reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WSZYSTKO O KARMIENIU

tak lindsay plantex jest okej :) nasz mały go uwielbia i pierdzi po nim aż miło ;D
chyba spróbujemy tego debridatu skoro tak zachwalasz... czy to jest lekarstwo typowo "kolkowe"? bo nie wiem czy moja pani doktor przepisze bez marudzenia...

reklama
typowo kolkowe nie, ale we wskazaniach jest napisane dolegliwosci jelitowe. my dawalismy najpierw regularnie 3x2ml a teraz jak sie cos dzieje to 2ml. debridat usuwa z jelit niepotrzebne napiecia.
ten plantex to słodki ze hej ;)

Lindsay to jak dobrze zrozumialam, odciagac najpierw pokarm z piersi ktora wlasnie karmilysmy - a do tego mam dwa pytania:
1.ile czasu, czy sa jakies wyrazne granice czasowe - bo ja zauwazylam wlasnie ze po 10 minutach leci znacznie intensywniej niz na poczatku, okolo 15 minut??
2. czy dociagac potem z drugiej piersi?

A z praca to jest u nie tak fajnie i nie fajnie, wlsciwie dalej jestem nad robieniem doktoratu, w ramach tego mam jeszcze paru pacjentow do przyjecie i troszke pisania i analizy. Wlasciwie spokojnie pracy na okolo 6 miesiecy - przy zalozeniu ze bede miala tyle wolnego czasu co teraz ;) ale chcialabym wrocic do takiej konkretnej pracy - bardzo bym chciala, tylko rozsadek nakazuje poswiecic na razie Anuli tyle czasu ile tylko mozliwe i skonczyc ten doktorat, wiec raczej nie wroce przed roczkiem Anulki, a jak juz to na najwyzej pol etatu. - co mi sie juz marzy ;)

Znajoma mojej mamy mowi, ze najlperza metoda na rozbudzenie laktacji jes tw przypadku gdy pojawia sie problemy spedzenie z dzieckiem doby przy piersi w łozku z dobra ksiaazka, filmme, spiac-jak najwiecje relaksu itd. Moze to nie jest glupi sposob. Jeszcze nie probowalam, ale sie zastanowie kiedys nad tym. :D

Dziewczyny a jak potem podgrzewacie to odciągnięte mleko? I do jakiej temperatury, i czy w ogóle mierzycie jakoś temperaturę tego mleka czy na oko?
Bo ja jeszcze nie odciągałam ale zaczynam się poważnie nad tym zastanawiać właśnie z przyczyn "wychodzeniowych z domu" :)

Ja jeszcze nie odciągałam pokarmu i niewiem czy sie na to zdecyduje nawet z powodu wychodzenia z domu,bo jak bym zostawila Wiki to chyba by mi serce pękło my jesteśmy nierozłączne

ja podgrzewalam jak robilismy pobe karmienia z butli ;) wlozylismy buteleczke z mleczkiem do filizanki z goraca woda...chwilke postala i zupelnie na oko ocenilam temperature. kapnelam na zewnetrznaczesc dloni - moze jest jakis inny sposob, ja go nie znam :)

Ida a z tym dniem bezstresowym i bezwyczynkowym to wydaje sie swieta racja :)

Ja mam podgrzewacz, w którym jest stała temperatura dobra dla malucha, nie mam pojęcia jaka, ale Jsio nie protestuje.
Co do laktacji, Jasio ciągnął pięknie tylko pierś przez dwa ostratnie dni i znowu mu sie pomieszało.
Dzisiaj tylko ciamka troszkę i protestuje, więc odciągam, ale już te dwa dni starczyło. Pokarmu jest znowu dużo :laugh:

reklama
Patka - ja robię dokładnie tak jak opisała Orzech. Wkładam butelkę to szklanki z gorącą wodą i za chwilkę temperatura jest OK. Sprawdzam to nakrapiając sobie trochę na nadgarstek.

Do góry