reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

moja panna je waniliową (ryżową) i też jest słodkawa ale nie tak tragicznie, kupiliśmy bobovity jabłkową a że się spieszyłam w sklepie i nie przeczytałam składu to się okazało że praktycznie sam cukier jak mi się odrobinę rozlało to kleiło się masakrycznie, a w składzie prawie sam cukier

reklama
ewa pokaz jaki masz blender!
Co do kaszki i owoców to pewnie że można, ja tak potem dawałam Wiktorkowi, na razie daje samą Miluśce bo nie chce objetościwo jej zwiększać bo by nie dała rady tego ogarnąć;p a że moja owocami gardzi więc z czasem jak najbardziej się w kaszce znajdą;)
Ja daje ryżową jabłkową z bobovity, nam smakuje, w zanadrzu mam malinową:)

u nas mlody wcina sam kleik, albo do kleiku dodalam mu banany. poza tym kaszkę ryżowa z brzoskwiniami. w niedzielę dolecą nowe smaki z Pl to będziemy testować dalej. narazie wybredny nie jest :-D a to, że cukier to już trudno. je jedną kaszkę dziennie i to nie ze 150ml póki co i innymi daniami nie gardzi (tfu tfu). no ale jak już pisałam po ekspozycji na gluten przejdziemy na zwykłą kaszkę.

ewa pokaz jaki masz blender!

Coś takiego: Philips Avent SCF 870 - Ceneo.pl
Fajna sprawa, ale co z tego, skoro Franek gardzi moim jedzeniem... Dziś dostał słoiczek i tak paszczę otwierał, że nie nadążałam mu do niej kolejnych łyżeczek pakować. A moje zje, bo głodny, ale szału nie ma... Jutro zrobię mu samą marchewkę z ziemniakiem i zobaczymy, czy mu posmakuje. Może po prostu za dużo warzyw na raz dawałam. Albo konsystencja mu nie pasuje - te słoiczkowe obiadki są bardziej płynne.

My dziś słoiczek z indykiem opanowaliśmy. Nie nadążałam podawać:szok:! Do tego zachęcona tym, że młody jakiś czas temu wrąbał słoiczek bananów kupiłam nektar bananowy hippa. Pierwszy raz widziałam jak moje dziecko potrafi pić:szok::-D! Nie licząc mleka oczywiście. Wychodzi na to, że lubiiimy banany:tak:.

A można jedzenie dla dzieci doprawiać ziołami? Przyszła mi dziś jakaś dzieciowa gratisowa gazetka i tam kobieta się chwali, że synek polubił ziemniaki, jak mu je z rozmarynem zrobiła. Tylko nie wiem, w jakim był wieku. Pewnie starszy, ale nie napisali, od jakiego wieku można takie rzeczy podawać.

ja nadal malej nic nie daje, bo pojawil sie u nas problem z kupka :( w domu strzelala po 3-4 na dobe, a tutaj nagle przestala robic. juz dwa dni bez kupy, ale steka i prezy sie i nic. nie wiem skad ta zmiana ... myslicie ze dac jej czopka???

Ewa - może dodawaj wody więcej, ja do porcji ok 200g dodaję ok 50 ml wody a i tak wychodzi gęste - takie mrożę, a jak podgrzewam Cyprianowi to znowu dolewam troszkę wody.
U nas obiadki domowe jeszcze bardziej smakują niż słoiczkowe, pewnie dlatego że z mięskiem :-D
Za to kaszka nie wchodziła taka gęsta, więc dodaję do mleka kleiku ryżowego i wchodzi pięknie, może tamta (mleczno-ryżowa) była za słodka.
Tych smakowych kaszek nie podaję, tam sam cukier i sztuczne aromaty, to już lepiej taki kleik ryżowy z owocami wymieszać, smaczniejszy i na pewno zdrowszy :tak:

Gufi - coś nowego jadła? Czy Ty? A może to od zmiany otoczenia:confused: W każdym razie myślę, że możesz podac czopka, w końcu to jednorazowa akcja.

Ostatnia edycja:
ewa dokładnie- wymieszaj z wodą, dodaj troszke masełka, ono fajnie zmienia smak na lepsze:) z ziołami bym się wstrzymała
blender fajny ale dość drogi...więc jak się już ma to nie ma to tamto, trzeba gotować samemu hehe

gufi jak się mała wyraznie męczy to daj, pewnie że tak! ale skad taka zmiana skoro ona na piersi?

reklama
Widzę, że nie tylko ja mam opór przed dawaniem słodkich kaszek... Igor wpyla kleik ryżowy albo kukurydziany z owocami ze słoika albo z tartym jabłkiem, ew. kaszkę ryżową smakową do picia na noc jak wiem, że w dzień mało zjadł i trzeba uzupełnić kalorie :)
Poza tym zastanawiam się od kiedy można dać np. zwykły jogurt naturalny. bo te "dzieciowe" to kolejne ulepki... Kiedyś były takie kaszki błyskawiczne z brokułami i z marchewką i groszkiem... są jeszcze? bo ja się dawno nie spotkałam.

Do góry