reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WSZYSTKO O KARMIENIU

Ja dzisiaj spróbowałam przystawić Jasia do mniej zmasakrowanej piersi, ale nie chciał ciągnąć. Spróbuję jeszcze raz wieczorem na głodniaka. Jak sie nie uda to proszę Cie o tony pocieszeń. Tak chciałam, żeby się udało, i wszystko było na dobrej drodze, ale od czwartku same katastrofy. Ciekawe co mnie jutro spotka :(
Ile czasu będę miała mleko, jeżeli będę odciągać? Odciągam regularnie co 4 godziny, czasami częściej.

reklama
kochaaaana, jak Ty karmisz piersia i jeszcze masz co odciagac, to Ty nie masz problemow... ;)

ja bez karmienia daje rade 400-450 ml na dobe ciagnac sie prawie non-stop... i nigdy nie bylo lepiej pomimo herbatek, masowania i innych cudow...
wiec ja juz przestalam kombinowac...

mowisz, ze Jas duzo spi... to znaczy, ze nie jest glodny, a Ty najprawdopodobniej nie masz kryzysu, tylko laktacja Ci sie normuje do potrzeb dziecka...

u mnie sie zaczelo od tego, ze Krasnal w jednym tygodniu przybral na wadze mniej niz w poprzednim... potem przestalo mu wystarczac jedzenia i naprawde bylo widac o co mu chodzi... spal pol godziny i wolal o cycka... potem ciumkal godzine, spal pol i znow wolal... i tak z dnia na dzien coraz bardziej skracal sie czas spania az do momentu, kiedy jadl prawie 2,5 godziny (jadl, bo slychac bylo lykanie) i obudzil sie po 15 minutach...

byl zmeczony, marudny i bardzo wrazliwy na dzwieki i dotyk... po prostu bylo mu zle...
stwierdzilam, ze pierdole teorie o zbawiennym dzialaniu karmienia naturalnego, bo zal bylo patrzec na to dziecko... w takich warunkach - glodny i bez porzadnej dawki spokojnego nieprzerwanego snu on nie mial prawa sie dobrze rozwijac... zaden spec mi tego nie wmowi...
a haslo przystawiac, przystawiac, przystawiac to chyba wymyslil ktos, kto nie karmil dziecka...

dziewczyny która w Was jeszcze stosuje nakładki ? ( oprocz Efuni, bo ze Ona stosuje to wiem) . podzielcie sie doswiadczeniami i odczuciami. Moj Maciuś ma gleboko gdzies goły cycek, a ja umęczona i spocona odpuściłam po jednym dniu i nocy.jutro dzwonie do poradni laktacyjnej do Wawy ( nr z jakiejs gazety)
Małgoś Ty jestes teraz w okresie zmiany mleka i dlatego zmienia sie tez kolor. Nie denerwuj sie z tego powodu.
A miało być tak bosko !!!Karmienie pirsia wcale nie jest takie łatwe. :(

Lindsay - no właśnie od wczoraj wieczora zaczęłam znowu stosować kapturki. Tymek przy jedzeniu tak się wierci, że nie ma możliwości mieć gładkie sutki. Tyle tylko, że synio się wścieka jak mu podaję taką sztuczną pierś. O wiele bardziej lubi naturę :-)

Dziewczyny Współczuję Wam bardzo z powodów poranionych brodawek (przeżyłam to jeszcze w szpitalu) i problemów z karmieniem. :(

Ja natomiast zastanawiam się nad kupnem laktatora AVENT wraz z butelkami przystosowanymi do torebek do przechowywania pokarmu. Słyszałyście może coś na ich temat. Teraz przyda mi się ściągaczka a za jakiś czas będę kolekcjonowała mleko dla Igi na później :) Nie mam zupełnie doświadczenia z tymi laktatorami a chciałabym utrzymać pokarm jak najdłużej.
Może coś doradzicie?

Syla, ja mam elektryczny Nuka - może być, odciąga dobrze. W szpiatlu odciągałam sobie elektryczną Medelą (takie szpital miała na wyposażeniu), wydaje mi się, że był lepszy. O Avencie, nic nie wiem, poza tym, że mają dobre smoczki i butelki. ;)

Kapturki stosowałam - raz. Wczoraj. Jaś darł sie jak opętany. Nici z kapturków, ale jak Go przystawiłam do gołej piersi, to nie za bardzo chce ciągnąć. Dzisiaj usnął przy piersi, ale obudził się po 15 minutach i dostał butle.
Śpi jak aniołek.

dzięki Małgosiu za odpowiedź.
Ja chcę już kupić z myślą o ściąganiu mleka do zamrażania (jak będę wracała do pracy :() dlatego pomyślałam o AVENCIE. Wiem że tam są specjalne podstawki do woreczków do których można bezpośrednio ściągać mlenio. Nie wiem jak w innych.

reklama
Syla- ja mam Avent Isis - jestem zadowolona. Na początku nie bardzo mi ściąganie szło, ale teraz jak tylko pokarm jest to ściąga się błyskawicznie :-) Niestety w zestawie nie ma tych podstawek. Ja też mam zamiar kolekcjonować, ale jak dziewczyny już zauważyły należy zrobić to na jakieś 4 tyg przed powrotem do pracy. Składniki mleka się zmieniają ... Torebki już mam. Nie z AVENTU tylko z Playtexu.

Do góry