od 10 czy po 10 mies. i teraz też tak możesz, wcale nie musisz teraz-szybciej jesli nie chcesz...ja się sama zastanawiam czy nie poczekać i nie robić jak kiedyś...
 
sun bo to nowa "moda" teraz z tym glutenem - ze wcześniej się wprowadza, kiedys byłao własnie od 10 czy po 10 mies. i teraz też tak możesz, wcale nie musisz teraz-szybciej jesli nie chcesz...ja się sama zastanawiam czy nie poczekać i nie robić jak kiedyś...
No właśnie, moda. Nie mam zamiaru kombinować. Robię tak jak kiedyś.
 
Ja nie mam doświadczenia, więc wprowadzam jedzonko i gluten tak jak teraz radzą - skoro Frankowi to pasuje, to znaczy, że też jest ok. Zobaczymy, co będą mówić jak mi się drugie dziecko urodzi ;)

Mam pytanie do osób, które same przygotowują obiadki - jeśli gotujecie warzywa na parze, to potem je miksujecie i podajecie czy jeszcze rozcieńczacie czymś?
 
Ewa - ja dolewam troszke wody juz podczas miksowania, bo lepiej idzie, a i tak wychodzi gęsta papka.

Sun - jakie są objawy? Jeśli to alergia odstaw gluten na kilka dni i obserwuj, jesli ustąpią to znów podaj i obserwuj czy objawy wróciły. Jeśli tak, no to może być albo alergia, albo celiakia. Jeśli tylko alergia, to spoko, z tego się wyrasta, jeśli celiakia, Zuzia musi być na diecie bezglutenowej. Oczywiście w tej sytuacji musisz iść do specjalisty.
Tu poczytaj o objawach:
Alergia na gluten
celiakia Objawy

Dziewczyny, z tym wprowadzaniem glutenu to nie chodzi o nową modę, tylko o wyniki badań, które wciąż się zmieniają. Kiedyś sądzono, że z celiakii można wyleczyć, potem, że można uchronić przed zachorowaniem podając gluten wcześniej (jest to choroba genetyczna, więc nic z tego), potem stwierdzono,że jednak później, jak dziecko ma juz wykształconą odporność, a obecnie wiadomo, że lepiej kontaktować z potencjalnymi alergenami, gdy ta odporność nie jest jeszcze w pełni wykształcona, w tzw okienku immunologicznym, czyli 4-6 mies. życia.
 
reklama
wy tu o glutenie i daniach z mieskami, a my ciagle na cycu ... podawanie sloiczkow skonczylo sie wielkim bolem brzucha i zaparciem :( na razie musze troche odczekac. w sumie Ninka miala 5,5 m-ca jak zaczelam jej wprowadzac nowosci, wiec na razie tragedii nie ma ;)
 
Do góry